Основне про реформи за 12-14 лютого 2016 року

12-14 лютого  загальна кількість згадок реформ в ЗМІ склала 702 повідомлення. Згадки реформ нейтрально-позитивного характеру склали 89% від загальної кількості. Частка негативу склала 11%. В ТОПі серед реформ за кількістю згадок в нейтрально-позитивному полі – оновлення влади та антикорупційна реформа, загальна концепція реформування. Також антикорупційна реформа та загальна концепція реформування отримали найбільшу кількість негативних згадок.

  1. Оновлення влади та антикорупційна реформа.Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що  направив 63 матеріали службового розслідування щодо урядовців в Національне антикорупційне бюро України. Також Яценюк зазначив, що Національне антикорупційне бюро України має невідкладно отримати всі матеріали і провести перевірку інформації, що під виглядом вугілля з ПАР на електростанції поставлявся вугілля з непідконтрольних українській владі територій сходу України. Директор  НАБ Артем Ситник повідомив, що за підтримки європейських партнерів в Національному антикорупційному бюро України облаштують спеціальні кімнати для допитів, в яких натисканням кнопки розпочинається відеозапис бесід. Президент Петро Порошенко закликав прем’єр-міністра, генерального прокурора та директора Національного антикорупційного бюро не зволікати в питаннях боротьби з корупцією. Порошенко зазначив, що заява міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса стосувалася політичного тиску, і ці факти будуть розслідувані. Також  Петро Порошенко і віце-президент США Джозеф Байден під час телефонної розмови зазначили важливість якнайшвидшого прийняття Верховною Радою антикорупційних законів. Посли Великої сімки виступили з заявою на підтримку  проголошених Кабміном базових цілей і принципів державної політики, зокрема, щодо нульової терпимості до політичного втручання і корупції.Глава Департаменту зовнішніх зв’язків МВФ Джеррі Райс заявив, що ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд залишається в програмі співпраці, однак не готовий назвати дату підписання меморандуму щодо другого перегляду програми і засідання Ради директорів по Україні. Райс зазначив, що одна з сфер в Україні, яка потребує постійної уваги – це держуправління і боротьба з корупцією.
  2. Загальна концепція реформування . Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що дострокові вибори до Верховної Ради приведуть до того, що у нас не буде ніяких реформ, а також точно настане економічний колапс. Також Яценюк зазначив, що його Кабмін готовий реалізовувати свою програму реформ. Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Міжнародний валютний фонд хоче бачити реальні кроки української влади в напрямку проведення реформ в країні. Посли країн Євросоюзу виступили зі спільною заявою та закликали органи державної влади і всі політичні партії України об’єднатися заради продовження процесу реформ. Також Євросоюз очікує перших суттєвих результатів українських реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією.Айварас Абромавичус, який подав у відставку з посади міністра економічного розвитку й торгівлі, заявив, що  не вірить у швидке членство України в Євросоюзі. Водночас, Абромавичус зазначив, що його відставка може прискорити хід реформ в Україні й, відповідно, наблизити країну до членства в ЄС.
  3. Реформа фінансового сектору. Національний банк України надав право користувачам – фізичним особам отримувати від нерезидентів електронні гроші, випущені емітентом-нерезидентом, з використанням міжнародних систем інтернет-розрахунків.
  4. Реформа системи національної безпеки та оборони. Президент  України Петро Порошенко підписав указ про затвердження Річної національної програми співробітництва України з НАТО в 2016 році.
  5. Реформа управління державною власністю. Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський заявив, що Міністерство інфраструктури України виступає за здійснення масової приватизації транспортних державних активів.
  6. Реформа правоохоронної системи. Глава МВС Арсен Аваков заявив, що на реформу в МВС бракує $350 мільйонів. Керівник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе повідомила, що  у Києві та Київській області через переатестації звільнені 13% і 19% поліцейських відповідно.
  7. Податкова реформа. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що на сьогодні кількість податкових інспекцій скорочена втричі – до 161 інспекції.Економіст CASE Україна Дубровський Володимир зазначив, що спроба знищити спрощену систему оподаткування в Україні – це не тільки економічно безглуздо, тому що не тягне за собою ніяких фіскальних переваг, але і може стати причиною соціальної, а, може, і політичної катастрофи.
  8. Програма енергонезалежності та реформа енергетики. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна зможе завершити поточний опалювальний сезон без закупівель російського газу.