АМКУ зобов’язує Київраду скасувати заборону на продаж алкоголю вночі – голова Київського обласного відділення АМКУ

Рішення Київського обласного відділення Антимонопольного комітету України про визнання незаконним рішення Київради про заборону продажу алкоголю із 11 вечора до 10 ранку є обов’язковим для виконання і зобов’язує Київраду скасувати це рішення у місячний термін. Про це заявив Олексій Хмельницький, голова Київського обласного відділення Антимонопольного комітету України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Деякі ЗМІ, чиновники КМДА і деякі народні депутати стверджують, що скасування [рішення про заборону] продажу алкоголю вночі є виключно проханням або пропозицією це зробити. Це не так, Київська міська рада зобов’язана виконувати рішення Антимонопольного комітету України. […] Якщо протягом місяця Київська міська рада не скасує своє рішення, або не оскаржить його у суді протягом двох місяців із дати прийняття рішення, Київське обласне територіальне відділення буде змушене подати позов у Господарський суд міста Києва для прийняття рішення про примусове виконання цього рішення Київською міською радою», – заявив Олексій Хмельницький.

Олексій Хмельницький зауважив, що місцеві органи самоврядування зобов’язані погоджувати такі рішення із АМКУ, але Київрада цього «перманентно не робить», у тому числі не делегує представників на засідання і не відповідає на запити. Він нагадав, що це вже не перший подібний конфлікт між Київською міською радою та Антимонопольним комітетом: так само було із рішенням Київради від 17 березня про заборону продажу алкоголю у МАФах. Антимонопольний комітет визнав його незаконним і це рішення підтвердив Господарський суд міста Києва.

«У місцевих рад немає права заборони на продаж окремих видів товару у якийсь проміжок часу. Вони можуть тільки рекомендувати це робити за погодженням із суб’єктами підприємницької діяльності, – наголосив Олексій Хмельницький. – Це питання має вирішуватися на законодавчому рівні шляхом внесення змін до певних законів України, у тому числі – до закону про місцеве самоврядування. Якщо є така доцільність, тим же народним депутатам варто подати відповідний законопроект у Верховну Раду».

22 вересня 2016 року Київська міська рада своїм рішенням №19/1023 заборонила продаж алкоголю із 11 вечора до 11 ранку. Київське обласне відділення АМКУ 20 грудня своїм рішенням визнав дії Київради «такими що порушують закон України про захист економічної конкуренції, а саме – ст. 15 закону України «Про економічну конкуренцію, у вигляді вчинення антиконкурентних дій органом місцевого самоврядування, що полягає у встановленні не передбаченої законом України заборони та обмеження самостійності підприємств щодо реалізації товарів».