[:ua]Тамара Соляник, Директор Програми USAID ЛЕВ[:]

Експерти підготували спеціалізовану навчальну програму з регуляторної політики для держслужбовців

Відбулася презентація спеціалізованої навчальної програми з регуляторної політики для державних управлінців. Навчальну програму складено в рамках реалізації тристороннього Меморандуму між Державної регуляторною службою, НАДУ та Фондом «Східна Європа».  Головне завдання програми – сприяти системним реформам задля покращення бізнес-середовища в Україні. «Ефективна регуляторна політика життєво необхідна для того, щоб наше середовище було дійсно сприятливим як для ведення бізнесу, зокрема малого та середнього, так і для життя людей у нашій країні. Не просто так вважається, що регуляторна політика є одним з трьох важелів, які є у влади і держави поряд із податковою та монетарною політикою», – наголосила директор Програми USAID ЛЕВ Тамара Соляник під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Програма містить основні нормативні положення з тематики дисципліни, посилання на вітчизняні та зарубіжні джерела, а також питання для самоконтролю. Лекційні матеріали супроводжуються аналізом практичних кейсів, розповіла доцент кафедри економічної політики та врядування Національної академії  державного управління Ольга Сафронова. «Нам би хотілося продовжувати наші співпрацю з Державною регуляторною службою та USAID, щоб створити сучасний інтерактивний підручник на базі електронної платформи НАДУ, коли цей курс буде викладатися не лише для тих слухачів, які проходять магістерську підготовку в Академії, але для усіх зацікавлених осіб. Це можуть бути зацікавлені особи з органів державної влади та громадськість. Ми знаємо, що зараз громадськість виявляє бажання опановувати такі компетенції», – додала пані Сафронова.

Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України, наголосила, що реформа державного управління без впровадження регуляторної політики неможлива. «Як не пересаджуй людей, яких чудових фахівців не саджай на керівні посади, але якщо немає процедури вироблення способу рішення і принципів, які закладаються у ці рішення, – результату ніхто не відчує і реформи не відбудеться. Тому я стверджую, що це – невід’ємна частина, яку просто необхідно посилювати», – наголосила Ксенія Ляпіна. Вона додала, що регуляторна політика є дієвим способом боротьби з корупцією, тому що усуває її першопричини – надмірні бар’єри для бізнесу.

«Коли ми називаємо нашу програму інноваційною, ми маємо на увазі не тільки її зміст, але і сам процес створення. Був не просто меморандум, які підписуються десятками кожен день –  було реальне партнерство, і вперше до розробки цього підручника були залучені не екс-фахівці, а діючі фахівці Державної регуляторної служби, які кожного дня перечитують проекти регуляторних актів та аналізи регуляторного впливу, які до них надходять, вони бачать реальну картину», – підсумувала координатор напряму «Регуляторна політика» Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ) Віра Недзведська.

Повне запровадження навчального курсу очікується у січні 2018 року.