ГО «Центр UA» презентувала поточну ситуацію в Україні щодо участі громадян у прийнятті рішень місцевим самоврядуванням

ГО «Центр UA» презентувала своє бачення політичного порядку денного щодо залучення громадян до розробки та ухвалення рішень місцевим самоврядуванням: перелік проблем, які унеможливлюють діалог між місцевою владою та громадськістю, а також шляхи їхнього вирішення. Документ підготовлено за підсумками всеукраїнського туру «ЗміниТИ», в рамках якого представники «Центр UA» провели 63 публічні консультації зі спільнотами з 23 областей України. «Ми щиро прагнемо допомогти владі, де є певна кількість притомних людей, робити реформи правильно. […] Якщо громадянське суспільство назвалося рушієм реформ, то це треба виконувати», – підкреслив голова ГО «Центр UA» Олег Рибачук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Існує низка проблем, які заважають ефективно залучати громадян та місцеву владу до розробки та ухвалення рішень. По-перше, місцева влада не залучає громаду до процесу прийняття рішень. «Цьому перешкоджає психологічний аспект. Той керівник, який не готовий когось слухати, не буде нікого слухати. Керівник, який хоче по-чесному виграти на наступних виборах – він слухає та комунікує», – зауважив директор з питань та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства» Анатолій Ткачук.

У деяких містах місцева влада просто не пускає активістів та небайдужих громадян на свої засідання. «[Участі громадськості у прийнятті рішень] перешкоджає беззаконня і нешанування законодавства про самоврядування. Бо виходить, що для того, щоб стати учасником самоврядування та відвідати засідання власної ради, треба стати «героєм України», який «проламає» кордони «тітушок», поліцейських і так далі», – розповів Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти. Він зазначив, що така проблема існує в Харкові, Дніпрі, Одесі, Кривому Розі та інших великих містах.

Інша проблема полягає в тому, що часто самі ж представники громади не користуються можливістю участі у роботі міських чи сільських радах через недостатню компетентність або ж незацікавленість. «Є питання до людей, до територіальної громади, до громадських організацій, як нам допомогти максимально швидко створити компетентного мешканця ОТГ. Такого, який має усвідомлений інтерес і може запропонувати щось… Я б перестав шукати проблеми у владі, а почав би з себе», – зазначив Максим Лациба, експерт проекту «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень.

Четверта проблема – у багатьох громадах інструменти залучення місцевих активістів та представників самоврядування незручні або неефективні. Міський голова міста Чортків (Тернопільська область) зазначив, що громадськість маленьких містечок та сіл часто неготова безпосередньо брати участь в управлінні містом чи селом  – через погане розуміння процесів внаслідок недостатнього рівня освіти. «Треба більш активно працювати з громадою та залучати людей», – наголосив Володимир Феськов, керівник ГО «Закарпатський громадський центр».

З понеділка «Центр UA» продовжить тренінги та відкриті консультації для місцевого бізнесу, журналістів та активістів. Експерти завітають до 23 обласних центрів та проведуть в кожному по 2 дні. Після цього відбудеться презентація нового порядку денного щодо залучення громадян до розробки та ухвалення рішень місцевим самоврядуванням.