Огляд ЗМІ за 30 листопада 2017

ВИСНОВКИ

Рада ЄС і Європарламент затвердили у четвер бюджет Євросоюзу на 2018 рік, і вперше в історії виділили гроші на боротьбу з російською пропагандою. “Два головних пріоритету на 2018 фінансовий рік – рішення міграційного кризи і забезпечення безпеки. Також йдеться про збільшення інвестицій, економічне зростання, створення робочих місць у Європі”, – заявили в ЄС. Окремо, вперше в історії ЄС, 800 тисяч євро будуть виділені на протидію російської дезінформації і пропаганді.

Спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер і помічник президента Росії Владислав Сурков планують провести наступну зустріч щодо варіантів резолюції щодо розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі на початку наступного року. За словами Суркова, на наступній зустрічі буде тривати обговорення пропозиції РФ про миротворчу місію в Донбасі. При цьому Сурков дав зрозуміти, що у Путіна не збираються поступатися власними умовами. При тому помічник Путіна додав, що Росія, яка анексувала Крим і ввела свої війська в Донбас, є найкращим миротворцем у світі, тому її поради варто приймати без обговорення.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що українська сторона буде обговорювати з угорською та румунської громадою імплементацію закону. Він також наголосив на тому, що Україна не приймає ультиматумів у питанні імплементації закону “Про освіту”, а також упевнена в тому, що Венеціанська комісія підтвердить важливість знання української мови. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що «у питаннях мови ми не будемо йти ні на які компроміси, ми будемо стояти твердо і не будемо міняти 7-ю статтю закону «Про освіту». У той же час, голова парламенту допускає окремі коригування шляхом внесення до закону про повну загальну середню освіту положень про продовження перехідного періоду вивчення мов національних меншин, відстрочку введення в дію закону “Про освіту “.

Головою Верховного Суду України обрано Валентину Іванівну Данішевську. За її кандидатуру проголосували 67 з 111 суддів на пленумі. Данішевська обрана головою суду строком на 4 роки. Вона є також суддею Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. У зв’язку з обранням головою ВС Данішевська автоматично стала і членом Вищої ради правосуддя замість попереднього глави Верховного Суду Ярослава Романюка. Оновлений Верховний Суд України почне працювати з 15 грудня.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що затриманому напередодні агенту НАБУ буде оголошено підозру, допитають також інших співробітників НАБУ. Генпрокурор також зазначив, що цьому агенту НАБУ можуть не обирати запобіжний захід, однак вважає обґрунтованою підозру в скоєнні провокаційних дій і дачі хабара з боку затриманого агента. Юрій Луценко також вважає, що дії агента НАБУ були провокативними: «Я глибоко переконаний, що співробітники державних правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику прийняти завідомо незаконне рішення і очікувати, щоб він назвав суму. Це чиста провокація». Юрій Луценко вважає НАБУ необхідним органом, проте закликає їх проводити розслідування корупційних злочинів законними методами. У той же час Луценко вважає, що чиновниця ДМС не янгол, і в її розмовах є ознаки корупції. Натомість сама перший заступник голови ДМС Діна Пімахова заявляє, що не вимагала хабара у агента НАБУ. Центр протидії корупції повідомляє, що Пімахова проживає у елітних апартаментах та має Porsche Cayenne. Крім цього, вона утримує чоловіка та двох дітей. І все це їх вдається зробити за 131 тис грн річного доходу за 2016 рік.

Заступник голови Нацбанку Олег Чурій повідомив, що обсяг міжнародних резервів України на 30 листопада зріс до 19 мільярдів доларів завдяки успішному розміщенню Міністерством фінансів валютних ОВДП. Чурій уточнив, що на відміну від попереднього аукціону з продажу валютних ОВДП в даному випадку мова йде про нові вкладення, а не про реінвестування коштів від погашення облігацій. Він також заявив, що ослаблення гривні в останні тижні пов’язано із дією традиційних сезонних факторів. Зокрема, Чурій вказав на закупівлі енергоносіїв та сезонних товарів під Новий рік. У той же час він уточнив, що “Нафтогаз України” сьогодні відсутній серед покупців валюти, а, навпаки, продає її. За його словами, приводи для хвилювання відсутні,  оскільки в цілому в поточному році Україні вдалося хорошими темпами нарощувати експорт. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року на рівні 13,7%.

Міжнародний валютний фонд спільно зі Світовим банком продовжує працювати з владою України над вирішенням деяких питань прийнятої пенсійної реформи. “Ми, зокрема, працюємо над тим, щоб у пенсійній системі було закладено достатнє заохочення за більш тривалий час роботи й великі внески в пенсійну систему, а також за декларування реального доходу”, – сказав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман. Люнгман також повідомив, що для завершення четвертого перегляду програми EFF владі України, крім пенсійної реформи, необхідно прийняти закон про приватизацію, привести у відповідність з імпортними цінами внутрішні тарифи на газ і прийняти законодавство про заснування антикорупційного суду.

«Економічна правда» повідомляє, що 28 листопада в Міністерство енергетики, Міністерство фінансів і Міністерство юстиції був направлений на погодження проект постанови Кабміну “Про внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу”. Видання зазначає, що формальний автор проекту – Міністерство економічного розвитку і торгівлі, фактично – ПАТ “Укрнафта”, що контролюється групою “Приват” Ігоря Коломойського. Ключова зміна, передбачена згаданим проектом постанови, стосується обсягу ввезеної в країну імпортної нафти, від якого залежить розрахунок стартової аукціонної вартості ресурсу вітчизняного походження. Сьогоднішніми правилами передбачено, що при цих розрахунках імпорт враховується тільки у випадку, якщо його обсяги ввезення перевищують 50 тис т/місяць. Водночас проектом постанови пропонується збільшити цю цифру вчетверо – до 200 тис т.

Данія прийняла закон, який забороняє проходження російського газопроводу “Північний потік-2” через територіальні води країни. Ця міра дозволяє уряду забороняти створювати трубопровідні проекти, керуючись міркуваннями безпеки або зовнішньої політики. В Копенгагені не приховували, що де-факто новий закон спрямований проти головного енергопроекту Росії в Європі – газопроводу “Північний потік-2”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ГПУ проти НАБУ: чому замість боротьби з корупцією боряться одне з одним? (342 публікації у ЗМІ)
  • Переговори неминучі: чому США вразливі перед ядерною загрозою із КНДР та як її зупинити (75 публікацій у ЗМІ)
  • Шляхом таємного голосування обрали голову Верховного суду України (69 публікацій у ЗМІ)
  • Rexit: у Білому Домі відреагували на звістку про відставку Тіллерсона (47 публікацій у ЗМІ)
  • Суд заарештував відомого контрабандиста, застава – 21 мільйон (19 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Рада ЄС і Європарламент затвердили у четвер бюджет Євросоюзу на 2018 рік, і вперше в історії виділили гроші на боротьбу з російською пропагандою. Як повідомляє прес-служба ради, бюджет співтовариства на наступний рік передбачає трохи більше 160 млрд євро фінансових зобов’язань, що на 0,2% більше, ніж у 2017-му році. “Бюджет ЄС на 2018 рік встановлено на рівні 160,1 млрд євро. Це на 0,2% більше порівняно з бюджетом ЄС 2017 року з урахуванням поправок останніх місяців”, – сказано в повідомленні.

Спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер і помічник президента Росії Владислав Сурков планують провести наступну зустріч щодо варіантів резолюції щодо розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі на початку 2018 року. “Швидше за все, вже в новому році. Сподіваюся, що на початку наступного року”, – повідомив Сурков в інтерв’ю ТАСС, відповідаючи на запитання, коли відбудеться наступна зустріч із Волкером. За його словами, на наступній зустрічі буде тривати обговорення пропозиції РФ про миротворчу місію в Донбасі. При цьому Сурков дав зрозуміти, що у Путіна не збираються поступатися власними умовами.

Україна не змінюватиме мовну статтю закону про освіту, підкреслює голова Верховної Ради Андрій Парубій, але допускає відстрочку вступу її в силу. “У питаннях мови ми не будемо йти ні на які компроміси, ми будемо стояти твердо і не будемо міняти 7-ю статтю закону “Про освіту”, – заявив спікер на зустрічі з президентом Світового конгресу українців Євгеном Чолієм в середу, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради. “У той же час, голова парламенту допускає окремі коригування шляхом внесення до закону про повну загальну середню освіту положень про продовження перехідного періоду вивчення мов національних меншин, відстрочку введення в дію закону “Про освіту “та інше”, – йдеться в повідомленні прес-служби.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у четвер, 30 листопада, відвідав Прикарпаття з робочим візитом, повідомляє Galka. Міністр наголосив на тому, що на підґрунті розбіжностей у питанні імплементації мовної статті закону “Про освіту” в України та Угорщини спостерігається не дипломатичний конфлікт, а складний діалог. “Але ультиматумів ми не приймаємо і ніяких заяв теж. Я впевнений, що Венеційська комісія, якій відправили на перевірку закон, підтвердить важливість знання української мови”, – підкреслив він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що українська сторона не приймає ультиматумів у питанні імплементації закону “Про освіту”, а також упевнена в тому, що Венеціанська комісія підтвердить важливість знання української мови, повідомляє місцеве видання Galka. “Ультиматумів ми не приймаємо і жодних заяв теж. Я впевнений, що Венеціанська комісія, якій відправили на перевірку закон, підтвердить важливість знання української мови”, – сказав П.Клімкін. Міністр також додав, що українська сторона буде обговорювати з угорською та румунської громадою імплементацію закону. “Це справа України, що ми хочемо робити і як ми це будемо робити. Ми будемо обговорювати це з громадами – і угорською, і румунською”, – уточнив він.

СУДОВА РФОРМА.

Головою Верховного Суду України обрано Валентину Іванівну Данішевську. “Голова Ради суддів України Валентина Симоненко привітала з обранням голови Верховного Суду Данішевську Валентину Іванівну”, – повідомляє прес-служба Ради суддів України на своїй сторінці у Facebook у четвер. У повідомленні також зазначено, що наступним питанням на порядку денному пленуму Верховного Суду є обрання заступника голови. Наразі в роботі пленуму оголошено перерву на 30 хвилин.

Верховний Суд України почне працювати 15 грудня 2017 року, повідомила прес-служба Ради суддів України на сторінці в Facebook. Рішення про початок роботи ухвалив пленум Верховного Суду в четвер. “З початком роботи Верховного Суду набуде чинності процесуальне законодавство. Нерозглянуті касаційні скарги, заяви, клопотання, подані до Верховного Суду України, ВССУ, ВДСУ, ВАСУ, будуть передані до відповідних касаційні суди в складі Верховного Суду”, – наголошується в повідомленні.

ЕКОНОМІКА.

Ослаблення гривні в останні тижні пов’язано із дією традиційних сезонних факторів, заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олег Чурій. “У нас плаваючий курс, волатильність гривні посилилася, оскільки є сезонний фактор”, – зазначив він. Зокрема, Чурій вказав на закупівлі енергоносіїв та сезонних товарів під Новий рік. У той же час він уточнив, що “Нафтогаз України” сьогодні відсутній серед покупців валюти, а, навпаки, продає її. За його словами, приводи для хвилювання відсутні,  оскільки в цілому в поточному році Україні вдалося хорошими темпами нарощувати експорт.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року на рівні 13,7%. Про це йдеться в матеріалах Fitch Ratings, передає “Укрінформ”. “Інфляція на кінець 2017 складе 13,7% і 9,1% – на кінець 2018”, – йдеться в матеріалах.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Співробітники Національного антикорупційного бюро України не мали права пропонувати першому заступнику голови Державної міграційної служби (ДМС) хабар, переконаний генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Учора співробітники НАБУ намагалися дати чиновниці Держміграційної служби $15 тис., на цьому вони і були затримані. Я глибоко переконаний, що співробітники державних правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику прийняти завідомо незаконне рішення і очікувати, щоб він назвав суму. Це чиста провокація”, – сказав генпрокурор на брифінгу в четвер у Києві.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що зафіксовано кілька випадків звернення співробітників Національного антикорупційного бюро України до першого заступника голови Державної міграційної служби. “Було три епізоди… Чиновниця ДМС не янгол, і в її розмовах є ознаки корупції. Я впевнений, що детективи НАБУ мають дати цьому оцінку, й це має певну юридичну перспективу. З того, що я бачу, є ознаки наявності корупції в діях цієї чиновниці та її знайомих”, – сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

Перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова заявляє, що не вимагала хабара у агента Національного антикорупційного бюро України Сергія Боярського, який працював під прикриттям, і заперечує обізнаність про те, що він був агентом. Я подавала заяву самостійно, в заяві у мене зазначено, що це Сергій Тітенков, представник арабського інвестиційного фонду “Мубадала”, я абсолютно не знала, що він є співробітником або представником Національного антикорупційного бюро. Якщо в процесі проведення протягом місяців під контролем СБУ і Генеральної прокуратури відповідних заходів за результатами розгляду моєї заяви, правоохоронцям стало відомо, що це співробітник НАБУ, то мені про це не було відомо до вчорашнього дня “, – сказала Д. Пімахова на брифінгу в четвер у Києві.

Перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова починаючи з посади рядового чиновника у 1999 році, за короткий період часу пройшла шлях до посади заступника начальника обласного відділу Державної виконавчої служби, пише Центр протидії корупції (ЦПК) у Facebook. Наголошується, що в 2007 році Пімахова стала начальником одного з відділів Міністерства екології, а в 2011 очолила департамент Міграційної служби. “У 2008 році взяла в кредит квартиру в Києві (69 квадратів) вартістю 1 млн гривень, тобто по тодішньому курсу – близько 200 000 доларів. Можливо, виплачує досі. Підозрюємо, що з чималими труднощами, адже на шиї у Пімахової двоє дітей і чоловік, який за два роки не отримав ніяких доходів”, – йдеться в повідомленні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що затриманому напередодні агенту Національного антикорупційного бюро України в четвер буде оголошено підозру, допитають також інших співробітників НАБУ. “Під час двомісячного спостереження за підготовкою до провокації з даванням хабара ми з’ясували, що до цього причетні кілька негласних штатних співробітників, а також офіційних співробітників НАБУ. Всіх їх допитають. Затриманому вчора агенту сьогодні буде вручено підозру”, – сказав він на брифінгу в четвер у Києві. Говорячи про інших учасників цієї справи, Ю. Луценко зазначив, що вручення їм підозри залежить від їхніх показань і рішення слідчих.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає обґрунтованою підозру в скоєнні провокаційних дій і дачі хабара з боку затриманого напередодні агента Національного антикорупційного бюро України. “Вважаю обґрунтованою підозру, підготовлену вчора затриманому агенту НАБУ щодо провокації хабара та давання хабара”, – сказав Ю. Луценко на брифінгу в четвер у Києві. Генпрокурор також зазначив, що вважає аморальними і незаконними дії агентів НАБУ, які намагалися спровокувати чиновницю Державної міграційної служби України на незаконні дії.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає Національне антикорупційне бюро України необхідним органом, проте закликає їх проводити розслідування корупційних злочинів законними методами. “Я ще раз скажу про те, що боротися зі злом неможливо незаконними методами… Мене непокоїть, що місяцями проводилися наради про те, як зробити так, щоб чиновник нарешті сказав чарівну фразу про те, скільки йому потрібно грошей. Як то кажуть, треба підштовхувати. Мені здається, що це ні з точки зору моралі, ні з точки зору законодавства не є тим, для чого створювався правоохоронний орган спеціального призначення”, – сказав Ю. Луценко на брифінгу в четвер у Києві.

Ситуація з незаконними діями співробітників Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в контексті історії з діями чиновників Державної міграційної служби (ДМС) виникла через відсутність контролю за роботою Бюро, підкреслює генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Сьогоднішня ситуація можлива тільки тому, що НАБУ нині не має потужного контролю своєї діяльності. У нас досі немає аудиту. Як ви знаєте, на зауваження САП НАБУ іноді заявляє про юридичну нікчемність таких вказівок”, – сказав генпрокурор на брифінгу в четвер у Києві.

Детективи Національного антикорупційного бюро України неодноразово порушували законодавство щодо прослуховування, відомо близько сотні таких випадків, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Я не знаю жодного випадку, щоб у НАБУ був витік інформації через прослуховування, яке здійснює лише СБУ. Але я знаю випадки, коли НАБУ порушувало законодавство при зніманні інформації з мобільних терміналів. Співробітники НАБУ зняли з терміналів інформацію в майже ста осіб без рішення суду”, – сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив, що на зустрічі з генеральним прокурором України Юрієм Луценком сторони ухвалили рішення про об’єктивний слідство в історії із першим заступником голови Державної міграційної служби України (ДМСУ). “Щойно була розмова, що нікого не затримуватимуть. Зараз ми поїдемо на роботу і будемо з’ясовувати, наскільки щирі ці домовленості… Важливо, щоб за цими розпорядженнями ухвалювалися законні рішення. Сподіваюся, що вони будуть ухвалені як Антикорупційним бюро, так і Генеральною прокуратурою України”, – сказав А. Ситник на брифінгу в четвер у Києві після зустрічі з генпрокурором.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оприлюднило фрагменти розсекречених аудіо- та відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації з проникнення детектива під прикриттям в організоване злочинне угруповання (ОЗУ), що діяло в Державній міграційній службі України (ДМС). Крім того, на сторінці бюро у Facebook оприлюднено роз’яснення в хронологічному порядку щодо цієї операції. Так, проникнення детектива НАБУ в ОЗУ розпочалось у квітні поточного року.

Міжнародні експерти з боротьби з корупцією закликають Україну якнайшвидше створити Антикорупційний суд як запоруку доведення до логічного завершення справ, які розслідує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Прокурор з Іспанії Карлос Кастресана оприлюднив на прес-конференції в четвер у Києві висновок Міжнародної антикорупційної консультаційної ради (МАКР) і зазначив, що аналіз ситуації боротьби з корупцією в Україні засвідчить побоювання щодо незалежності антикорупційних органів та проблему нерозгляду справ НАБУ в судах. “Наш висновок: що проблема – це відсутність розгляду в судах”, – сказав міжнародний експерт.

Печерський райсуд Києва дозволив заарештувати бізнесмена Вадима Альперіна в залі суду. Він може вийти під заставу в 20 млн 800 гривень. Підприємця підозрюють у спробі дати хабар співробітникові Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Рішення про запобіжний захід винесла суддя Катерина Москаленко, передає “Цензор.НЕТ”. Зазначається, що прокуратура вимагала заставу в 50 млн гривень. Сам Альперін залишив рішення суду без коментарів.

СААКАШВІЛІ.

Лідер партії “Рух нових сил”, екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявляє, що Міграційна служба України видала йому довідку про продовження законного терміну перебування в Україні на 3 місяці. “Дуже ввічливі співробітниці Міграційної служби видали мені довідку про продовження терміну законного перебування в Україні ще на три місяці, при цьому навіть люб’язно пригостили чаєм”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

ЕНЕРГЕТИКА.

28 листопада в Міністерство енергетики, Міністерство фінансів і Міністерство юстиції був направлений на погодження проект постанови Кабміну “Про внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу”. Як пише ЕП, формальний автор проекту – Міністерство економічного розвитку і торгівлі, фактично – ПАТ “Укрнафта”, що контролюється групою “Приват” Ігоря Коломойського. Ключова зміна, передбачена згаданим проектом постанови, стосується обсягу ввезеної в країну імпортної нафти, від якого залежить розрахунок стартової аукціонної вартості ресурсу вітчизняного походження.

Частка імпортного вугілля у структурі споживанні ТЕС та ТЕЦ в листопаді-грудні 2017 року складе більше 30%. Про це пише НВ.Бізнес з посиланням на відповідь прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості. “У період листопад-грудень 2017 року на теплові електростанції енергогенеруючих компаній та теплоелектроцентралі заплановано постачання 5,2 млн тонн вугілля, з яких за імпортом 1,6 млн тонн”, – зазначили в прес-службі. При цьому найбільший об’єм імпортного вугілля буде закуплений у США – 600 тис. тонн, ще 300 тис. тонн – з ПАР.

Енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова у жовтні почав імпортувати з Росії для потреб своїх станцій вугілля у незв’язаних з групою виробників компаній. Про це Liga.net повідомили представники компаній-постачальників. Раніше холдинг купував російське вугілля тільки у шахтоуправління Обухівська (Ростовська область), що входить до складу ДТЕК. Всього у жовтні ДТЕК закупив близько 110 тонн вугілля марки П (пісне) у компаній “Разрез Кійзаський” (Кемеровська область) і “Печорської гірської компанії” (Москва). Це вугілля постачається для потреб Придніпровської та Криворізької ТЕС компанії ДТЕК Дніпроенерго.

Данія прийняла закон, який забороняє проходження російського газопроводу “Північний потік-2” через територіальні води країни, передає “Радіо Свобода”. Ця міра дозволяє уряду забороняти створювати трубопровідні проекти, керуючись міркуваннями безпеки або зовнішньої політики. Раніше питання зовнішньої політики і політики безпеки не були вагомою підставою для того, щоб регулюючі органи забороняли трубопроводи в територіальних водах Данії. В Копенгагені не приховували, що де-факто новий закон спрямований проти головного енергопроекту Росії в Європі – газопроводу “Північний потік-2”.

Народний депутат із фракції “Народний фронт” Ігор Гузь зареєстрував у Верховній Раді України проект постанови про звільнення Ігоря Насалика з посади міністра енергетики і вугільної промисловості України. Як повідомляється на сайті українського парламенту, відповідний проект постанови №7346 було внесено до Ради 29 листопада 2017 року.