https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=rgbnpzSuMvE

Близько 20 представників українських мерій вирушають вивчати словацький досвід енергоефективності

WATCH IN ENGLISH

18-24 червня група представників мерій і комунальних підприємств із міст центральної, південної і східної України вирушать до Словаччини знайомитися із кращими практиками енергоефективності місцевих муніципалітетів у рамках проекту «Досвід Словаччини для України у сфері енергоефективності та відновлювальних джерел енергії», що здійснюється за підтримки SlovakAid і USAID. Учасників 20, серед них декілька мерів міст, заступники мерів, керівники профільних комунальних підприємств, енергоменеджери, розповів Андрій Чубик, виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Більшість із них – із Дніпропетровської та Запорізької областей, є також представники міст із Херсонської, Чернігівської, Донецької, Миколаївської і Луганської областей. Також із групою ідуть 7 представників Міжнародної фінансової корпорації.

Учасників поїздки відібрали за підсумками конференції з енергоефективності, що відбулася взимку цього року. До програми увійшли кейси, обрані за основі опитування учасників про те, які питання їх цікавлять найбільше.

У Братиславі група знайомитиметься із досвідом Інституту із дослідження та тестування будівель (Building Testing and Research Institute). Інститут за роки роботи сформував величезну базу даних ефективних рішень з термомодернізації для різних видів будівель з різними технічними характеристиками. Також вивчатимуть діяльність і новітні розробки Slovak Innovation and Energy Agency – словацьким аналогом Держенергоефективності. Ще 4 дні відведені на поїздки у муніципалітети. Вивчатимуть, як використовується місцева паливна сировина для забезпечення центральних систем теплопостачання і як їх переводили на більш доступну сировину. «Усі ці об’єкти можна буде відвідати і подивитися, як вони працюють – від етапу підготовки сировини до етапу спалювання і подачі теплоносія у мережу і поговорити із фахівцями, які це робили і готові ділитися досвідом», – зазначив Андрій Чубик. Також вивчатимуть, як працюють місцеві комунальні підприємства, як відбувається переробка сміття.

Поїздка допоможе налагодити контакти із менеджерами словацьких компаній у сфері енергоефективності. «Завдяки їхньому досвіду і механізмам, які вони вміють використовувати з точки зору пошуку фінансування, є шанси, що вони зможуть приходити сюди з комплексними продуктами і пропонувати не лише технічні рішення, а й певні кейси фінансування проектів», – зазначив Андрій Чубик. Він зазначив, що в Україні є вже більше 50 міст, які мають більш-менш оформлені проекти-плани розвитку енергетики міста і конкретні проекти для тих чи інших об’єктів.

Карел Хірман, експерт з енергоефективності Дослідного центру Словацької асоціації зовнішньої політики, зазначив, що у Словаччині на початкових етапах головними помилками були часткова термомодернізація і технічні помилки (неправильно підібрані матеріали, неправильний алгоритм робіт тощо). Для максимального результату, термомодернізація будівлі має бути комплексною. «Ми запровадили це правило, і зараз усі фірми, які цим займаються, і виробники матеріалів повинні цих норм дотримуватися – починаючи від матеріалів і закінчуючи процесом робіт. […] Боюся, спроба щось до них додавати чи прибирати буде повторенням наших помилок, у результаті яких «велосипед не їхав». Раджу нашим українським друзям не «винаходити велосипед» – брати те, що вже працює. Може бути специфіка конструкції будівель, але не застосування технічних рішень і нормативів. Міжнародні компанії, які вже працюють тут, знають це, цей досвід тут вже є, і його потрібно впроваджувати комплексно і системно. Тоді це буде успішно», – наголосив він.