Білорусь – це певною мірою унікальна країна, де суспільство живе окремо від держави –  учасник виставки «ZBOR. Рух білоруського мистецтва»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 29 березня 2016 року – 31 березня у приміщенні фонду ІЗОЛЯЦІЯ відкривається масштабна виставка «ZBOR. Рух білоруського мистецтва». «Представлене на виставці мистецтво – це проміжний результат роботи художників, що є представниками вільного, неофіційного мистецтва. Це можливість побачити ключові роботи, що були створені від 1991 року до сьогодні, зрозуміти, як розвивається білоруське мистецтво, які там основні тренди, і, з іншого боку – зрозуміти, чим насправді живе білоруське суспільство», – розповіла Аня Мєдвєдєва, директор з комунікацій фонду ІЗОЛЯЦІЯ, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Провідні теми, до яких художники звертаються у своїх роботах, близькі і для українців: це питання національної ідентифікації, культурної ідентифікації, а також, більшою чи меншою мірою – протест проти політичної ситуації. «Білорусь – це певною мірою унікальна країна, де суспільство живе окремо від держави, і іноді краще, коли держава не звертає уваги на те, як живе суспільство. 20 років влади Лукашенка – це досить багато. Боротися із ним втомилися і це майже неможливо, тож одна зі стратегій – просто не помічати його і робити свою справу», – пояснив Алєксєй Луньов, білоруський митець, учасник проекту.

Виставка «ZBOR. Рух білоруського мистецтва» є черговим кроком до втілення давньої мрії білоруських митців – створення музею сучасного білоруського мистецтва, розповів Андрєй Дурєйко, куратор виставки. За браком коштів художники створили спершу портал-колектор – віртуальний музей, у якому об’єднали усі роботи білоруських митців – і тих, що наразі працюють за кордоном, і тих, хто залишилися в Білорусі. «Ідея була у тому, щоб показати архів, документацію мистецтва, яке документувалося дуже рідко, можливо навіть зникло, і показати це явище у широкому зрізі – наш сучасний спадок за 25 років», – розповів Максим Тимінько, куратор виставки. Наразі портал розрісся до 40 різних проектів, про кожен із яких мистецтвознавці пишуть великі ессе. До роботи над цим залучені як незалежні мистецтвознавці, так і зацікавлені представники офіційних інстанцій. «Чіткого розмежування немає, проте відбираємо переважно якщо не однодумців, то принаймні орієнтованих на сучасне мистецтво, із прогресивними поглядами», – зазначив пан Дурєйко.

Аня Мєдвєдєва зазначила, що дана виставка може стати поштовхом для створення подібного проекту щодо сучасного українського мистецтва. «У нас є окремі дослідження по окремих напрямках та окремих епохах, але хотілось би, щоб була якась колаборація, щоб дослідження за результатами експертних висновків були зведені в один проект, який зміг би показати, яким є українське мистецтво зараз і як воно розвивалося протягом усіх цих років», – пояснила вона.

Виставка відкриється для відвідувачів 31 березня о 18-00 і залишатиметься у Києві до 6 травня. Паралельно відбуватимуться різноманітні культурно-просвітницькі заходи та дискусії, програма наразі на фінальній стадії підготовки. Після завершення експозиції у Києві виставка вирушить до Вроцлава і Берліна.