Земельна реформа принесе Україні 7-8 мільярдів доларів уже після першого етапу – експерти

WATCH IN ENGLISH

Позитивний економічний ефект для держави від появи нового ринку землі складе 7-8 мільярдів доларів уже після завершення першого етапу реформи. Такі висновки експертів представила Людмила Приходько, начальник головного управління Держгеокадастру в Київській області, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Фермери отримають можливість концентрації землі у власності, і як наслідок доступ до кредитних ресурсів», – зазначила вона.

З 2005 по поточний рік питома вага агрохолдингів збільшилась із 8% до 17%. «При цьому падають обсяги виробництва малих та середніх фермерів. […] Малий та середній фермер не може вирощувати ту продукцію, на якій він має спеціалізуватись», – зазначив Григорій Кукурудза, економіст IMF group Ukraine. «Завдання полягає у тому, щоб ми створили модель, в якій фермери працюють у нішовому сегменті (це екологічно чиста продукція, садівництво, виноградництво). […] Для того щоб фермери могли це робити, […] їм потрібно, щоб земля знаходилась у них у руках щонайменше 10-15 років. […] Якщо ми нічого не зробимо, у нас буде продовжуватись процес формування великих господарств, які поступово вичавлюють малий і середній бізнес з агросектору», – зазначив Кушнірук Борис, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру.

«Люди готові чути, слухати, і приймати участь у реформі», – зазначила Тетяна Бривко, віце-президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. Необхідна широка інформаційна кампанія для того, щоб уникнути спекуляцій. Такі кампанії провели уже у 20 областях.

Валерій Бондарчук, експерт зі стратегічного планування та розробки законодавства проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики», зазначив, що в рамках запровадження ринку землі, необхідно паралельно затвердити низку нормативно-правових актів, які сприятимуть сталому розвитку сільського господарства. Запровадження доступного кредитування для фермерів він назвав одним з головних завдань для держави на наступні 2-3 роки. «В іншому випадку, сільські жителі не отримають сповна тих переваг від реформи, на які ми розраховуємо», – підкреслив експерт.

«Власність на землю – потужний фундамент для розбудови сталого сільського господарства, яке буде в інтересах всіх людей, а не обмеженої кількості суб’єктів господарювання, які де-факто просто використовують одне із найбільших природніх багатств нашої країни», – зазначив Андрій Мартин, доктор економічних наук, завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України.