Ми хочемо, щоб усі українці стали екосвідомими: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять – організатори всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою разом»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 23 березня 2016 року – 23 квітня у всіх регіонах України стартує масштабна соціально-екологічна акція «Зробимо Україну чистою разом» з прибирання та благоустрою засмічених зелених зон, а також місць громадського відпочинку. «Ця акція загальнонаціональна і об’єднує низку громадських організацій – разом з нами беруть участь «World Street Workout», JCI Ukraine, Фундація регіональних ініціатив, Київський молодіжний центр та ряд інших великих і малих організацій по всій території України», – розповіла Юлія Мархель, президент громадської організації  «Let`s do it, Ukraine» під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. У рамках акції відбудеться прибирання з роздільним сортуванням відходів, форуми, круглі столи, еко-тренінги, просвітницькі заходи, конференції та інші активності. Паралельно із акцією прибирання 23 квітня в усіх обласних центрах відбудеться також фестиваль екологічної культури – «ЧИСТОFEST», на якому відвідувачів чекають концерти та майстер-класи про кращі практики екологічно свідомого способу життя. Цього року у цілому по Україні прибиратимуть понад 5 тисяч локацій, до заходів долучаться близько 700 тисяч волонтерів.

Пані Мархель зазначила, що акція відбувається вже другий рік поспіль під патронатом Першої леді країни – Марини Порошенко та за підтримки низки міністерств. Основним організатором є ГО «Let’s do it, Ukraine!» – частина всесвітнього руху «Let’s Do It! World», серед ГО-учасників – найрізноманітніші ініціативи, кожна з яких діє у своєму напрямку, проте всі так чи інакше мають спільну мету: всебічно підвищувати екологічну свідомість українського суспільства та популяризувати екологічний спосіб життя. До проекту долучилися також комерційні компанії та державні підприємства, співробітники яких приєднуються на рівні корпоративної соціальної відповідальності. «Я багато їжджу світом і бачу, що люди, які поважають себе, поважають середовище, де живуть», – зазначила співачка Наталка Карпа, амбасадор проекту. «Ми хочемо щоб усі українці стали екосвідомими. Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять», – додала Оксана Тюпа, регіональний партнер, керівник «Advertising School».

Через таку спільну акцію усі небайдужі до екологічної ситуації прагнуть об’єднати зусилля та скоординувати їх для ефективної спільної дії. Зокрема, активісти, які займаються популяризацією здорового способу життя, включають у свої акції екологічну складову – такими будуть, зокрема, Міжнародний київський напівмарафон, у рамках якого проведуть акцію «День без автомобіля», програма по сортуванню сміття у рамках виставки SportExpo, розповів Дмитро Черніцький, генеральний директор компанії «Run Ukraine», генеральний менеджер Nova Poshta Half Marathon 2016 і Wizz Air Kyiv City Marathon 2016. Ганна Куценко, директор Київського молодіжного центру, роль своєї організації вбачає у залученні до таких заходів школярів та студентів. Представники бізнесу, що долучаються до екопроектів, переймаються у першу чергу мінімізацією шкідливого впливу виробництва на навколишнє середовище та питанням сортування і переробки відходів. Зокрема, підкреслили Оксана Тюпа та Сергій Макаренко, представник PepsiCo в Україні, стоїть нагальна необхідність на державному рівні організувати роздільний збір сміття. «У Європі понад 60% упаковки утилізується завдяки законодавству, яке регулює процес роздільного збору упаковки, – зазначив пан Макаренко. – Аргументами наших опонентів є те, що ментальність у нас не європейська і європейська модель працювати не буде. Ми не погоджуємося з цим: навіть якщо взяти виробництво «Сандори» в Миколаєві, 98% усіх твердих відходів утилізуються».

Наразі відбувається фінальний етап Форуму взаємодії та розвитку – основної платформи для дискусій щодо підготовки акції «Зробимо Україну чистою разом!» та низки інших проектів. За підсумками обговорень у кожному регіоні вже створили робочі групи, що включають представників ЗМІ, громадські організації, представників органів влади та бізнесу для того, щоб робити спільні екопроекти. Юлія Мархель зазначила, цього року активісти поставили собі за мету об’єднати дружні ЗМІ, які будуть сприяти розвитку соціальної екологічної політики і формуванню екологічного руху в Україні в цілому.