Родичі «в’язнів Кремля» просять Президента про особисту зустріч

WATCH IN ENGLISH

Родичі українців-політв’язнів Російської Федерації звернулися до Президента України з проханням про особисту зустріч, щоб прояснити, чи входять політичні в’язні до найближчого обміну заручниками, який заплановано на кінець грудня, та який з державних органів основний відповідальний за їхнє визволення. «Ми з великою надією прийняли інформацію про можливість обміну затриманими між Україною та окупованими територіями. Ми достеменно не розуміємо, чи включені наші рідні до списку на обмін та чи є перспектива потрапити до цього переліку. Просимо зустрічі особисто з Вами, щоб обговорити перспективи якнайшвидшого визволення наших рідних та близьких», – зазначив Ігор Гриб, батько затриманого на території Білорусі Павла Гриба, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Ігор Котелянець, брат Євгена Панова, затриманого ФСБ у Криму як «українського диверсанта», зазначив, що з родичами активно контактують і допомагають низка міністерств і відомств, зокрема, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Міністерство закордонних справ в особі консулів в РФ, але ситуація до кінця не зрозуміла. «Ми лише знаємо, що політв’язні як категорія заручників не включені до Мінського процесу, не включені в обговорення, які зараз відбуваються. Ніхто в державі не може нам дати чітку відповідь, чи робиться щось для визволення наших родичів, якщо робиться, то що саме. […] Кожна інституція виконує якийсь пул задач, які прописані у їхніх інструкціях, і жодне із відомств не може дати нам відповідь, що держава робить глобально – чи йдуть якісь перемовини, чи існують якісь списки на обмін, у яких би фігурували саме політв’язні. Після року активних дій ми зрозуміли, що відповіді на ці питання не може дати ніхто, крім Президента України», – пояснив він.

Родичі «політв’язнів Кремля» звернулися також до громадян України з проханням утриматися від самостійних поїздок до Росії та Білорусі. «Я хотів би звернутися до всіх українців, які мають намір їхати в Росію, Білорусь, а також, мабуть, Казахстан та інші країни пострадянського простору, близькі до ідеології Росії, щоб ви туди не їхали, аби не поповнювати перелік політв’язнів», – наголосив Петро Вигівський, батько Валентина Вигівського, викраденого в окупованому Криму та засудженого на 11 років «за шпигунство».