В Україні переклали та видали американський двотомник «Охорона психічного здоров’я під час бойових дій»

Американсько-українська медична фундація презентувала український переклад двотомника «Охорона психічного здоров’я в умовах війни». Ця праця охоплює лікування всіх психічних розладів, які виникають у військових під час бойових дій. Дозвіл на переклад двотомника надано підрозділом підрозділ Управління начальника військово- медичної служби сухопутних військ США – Інститутом Бордена. Працю переклали та видали за підтримки видавництва «Наш Формат». «Ми сподіваємося, що ця книга стане в нагоді не лише психологам та психіатрам, які з її допомогою зможуть застосувати сучасні стандарти та методи в охороні психічного здоров’я, а також сім’ям військовослужбовців, покликаним забезпечувати належну підтримку у психічному здоров’ї своїх близьких», – підкреслив президент Американсько-української медичної фундації Борис Легета під час презентації двотомника в Українському кризовому медіа-центрі.

Видання містить 8 частин та 47 розділів, над яким працювало понад 150 дописувачів. Праця «Охорона психічного здоров’я в умовах війни» побудована на дослідженнях, які проводилися американськими науковцями та лікарями після воєн в Афганістані та Іраку. У двотомнику описано всі види охорони психічного здоров’я, серед яких – підготовка до демобілізації, надання допомоги в зоні бойових дій, возз’єднання з сім’єю, реінтеграція в суспільство, запобігання самогубствам та ПТСР тощо. «До сьогодні фактично ми не мали стандартів, з якими можна було б підійти до оцінки психічного стану, що стосується військової ланки медицини. Сфера психічного здоров’я не обмежується виключно медичними показниками. Це – медико-соціальна чи психо-соціальна сфера. І як раз дане видавництво показує, наскільки важлива єдність і капеланів, і родини, і соціальних працівників у збереженні психічного здоров’я», – зазначив заступник начальника української військово-медичної академії Всеволод Стеблюк.

У виданні висвітлено також новий для української медицини розділ – робота з військовополоненими та їхня психологічна підтримка, розповіла координатор Громадської платформи «Волонтерська сотня» Наталія Воронкова. Двотомник безкоштовно передадуть організаціям, залученим до АТО, медичним установам, де лікують українських військовослужбовців та медичним навчальним закладам. Працю можна знайти у відкритому доступі та завантажити на сайті Американсько-української медичної фундації.