Законопроект №5491 лише імітує реформу культурної сфери – група експертів у сфері культури

Група експертів у сфері культури та окремі народні депутати звертаються до Верховної Ради із закликом не голосувати за законопроект №5491 «Про Український культурний фонд», натомість підтримати альтернативний законопроект №3597 «Про Державний фонд гуманітарного розвитку України». Відповідну заяву оприлюднили під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

«Ми, учасники відкритої дискусії «Імітація чи культурна реформа?», звертаємося до вас і народних депутатів із конструктивними пропозиціями експертного середовища відкликати або не голосувати за законопроект №5491 «Про Український культурний фонд» як невдалий, що не містить ознак реформи і не сприятиме розвитку ані культури, ані гуманітарної сфери України в цілому», – йдеться у заяві. Автори звернення наголошують, що прийняття законопроекту №5491  про Український культурний фонд «на довгі роки заблокує втілення інших реформаторських законотворчих ініціатив» .

Серед недоліків законопроекту №5491 називають свідоме уникнення громадського обговорення, критичну залежність Фонду від Мінкульту, мінімальну участь громадськості і незалежних експертів в управлінні фондом, високий відсоток на утримання фонду (16% від надходжень) та дублювання ним у такому вигляді повноважень та функцій Міністерства культури. Якщо у Наглядовій раді Фонду відповідно до законопроекту №3597 має бути 26 членів, то відповідно до №5491  – 9. «Якщо із 9 членів Наглядової ради 6-7 призначені від Адміністрації Президента чи Мінкульту – усі розуміють, які проекти і від кого подані, будуть отримувати у цьому Фонді підтримку», – зауважила Катерина Смаглій, директор Київського офісу Інституту Кеннана. Окремо висловили нарікання на те, що Український культурний фонд патронуватиме перша леді країни Марина Порошенко.

Учасники обговорення висловили припущення, що цей законопроект ініціювали спеціально з метою заблокувати прийняття законопроекту №3597. Останній був зареєстрований у Верховній Раді ще у грудні 2015 року, але досі не винесений на голосування. Законопроект № 5491, зареєстрований у грудні 2016 року, виносять на голосування вже завтра. «Не може виноситися закон, який не пройшов комітетів. Тут його виносять у зал після першого», – заявив народний депутат Євген Рибчинський. «Це змова задля того, щоб у перспективі […] захисти наступну легалізацію азартного бізнесу, і щоб через 2 місяці цей бізнес не мав жодних зобов’язань перед культурою і дитячим спортом», – вважає Наталя Заболотна, культурний діяч, засновник Art Ukraine Foundation.

Наталя Заболотна нагадала, що основна ідея законопроекту №3597 – фінансувати Фонд із акцизів із алкогольного, тютюнового і грального бізнесу, за прикладом Великобританії та Естонії. Фонд щорічно гарантовано отримуватиме від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень. На його утримання витрачатимуть  6% від надходжень. Законопроект пройшов громадське та експертне обговорення, після якого у текст внесли до 200 правок, у тому числі положення, що у Наглядовій раді представників громадськості має бути на одного більше, ніж уряду. На підтримку законопроекту №3597 висловилися також Олена Салата, голова громадської організації «Культурна Асамблея», та художник Арсен Савадов.

Наталя Заболотна зазначила, що текст звернення оприлюднять на сайті Art Ukraine Foundation, де його зможуть підписати усі охочі. Також звернення зачитають у Верховній Раді перед голосуванням.  «Якщо законопроект №5491 проголосують, у нас після першого голосування у Верховній Раді буде від 7 до 14 днів, щоб щільно попрацювати із народними обранцями і внести у цей законопроект серйозні зміни», – додала вона.