Відбулася презентація книги про бельгійських підприємців, які працювали в Україні

WATCH IN ENGLISH

Відбулася презентація книги «Сталь у степу. Погляд з України». Книга розповідає про бельгійські промислові підприємництва та інвестиції, які мали місце в Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. «Станом на 1900 рік Бельгія займала перше місце за кількістю вкладених фінансових капіталів та створених на території сучасної України акціонерних підприємств. 117 з 209 акціонерних товариств, які мали дозвіл на діяльність у Російській імперії, були бельгійськими», – розповіла автор книги Валентина Лазебник під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Над зібранням матеріалів команда працювала понад 10 років. Книга написана двома мовами – українською та французькою. «Ця книга повинна показати історію не лише українцям – вона повинна також допомогти бельгійцям дізнатися про власну історію та спільну історію з Україною, – підкреслив Люк Якобс, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні. – Ми хочемо передати цю книгу всім місцевим бібліотекам, громадам, дослідникам та всім, хто допомагає нам відроджувати нашу спільну історію».

У пошуках цінних паперів допомагав меценат Дмитро Піркл. Саме він знаходив за кордоном акції, історичні документи та передавав їх у Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.І. Яворницького, де готувалося видання. Дизайнер музею Юрій Малієнко поділився своїми враженнями та сказав, що над книгою працювала шикарна команда. Він сподівається, що книжка з’явиться також і в електронному вигляді.

Видання книги здійснене за ініціативи та сприяння Посольства Королівства Бельгія в Україні та Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького.