https://www.youtube.com/watch?v=uHCUPIaysPQ

До опалювального сезону мережі готові, але залишається низка інших викликів – експерти, представники влади

Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі експерти та представники влади обговорили, як проходить підготовка до опалювального сезону 2017-2018.   «Підготовка до цього опалювального сезону була ще складнішою, ніж до минулого. На сьогоднішній день у більшості підприємств, які входять до асоціації «Укртеплокомуненерго» – це всі області – рахунки як були, так і є заблоковані. Але завдяки допомозі місцевої влади, які виділяла кошти на підготовку до зими з бюджетів міст, вдалося більш-менш підготуватись до опалювального сезону, і технічно котельні готові до прийняття газу, а мережі – тепла, для того, щоб далі його довести до споживачів», – розповів Сергій Дунайло, віце-президент «Укртеплокомуненерго».

Кирило Новиков, заступник директора Департаменту електроенергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України розповів, що «Обленерго» теж вкладаються в терміни по підготовці до опалювального сезону. За його словами, накопичення газу до опалювального сезону відбувається згідно з планом. Однак ціна на газ залишається невизначеною. «Це є дуже тривожний елемент  цього року при початку опалювального сезону. На цьому тижні фактично заходять в опалювальний сезон, а якою буде ціна газу – вони не знають, і якою, відповідно, буде ціна тепла для населення, вони теж не можуть сказати», – пояснив експерт Святослав Павлюк.

Тетяна Бойко, експерт з енергозбереження громадянської мережі «ОПОРА», наголосила на тому, що країна починає опалювальний сезон фактично без жодної програми енергоефективності. Однак монетизація субсидій у цьому опалювальному сезоні стане стимулюватиме споживачів до економії. «У цьому році вперше впроваджується пілотний проект щодо монетизації частини субсидій, невикористаних в минулий опалювальний період. На сьогоднішній день із двох мільйонів домогосподарств, які мали відповідну економію і могли претендувати на монетизовані виплати, звернулися 1,75 мільйона. Загальна сума призначених монетизованих виплат – 1,1 мільярди гривень. Зараз завершується процедура реєстрації державних зобов’язань. Ми плануємо забезпечити таку виплату вкінці жовтня поточного року. Через декілька тижнів відповідні кошти вже мають бути перераховані громадянам», – розповів Віталій Музиченко, директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України.

У цьому році на субсидії держава виділила близько 61 мільярда гривень. Станом на кінець вересня, майже увесь об’єм субсидій, а саме – 59 мільярдів гривень – вже виплатили. «Якщо дивитись по фінансовому плануванню, то у цьому році у жовтні, листопаді і грудні практично не буде з чого платити субсидії. Тобто, цих грошей фактично не існує. Або до бюджету потрібно додати 25 мільярдів, або ми цих 25 мільярдів знову «перетягнемо» у наступний рік, і у лютому місяці виявиться, що з 55 мільярдів субсидій,закладених у бюджет, більше половини у нас уже немає», – підкреслив Святослав Павлюк. Щоб вирішити питання нестачі коштів на виплати субсидій у цьому році, проект закону №1730 передбачає, що реструктуризації буде підлягати заборгованість, яка виникне у підприємств теплоенергетики станом на 1 січня 2018 року, розповіла Наталія Хоцянівська, директор Департаменту економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Станом на 1 жовтня 2017 року, за словами Наталії Хоцянівської, загальна заборгованість держави за спожитий газ складає 20,7 мільярдів гривень. 1,7 мільярда заборгованості буде погашено протягом листопада, за рахунок погашення податкових зобов’язань з податку на прибуток. «У НАК «Нафтогаз України» за 9 місяців поточного року буде нараховано понад 2 мільярди податкових зобов’язань. Сьогодні до Кабміну уже надіслані зміни до Постанови №332, яка ці питання урегульовує. Тому в період з 10 до 20 листопада ці розрахунки будуть проведені. Тому у нас є всі сподівання на те, що в цьому році держава розрахується з підприємствами у повному обсязі», – пояснила Наталія Хоцянівська. «Для погашення залишається борг поточного року – 6,1 мільярди. Його планують погасити за рахунок боргу по пільгах і субсидіях (2 мільярди) та виплат споживачів. На сьогодні заборгованість населення за отримані послуги з теплопостачання складає 7,4 мільярди гривень», – вона додала. За спожиті послуги з опалення населення з початку року розрахувалося на 115%. Лише за послуги з централізованого опалення сплатили на 6,8 мільярдів коштів більше, ніж у минулому році.