Зведення будівлі Театру на Подолі відбулося з порушенням міжнародного та українського законодавства – висновки робочої групи

Завершення реконструкції будівлі київського Театру на Подолі відбулося з порушенням норм міжнародного та українського законодавства. Такий висновок робочої групи представили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Ми намагались дуже чітко і кваліфіковано вказати на закони, конкретні статті та норми, які було порушено. Доповідь була готова в кінці червня. Експертний висновок, зроблений у вересні, підтвердив наші висновки щодо того, що забудова була зроблена з порушенням правових норм», – розповів Володимир Шевченко, член правління Національної спілки архітекторів України, заслужений архітектор України.

Головна рекомендація робочої групи – зробити фаховий аналіз зведеної будівлі. «Оскільки думки розділились, як у громади, так і представників влади і театральної спільноти, ми вважаємо, що  найбільш надійний формат оцінки – фахові рецензії та критика. Тому найбільш доцільно замовити фахові рецензії щодо аналізу містобудівних, функціональних, архітектурно-планувальних та стилістичних оцінок будівлі», – розповіла Наталія Кондель-Пермінова, заступник голови робочої групи, кандидат архітектури, завідувач відділу проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв та архітектури України.

Експерти наголосили, що на рівні держави також  потрібно встановити реальні важелі та механізми регулювання містобудування на землях історико-культурного призначення. Зокрема, у своїх висновках вони пропонують створити Офіс Андріївського узвозу. «Це має бути новітня міська інституція, яка стане майданчиком постійної комунікації між усіма діячами, життєдіяльність яких розгортається на Андріївському узвозі. Ця інституція має сфокусувати у собі будь-які дії стосовно планувальних будівельних робіт на Андріївському узвозі», – пояснила Наталія Кондель-Пермінова. 

Свої висновки робоча група офіційним листом направила на ім’я міського голови Києва три тижні тому, відповіді поки що не отримали. «Ми запропонували у своїх рекомендаціях київському міському голові звернутися до відповідних органів, щоб ознаки порушень були або спростовані, або доведені», – зазначила Ольга Рутковська, член робочої групи, дійсний член ICOMOS України, заступник голови правління ГО «Громада Андріївський узвіз». 

Владислава Осьмак, член робочої групи і керівник Центру урбаністичних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія» додала, що важливо подбати про більш повне висвітлення цієї теми у медіа. «Зараз уже є повний документ, з яким можна ознайомитись. Поки тривала наша робота, медіапокриття цієї теми було досить однобічне – складалось враження, що ми спостерігаємо за якоюсь ретельно розробленою медіа-стратегією, коли свідомо з видання у видання з публікації у публікацію наголошується виключно на смакових вподобаннях одних і інших, і питання розгорталось виключно в площині  «подобається – не подобається», – зауважила вона.

Повний текст висновків робочої групи оприлюднений на сайті Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації.