Огляд ЗМІ за 19 грудня 2017

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію “Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь” (A/C.3/72/L.42), ініційовану українською делегацією. Згідно з результатами голосування, підтримали українську резолюцію 70 держав, проти проголосували 26, утримались 76 делегатів. Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі, що стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Також РФ повинна вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини відносно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, і скасувати закони, введені в Криму Російською Федерацією. МЗС України вітає ухвалення Генасамблеєю ООН оновленої резолюції про порушення прав людини у Криму та заявляє, що наступним кроком має стати деокупація півострова.

Міністр МінТОТ заявив, що вихід російської сторони зі СЦКК ставить під загрозу діяльність СММ ОБСЄ в Україні та має на меті примусити Україну до діалогу з представниками бойовиків. Він також додав, що міжнародні організації готові взяти на себе частину переговорів у проведенні гуманітарних операцій на Донбасі через вихід російської сторони із СЦКК. Міністр також повідомив, що міжнародні гуманітарні організації мають мандат лише на захист цивільного населення й можуть вести переговори і з представниками бойовиків. Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд вважає, що «вихід Росії з так званої СЦКК насправді не для того, щоб звільнити територію України, і навіть не для того, щоб змусити Україну вести безпосередньо переговори з російськими маріонетками, – це для того, щоб змусити Україну виконувати ці самі Мінські домовленості». «Фактично нашими з вами руками зруйнувати державність України», – додала Сироїд. Віце-спікер зазначила, що, підписавши Мінські домовленості, “ті, хто це зробив, поставили суверенітет України в залежність від ворога, від Росії, і саме тому Росія сьогодні дозволяє собі диктувати Україні умови”.

Ситуація на Сході загострюється, за даними ОБСЄ, кількість обстрілів збільшилася на 35%. Спеціальний представник США Курт Волкер заявив, що Росія відкликала своїх військових із Спільного центру контролю і координації припинення вогню і стабілізації на лінії зіткнення сторін на Донбасі напередодні загострення на Донбасі. Курт Волкер також заявив, що 2017 рік був найважчим в Донбасі. Радник президента США з питань національної безпеки Герберт МакМастер переконаний, що країнам Заходу потрібно протистояти “дестабілізуючій поведінці” Росії. На його думку, Москва веде “дуже складну диверсійну кампанію” з метою підірвати вільні і відкриті суспільства.

У Міністерстві фінансів України припускають, що Міжнародний валютний фонд в 2018 році виділить Україні не менше двох траншів макрофінансування. «Нацбанк бачить два транші в наступному році, я думаю, що буде більше. За умовами (меморандуму з МВФ), не всі вимоги виконані. Зокрема, не створено антикорупційний суд», – заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. Заступник міністра Юрій Буца повідомив, що граничний обсяг випуску в 2018 році єврооблігацій України, погоджений у рамках поточної програми МВФ, на яку орієнтується Міністерство фінансів України, становить $2 млрд. Буца також зазначив, що з погляду вартості запозичень доцільно було б здійснювати їх після чергового перегляду програми EFF та виділення МВФ Україні транша за нею.

Глава фракції БПП Артур Герасимов повідомив, що питання призначення нового голови НБУ буде розглянуто в парламенті 21 грудня. Він нагадав, що з останніх озвучених можливих претендентів на посаду глави Нацбанку були кандидатури Володимира Лавренчука і Якова Смолія. Заступник глави фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар повідомила, що кандидатура в.о. глави НБУ Якова Смолія найбільш компромісна, і фракція “Народний фронт” готова проголосувати за його призначення. 

В апарат Верховної Ради поступив виправлений проект закону про відмову від пропорційної системи виборів народних депутатів і перехід до мажоритарної системи. Авторами законопроекту №7366 вказані 30 народних депутатів-мажоритарників. Більшість з них – представники “Блоку Петра Порошенка” і “Народного фронту”.

Згідно з результатами соцдослідження Київського міжнародного інституту соціології, якби вибори президента України відбувалися в середині грудня, то з усіх громадян України віком від 18 років 7,9% проголосували б за Ю.Тимошенко, 6,5% – за П. Порошенка. За А.Гриценко віддали б свій голос 4,9% респондентів, за лідера фракції “Опозиційний блок” Юрія Бойка – 3,6%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 3,5%. Якби вибори до Верховної Ради відбулися в середині грудня, то з усіх громадян України віком від 18 років 6,5% проголосували б за партію “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, 5% – за партію “Блок Петра Порошенка”, 4,1% – за “Опозиційний блок”, 3,9% – за партію “За життя”, 3,8% – за Радикальну партію Олега Ляшка, 3,3% – за партію “Громадянська позиція”.

Прес-секретар президента Святослав Цеголко оприлюднив фотокопію листа Міхеїла Саакашвілі до Петра Порошенка. “Незважаючи на останні події, у мене немає ніяких агресивних намірів. Ви знаєте мене добре, і прекрасно розумієте, що звинувачувати мене в роботі на ФСБ – не лише повний абсурд, але ще і дуже радує ворога України. Звичайно, я припускався і припускаюсь багатьох політичних помилок, але зараз як ніколи впевнений, що треба сприяти деескалації та не допускати дестабілізації ситуації. Готовий у будь-який момент зустрітися з повноважним представником і обговорити”, – йдеться в тексті листа. Прес-служба лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі підтвердила справжність письма. Як заявили в прес-службі, з допомогою публікації цього листа політика хотіли дискредитувати. Сам Міхеїл Саакашвілі не має наміру проводити акції протесту найближчим часом з огляду на наближення різдвяних і новорічних свят, а також небезпеку повторення провокацій.

Верховна Рада прийняла закон № 3096-д про дерегуляцію видобутку газу.  Законопроект покликаний удосконалити існуючу практику землевідведення, забезпечивши безперервність розробки родовища шляхом внесення зміни в ст. 97 Земельного кодексу України щодо надання можливості юрособам після закінчення дослідно-промислової розробки родовищ та введення у промислову розробку родовищ використовувати земельні ділянки на підставі договору з власником землі.

«Наші гроші» повідомляють, що ДП “Спецтехноекспорт” поставляло індійській держкомпанії “Hindustan Aeronautics Limited” запчастини через фіктивні фірми, чиї власники підписували документи за 200 гривень. У 2015 році група фіктивних компаній почали торгувати технікою, запчастинами до літаків Іл-38, винищувачів СУ-30 і вертольотів Мі. Ці деталі, за документами, вони продають і поставляють компанії УТМГ. У свою чергу УТМГ продає запчастини державній авіабудівній компанії Індії “Hindustan Aeronautics Limited”. Слідство виявило, що, незважаючи на відсутність товару, УТМГ перекачала на “прокладки” близько 38 млн гривень, які ті вивели в готівку. Це призвело до безпідставного формування податкового кредиту та несплати УТМГ понад 3 млн грн податків. Тим часом УТМГ виграло у податківців суд, довівши неможливе: фіктивність постачальника – не означає фіктивності поставки їм товарів.

«Наші гроші» повідомляють, що ДТЕК Ріната Ахметова отримало гроші від “Енергоринку” в обхід визначених алгоритмів за сприяння Нацкомісії з тарифів. 29 грудня 2016 року “ДТЕК Павлоградвугілля”, яке є одночасно і постачальником вугілля для виробництва електроенергії і споживачем електроенергії, перерахувало “Енергоринку” 635 мільйонів гривень боргу за спожиту електроенергію. Ще 51 млн грн відрахував державний “Держвуглепостач”. За алгоритмом ці 686 млн грн мали б розподілити у пропорції “50 тепловим генераціям”: “40 – атомним” : “10 – іншим” по старим боргам. Тобто кожен виробник електроенергії мав отримати свою порцію грошей. Але в цей же день НКРЕКП за пропозицією Ради Оптового ринку електроенергії (чотири з десяти членів офіційно представляють групу Ахметова) приймає рішення: вважати отримані від “ДТЕК Павлоградвугілля” гроші для оплати не по старим боргам, а по боргам, що виникли станом на 1 жовтня 2016 року. І другий вийняток з алгоритму – це його повне ігнорування. Комісія під проводом Дмитра Вовка вирішила, що ці гроші треба ділити не за алгоритмом, а по справедливості. Дані про розподіл 686 млн грн свідчать, що державні енергокомпанії отримали лише 10 млн грн, а енергокомпанії ДТЕК Ахметова – 676 млн грн.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Суд 22 грудня розгляне скаргу прокуратури через звільнення Саакашвілі (752 публікації у ЗМІ)
  • Бойовики з “Градів” обстрілюють оборонні позиції ЗСУ (351 публікація у ЗМІ)
  • Волкер про підсумки року у встановленні миру на Донбасі (49 публікацій у ЗМІ)
  • ООН ухвалила українську резолюцію щодо Криму (46 публікацій у ЗМІ)
  • IKEA вийде на український ринок (13 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Генеральна асамблея ООН у вівторок підтримала резолюцію “Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь” (A / C.3 / 72 / L.42), ініційовану українською делегацією. Згідно з результатами голосування, підтримали українську резолюцію 70 держав, проти проголосували 26, утримались 76 делегатів. Проти резолюції, згідно з результатами голосування, які оприлюднив президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, проголосували такі країни: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизія, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Російська Федерація, Сербія, ПАР, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення резолюції 72-ої сесії Генасамблеї ООН про порушення прав людини в Криму, а також подякував їй співавторам і делегатам, які підтримали документ своїми голосами. “Вдячний справжнім друзям українського Криму – як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами. Незважаючи на гібридні спроби Москви закрити “кримське питання”, міжнародний фронт із деокупації Криму міцнішає. Незважаючи на жорстокі репресії Кремля, людську свободу і гідність не зламати. Незважаючи на відверті маніпуляції, злочинів Кремля не приховати. Як і не уникнути міжнародної відповідальності за них – ні замовникам, ні організаторам, ні виконавцям”, – написав П. Порошенко у своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Вихід російської сторони зі Спільного центру з координації та контролю (СЦКК) ставить під загрозу діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та має на меті примусити Україну до діалогу з представниками бойовиків, заявляє міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш. “Ми вже давно спостерігаємо, що РФ говорить про те, що їй незручний формат СЦКК, причому називаються різні причини: то погано ставляться до їхніх військовослужбовців, то їх обмежують. Це ми спостерігаємо з літа (поточного року – ІФ)”, – сказав В .Черниш в ексклюзивному коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок.

Міжнародні організації готові взяти на себе частину переговорів у проведенні гуманітарних операцій на Донбасі через вихід російської сторони із Спільного центру з координації та контролю (СЦКК), заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш в ексклюзивному коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”. “Ми провели низку консультацій з міжнародними гуманітарними організаціями, вони готові частину комунікації брати на себе, адже ми в рамках нашого мандата не можемо комунікувати ні з ким з непідконтрольних територій”, – сказав В. Черниш.

Російська сторона вийшла зі складу Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) для того, щоб змусити Україну виконувати невигідні їй Мінські домовленості, вважає віце-спікер парламенту Оксана Сироїд. “Учорашній вихід Росії з так званої СЦКК насправді не для того, щоб звільнити територію України, і навіть не для того, щоб змусити Україну вести безпосередньо переговори з російськими маріонетками, – це для того, щоб змусити Україну виконувати ці самі Мінські домовленості, тобто фактично нашими з вами руками зруйнувати державність України”, – сказала О. Сироїд на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок.

Минулий рік був найважчим в Донбасі. Про це під час конференції в Atlantic Council заявив спеціальний представник США Курт Волкер. “2017 рік був найжорстокішим у Східній Україні”, – заявив Волкер під час конференції. Він зазначив, що США зараз ведуть жорсткі переговори з Росією щодо миротворчої місії ООН в Донбасі. Зокрема наступну зустріч запропонували провести наступного року, але з датою поки не визначились.

Радник президента США з питань національної безпеки Герберт МакМастер переконаний, що країнам Заходу потрібно протистояти “дестабілізуючій поведінці” Росії. На його думку, Москва веде “дуже складну диверсійну кампанію” з метою підірвати вільні і відкриті суспільства. Про це, як повідомляє Radio Free Europe Radio Liberty, він сказав у ефірі радіо BBC. МакМастер наголосив, що російське втручання у американські вибори в 2016 році було, “безумовно”, загрозою для національної безпеки Америки.

Рішення Ради ЄС щодо продовження економічних санкцій щодо Росії очікується в четвер, 21 грудня, повідомили “Інтерфаксу” в естонському головування ради. “Це станеться за письмовою процедурою. Ми очікуємо рішення приблизно на початку другої половини дня”, – зазначив співрозмовник. Як повідомлялося, політичне узгодження цього чергового продовження главами держав і урядів країн Євросоюзу відбулося 14 грудня на саміті ЄС в Брюсселі. “ЄС домовився про продовження економічних санкцій проти Росії”, – заявив у той день голова Європейської Ради Дональд Туск.

ЕКОНОМІКА.

Граничний обсяг випуску в 2018 році єврооблігацій України, погоджений у рамках поточної програми розширеного фінансування (EFF), на яку орієнтується Міністерство фінансів України, становить $2 млрд, повідомив заступник міністра Юрій Буца. На підсумковій прес-конференції Мінфіну в Києві у вівторок він зазначив, що відомство орієнтуватиметься на ринкову ситуацію, а також на обсяги залучуваного фінансування від міжнародних партнерів і міжнародних фінансових організацій. Ю. Буца також зазначив, що з погляду вартості запозичень доцільно було б здійснювати їх після чергового перегляду програми EFF та виділення МВФ Україні транша за нею.

У Міністерстві фінансів України припускають, що Міжнародний валютний фонд в 2018 році виділить Україні не менше двох траншів макрофінансування. Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк сьогодні, 19 грудня. “Нацбанк бачить два транші в наступному році, я думаю, що буде більше. За умовами (меморандуму з МВФ, – ред.), не всі вимоги виконані. Зокрема, не створено антикорупційний суд. Гроші йдуть в резерв Нацбанку, і це підкріплення національної валюти. Якщо у нас валюта послаблюється, то це впливає на показники бюджету”, – сказав Данилюк.

Питання призначення нового голови Національного банку України буде розглянуто в парламент в четвер, сподівається глава фракції “Блок Петра Порошенко” Артур Герасимов. “Ми очікуємо зараз внесення кандидатури (на главу НБУ – ІФ). Після того, як вона буде внесена, ми запрошуватимемо цю людину на фракцію: говорити, спілкуватися. Після цього вже приймати рішення. Я щиро сподіваюся, що в четвер це буде на голосуванні”, – сказав А. Герасимов журналістам у вівторок у Києві.

Кандидатура в.о. глави Національного банку України Якова Смолія найбільш компромісна, і фракція “Народний фронт” готова проголосувати за його призначення, заявляє заступник глави фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар. “Так, буде (голосувати за Я. Смолія – ІФ). Думаю, що Смолій сьогодні найбільш компромісна кандидатура. Якщо в четвер кадрові питання будуть, то відповідно, це питання теж буде. Дуже ймовірно, що фракція підтримає”, – сказала вона в коментарі агентству “Інтерфакс Україна” у кулуарах Верховної Ради у вівторок.

Парламентська фракція “Батьківщина” вимагає поставити в четвер на голосування у Верховній Раді питання відставки глави Національного банку України Валерії Гонтаревої, а також заявляє про маніпуляції з курсом національної валюти. “Фракція “Батьківщина” наполягає, щоб питання відставки Гонтаревої було на четвер включено до порядку денного, щоб її було відправлено у відставку”, – сказала голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко з трибуни парламенту на пленарному засіданні у вівторок.

Президент Петро Порошенко звернувся до Верховної Ради з проханням перенести терміни внесення змін в оподаткуванні експорту сільськогосподарської продукції. Про це повідомив перший заступник глави АП Віталій Ковальчук, йдеться у повідомленні на сайті глави держави. “Президент звернув увагу парламентаріїв на негативний резонанс щодо змін податкового законодавства з боку агровиробників, фермерів та громадян, а також невідповідність зазначених змін зобов’язанням, узятим Україною при вступі до Світової організації торгівлі і підписанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом”, — повідомив Ковальчук.

РЕФОРМИ.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Г’юг Мінгареллі підтримав ухвалення законопроекту “Про внутрішній водний транспорт” в Україні, однак звертає увагу на необхідність внесення змін до законодавства відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС. “Мінгареллі: ЄС підтримує ухвалення законопроекту №2475 про внутрішній водний транспорт Верховною Радою за умови внесення змін до законодавства відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС”, – йдеться в повідомленні Представництва ЄС в Україні в Твіттер у вівторок.

В апарат Верховної Ради у вівторок, 19 грудня, вступив виправлений проект закону про відмову від пропорційної системи виборів народних депутатів і перехід до мажоритарної системи. Авторами законопроекту №7366 вказані 30 народних депутатів-мажоритарників. Більшість з них – представники “Блоку Петра Порошенка” і “Народного фронту”. Ці фракції в листопаді 2014 року підписали коаліційну угоду, одним з пунктів якого було прийняття нового закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі за відкритими списками.

СААКАШВІЛІ.

Прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко у вівторок оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі Facebook фотокопію листа, як він стверджує, лідера “Руху нових сил”, екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Згідно з текстом, М. Саакашвілі закликає до зустрічі для вирішення деескалації ситуації і відкидає інформацію про співпрацю з Федеральною службою безпеки РФ. “Незважаючи на останні події, у мене немає ніяких агресивних намірів. Ви знаєте мене добре, і прекрасно розумієте, що звинувачувати мене в роботі на ФСБ – не лише повний абсурд, але ще і дуже радує ворога України. Звичайно, я припускався і припускаюсь багатьох політичних помилок, але зараз як ніколи впевнений, що треба сприяти деескалації та не допускати дестабілізації ситуації. Готовий у будь-який момент зустрітися з повноважним представником і обговорити”, – йдеться в тексті листа.

Прес-служба лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі підтвердила справжність письма, яке сьогодні опублікував прес-секретар глави держави Святослав Цеголко. “Це лист відповідального політика, який буде розгойдувати будку олігархів, але ніколи Україну. Те, що Банкова опублікувала цей лист – це слабка позиція”, – сказали представники Саакашвілі в коментарі “Українській правді”. Як заявили в прес-службі, з допомогою публікації цього листа політика хотіли дискредитувати.

Лідер партії “Рух нових сил”, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі не має наміру проводити акції протесту найближчим часом з огляду на наближення різдвяних і новорічних свят, а також небезпеку повторення провокацій. “Ми це рішення (про проведення акцій протесту – ІФ) додатково приймемо, але я думаю, що це невдячна справа: українців, як і будь-яких інших людей, смикати на новорічні та різдвяні свята”, – сказав М. Саакашвілі, відповідаючи на запитання журналіста, чи відбудеться анонсована на найближчу неділю, 24 грудня, акція.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Апеляційний суд Києва скасував рішення Солом’янського районного суду столиці про арешт майна сина міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Олександра і відправив це питання на повторний розгляд до суду першої інстанції. Як повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” адвокат Андрій Тарасов, відповідне рішення Апеляційний суд Києва ухвалив на засіданні у вівторок.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура спрямувала до суду обвинувачувальний акт щодо помічниці судді, яка поширювала закриту інформацію про клопотання детективів Національного антикорупційного бюро України. Як йдеться у повідомленні САП у Facebook, детективи НАБУ завершили досудове розслідування у справі проти помічниці судді, яка незаконно поширила інформацію з обмеженим доступом. За версією слідства, у травні-червні 2016 року помічниця судді Солом’янського районного суду міста Києва прийняла пропозицію свого знайомого адвоката, зацікавленого у перебігу розслідування одного з кримінальних проваджень НАБУ та почала надавати йому для подальшого інформування третіх осіб інформацію про надходження до суду клопотань від детективів Бюро.

В Європейському Союзі засуджують напад на майно експерта організації “Громадський контроль” Геннадія Кириченка та сподіваються на вжиття заходів щодо запобігання нападам на антикорупційних активістів. “Ми рішуче засуджуємо напад на майно антикорупційного активіста Дніпра та експерта організації “Громадський контроль” пана Геннадія Кириченка, який, ймовірно, пов’язаний з його професійною діяльністю… Ми також сподіваємося, що українська влада вживатиме необхідних заходів для запобігання будь-яким майбутнім нападам на представників громадянського суспільства, які продовжують виконувати важливу роботу у боротьбі з корупцією та сприяють реформам на місцевому рівні”, – йдеться в повідомленні представництва ЄС в Україні у Facebook у вівторок.

Держпідприємство “Спецтехноекспорт” поставляло індійській держкомпанії “Hindustan Aeronautics Limited” запчастини через фіктивні фірми, чиї власники підписували документи за 200 гривень. Про це йдеться в сюжеті програми “Наші Гроші”. Офіційні власники кількох фірм розповіли, як за кілька сотень гривень стали підставними бізнесменами. Це фірми “Інсайдерс”, “Ей Джейсі”, “Квант Віюр”. У 2015 році група фіктивних компаній, серед яких і зазначені вище, почали торгувати технікою, запчастинами до літаків Іл-38, винищувачів СУ-30 і вертольотів Мі. Ці деталі, за документами, вони продають і поставляють компанії УТМГ. У свою чергу УТМГ продає запчастини державній авіабудівній компанії Індії “Hindustan Aeronautics Limited”.

Олігарх Ігор Коломойський через наближених осіб скупив нерухомість на австрійському курорті Земмерінг в Альпах, що може свідчити про спробу відмивання грошей. Про це йдеться у статті DW. Вказується, що у 2012 році місцевий великий і закинутий готель “Панганс” купила  австрійська фірма з українською участю – IBS Umwelt- und Verkehrstechnik GmbH. Роком пізніше готель було перепродано Panhans Holding Group GmbH, яка належить швейцарській фірмі. Виконавчим директором холдингу є українець Віктор Бабущак.

Керівник фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов закликав народних депутатів підтримати проекти законів, внесені до порядку денного поточного пленарного тижня. “Упродовж цього тижня нам необхідно прийняти низку законів. І, перш за все, це ініціативи президента України, які звільняють від е-декларування громадські організації. Не менш важливо підтримати президентський законопроект №7363 щодо посилення реформи децентралізації та розвитку фермерського господарства, деконцентрації у сфері земельних відносин та посилення захисту від рейдерства”, – заявив голова фракції з трибуни парламенту у вівторок, повідомляє прес-служба “БПП”.

ЕНЕРГЕТИКА.

Верховна Рада на пленарному засіданні 19 грудня прийняла закон № 3096-д про дерегуляцію видобутку газу. Про це йдеться на сайті парламенту. Законопроектом покликаний удосконалити існуючу практику землевідведення, забезпечивши безперервність розробки родовища шляхом внесення зміни в ст 97 Земельного кодексу України щодо надання можливості юрособам після закінчення дослідно-промислової розробки родовищ та введення у промислову розробку родовищ використовувати земельні ділянки на підставі договору з власником землі.

Верховна Рада провалила ухвалення законопроекту №5722-д, який забороняє установку загальнобудинкових лічильників газу без згоди співвласників багатоквартирного будинку (отриманого за процедурою, передбаченою в законі “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках”). Для ухвалення законопроекту в першому читанні або відправлення на доопрацювання достатньої кількості голосів не знайшлося.

ДТЕК Ріната Ахметова отримало гроші від “Енергоринку” в обхід визначених алгоритмів за сприяння Нацкомісії з тарифів. Про це повідомляють “Наші гроші”. 29 грудня 2016 року “ДТЕК Павлоградвугілля”, яке є одночасно і постачальником вугілля для виробництва електроенергії і споживачем електроенергії, перерахувало “Енергоринку” 635 мільйонів гривень боргу за спожиту електроенергію. Ще 51 млн грн відрахував державний “Держвуглепостач”. За алгоритмом ці 686 млн грн мали б розподілити у пропорції “50 тепловим генераціям”: “40 – атомним” : “10 – іншим” по старим боргам. Тобто кожен виробник електроенергії мав отримати свою порцію грошей.