«Реформація. Успіх Європи і шанс для України» – це наукове дослідження взаємозв’язку між досвідом Реформації та успішністю країн Європи

WATCH IN ENGLISH

В Україні презентували книгу «Реформація. Успіх Європи і шанс для України». Це – колективне наукове дослідження вчених із п’яти країн світу, у якому вони спробували проаналізувати, чи існує причинно-наслідковий зв’язок між Реформацією і подальшим економічним і науковим розвитком країн Європи. Книга присвячена 500-річчю Реформації. «Ідея написати таку книжку виникла у нас, молодих науковців, ще рік тому, коли ми почали обговорювати із нашими державними діячами, чому одні країни процвітають, а інші – занепадають, у чому секрет, і які механізми лежали в основі розвитку Європи. […] Це була дуже цікава робота і багато науковців кажуть, що це чи не перше в Україні ґрунтовне дослідження про Реформацію», – розповіла Ольга Романенко, лауреат Премії Президента України для молодих вчених 2015 року, під час презентації видання в Українському кризовому медіа-центрі.

Економісти погоджуються з тим, що між Реформацією і економічним зростанням справді є дуже сильний взаємозв’язок, зазначив Вернон Ломакс Сміт, американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 2002 року. «Протестантська Реформація – це яскравий приклад того, як трансформації у релігії започатковують інституційні зміни і мають глибокий вплив на економічний і політичний розвиток, – зауважив він. – Сучасна економічна теорія розвинула дуже важливий концепт, який називається “incentive compatibility” (сумісність стимулів). Ідея полягає у тому, що стимули, мотивація людини має бути сумісною із цілями зростання, економічного розвитку і процвітання для всього суспільства. Для розуміння варто прочитати притчу Ісуса про таланти – у ній закладена ця базова ідея».

«Реформація почала змінювати життя людей і думки людей. Вона примушувала думати, вона примушувала брати особисту відповідальність перед Богом за свою родину, свою країну, за те, що залишиться після тебе. […] Книга, яка сьогодні презентується, є спробою показати, що дуже важлива не тільки програма – економічна, соціально-політична: більш важливий – духовний фундамент, на якому почали будувати реформи, розбудовувати країну», – зазначив Олександр Турчинов, секретар Ради національної безпеки і оборони України.

«Сьогоднішня Європа є такою, якою ми її знаємо, саме завдяки Реформації. Церкви принесли нові ідеї, кращу освіту, іншу трудову і соціальну етику», – зазначив Роман Шеремета, кращий науковець України за версією журналу «Форбс» 2015 року. «Статистика Світового банку свідчить про те, що найнижчий рівень корупції – у країнах, які п’ять століть пережили Реформацію, найвищий рівень свободи – також», – додала Ольга Романенко.

«Реформація стала дуже потужним і важливим поштовхом для розвитку менеджменту не лише на підприємствах і мануфактурах 16-17 століття, але й призвела до формування перших прототипів міських магістратів, які формувалися на принципах управління церковними громадами; представницька форма влади як інституція теж значною мірою завдячує своєму формуванню ідеям Реформації», – зауважив Павло Унгурян, народний депутат України (фракція «Народний фронт»), кандидат наук з державного управління.

Перший тираж книги – 5 тисяч екземплярів  у двох варіантах – твердій та м’якій обкладинці та з різним дизайном, проте зміст ідентичний. «Тисячу екземплярів цієї книги передадуть у публічні бібліотеки, тисячу екземплярів, сподіваюся, передадуть на американський і канадський ринок», – зазначив Ігор Степурін, видавець видавництва «Самміт-Книга». У майбутньому книгу планують видати також у перекладі англійською та німецькою мовами.