Законопроект №6556 про розширення повноважень НГУ є загрозою правам людини та суперечить Конституції – експерти

Законопроект № 6556 про внесення змін до повноважень Національної гвардії України, загрожує правам і свободам громадян та суперечить Конституції України. Про це заявили представники експертних груп та народні депутати під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.  

Законопроект суперечить положенням Конституції, тому що пропонує надати воєнізованому формуванню правоохоронні функції, дублюючи функції Нацполіції, наголосили Михайло Каменєв, голова ГО «Правозахисна Ініціатива», експерт Групи РПР «Реформа органів правопорядку» та народний депутат Олена Сотник. «Конституція чітко встановлює, що військові формування не мають права жодним чином обмежувати права людей. […] Зараз пропонується, щоб Нацгвардія на рівні з поліцейськими ходила з автоматами по містах і фактично могла і мала права перевіряти документи, затримувати, виписувати адміністративні протоколи за адміністративні правопорушення», – пояснила вона. Михайло Каменєв зауважив, що якщо поліцію навчають вирішувати конфлікти максимально через комунікацію і зняття конфронтації, у нацгвардійців такої підготовки немає. Більш того, вони не зобов’язані пред’являти свої військові квитки у разі затримання, проведення поверхневого огляду тощо.

Багато запитань викликає нововведення про «безпечну відстань» між громадянами і нацгвардійцями та право застосувати силу, якщо громадянин ще не скоїв правопорушення, але знаходиться на меншій дистанції. Безпечну відстань має право визначати сам військовослужбовець – вона чітко не прописана. «Хтось буде вважати, що на 5 метрів ви наблизилися і це – небезпечна відстань, а хтось буде вважати, що він вас побачив за 500 метрів і ви вже знаходитесь на небезпечній відстані», – пояснила Олена Сотник. На її думку, виправдовувати необхідність цього нововведення будуть з посиланням на загибель нацгвардійців під стінами Верховної Ради 31 серпня 2015 року, але де-факто це непропорційні права, невластиві демократичній країні.

Головний ризик – дублювання функцій армії та як наслідок – потенційний ризик зіткнення інтересів силових відомств та можливість використання їх очільниками відомств у власних політичних цілях. Наявність структури, яка озброєна на рівні армії, застосовується у зоні АТО паралельно із ЗСУ і при цьому керується із абсолютно окремого від Збройних сил центру, МВС, – велика небезпека для держави. «Зверніть увагу, в одній і тій же структурі концентруються танки, гелікоптери – потенційно, літаки – потенційно, і при цьому поліцейські функції», – наголосив народний депутат Ігор Луценко. Крім того, на його думку, НГУ з такими силами і повноваженнями може долучитися до «кришування» найбільш вигідних криміналізованих бізнесів, наприклад, видобутку бурштину чи незаконної вирубки лісу. «Це буде повний корупційний цикл, коли корупційний бізнес буде силовим чином захищений і силовим чином забезпечений. Ніхто не зможе цю корупцію знищити», – наголосив він.

«Законопроект визнали небезпечним як експертні кола, так і правозахисники. Було багато звернень, у тому числі і від Омбудсмана, як до співавторів законопроекту, так і до всіх членів профільного комітету, але попри всі ці звернення Комітет рекомендував ухвалювати його в першому читанні, – зауважив Михайло Лебідь, експерт правозахисної коаліції «Ні – поліцейській державі!». Є ризик, що він пройде і друге читання з мінімальними правками. «Для України і з точки зору безпекової, і з точки зору загроз і можливості зловживання владою – у тому числі використання Нацгвардії для власних політичних амбіцій – це надзвичайна загроза. І з цією загрозою мають боротися не тільки політики, а й кожен громадянин, якщо ви не хочете жити в поліцейській державі», – наголосила Олена Сотник.