Ігор Райнін: За кожною диверсійною групою, за нашою інформацією, стоїть співробітник ФСБ Росії

WATCH IN ENGLISH

Київ, 31 березня 2015 року – Представники спецслужб Росії не залишають своїх бажань дестабілізувати як політичну, так і економічну ситуацію на території Харківщини. На території області проводиться ряд диверсійних дій. Про це заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «За останній час ми затримали більш ніж 50 диверсійно-розвідувальних груп, які діяли на території області. Нам протистоїть серйозний противник, який дуже предметно займається цією ситуацією. Пробує розхитати ситуацію на Харківщині. За кожною диверсійною групою, за нашою інформацією, стоїть співробітник ФСБ Росії, який, у тому чи іншому вигляді, координує дії кожної окремої диверсійної групи», – зазначив Ігор Райнін.

Голова Харківської ОДА повідомив, що сьогодні близько третьої години ночі відбулась чергова диверсія. Під рухомим складом здетонував вибуховий пристрій, у результаті вибуху постраждалих немає. «О 2.45 ночі на одному із перегонів коксохімічного заводу був закладений вибуховий пристрій. Коли проходив потяг, під одним із вагонів відбувся вибух. Два вагони зійшли із рейок, пошкоджено права колія, 1 метр», – розповів він. За словами пана Райніна, мета таких акцій – сіяти паніку у мирному регіоні. «Проводяться слідчі заходи, є відео закладки буквально за 15 – 20 хвилин до проходження потягу, думаю, що інцидент буде розкритий», – додав очільник Харківської облдержадміністрації.

Щодо попереднього інциденту, вибуху цистерни з паливом у ніч на понеділок, 30 березня, на залізничній станції «Основа», слідчі дії тривають. Такі «дрібні підлості», у першу чергу, направлені на створення паніки та напруги, і щоб сепаратистсько налаштовані групи бачили, що «їх хтось підтримує; саме хтось, а не широкі маси».

За словами голови Харківської ОДА, правоохоронці регіону працюють у посиленому режимі та у цілому справляються із ситуацією. Але жодна країна не може повністю закритися та уберегтися від терактів і диверсій. Учора Служба безпека України Харківської області та Прокуратура Харківської області порушили кримінальну справу за статтею «фінансування тероризму стосовно ряду злочинних осіб та груп» проти екс-керівника «Оплоту» Євгена Жиліна, він оголошений у розшук. Ігор Райнін зазначив також, що відбувається охорона та оборона кордону. «Територія Харківської області межує з Російською Федерацією. Протяжність кордону – 315 км, більше 300 км – з Донбасом. Тобто більше 600 км – це лінія напруги, тож об’єм роботи силовиків достатньо великий», – заявив він.