У грудні на держзакупівлі витратили удвічі більше коштів, ніж у кожен інший місяць 2017 року – аналіз DOZORRO

У грудні 2017 року державні закупівлі здійснили на суму удвічі більшу, ніж у кожен інший місяць року. За цей місяць у системі ProZorro зареєстрували 81 тисячу процедур на суму 6,3 мільярди гривень, із них 621 мільйони – витрати на допорогові закупівлі за прямими контрактами без використання тендерних процедур. Найактивніші звітувальники за грудень – Міністерство освіти і науки України, Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство оборони України та підпорядковані їм структури. Такі результати аналізу системи громадського контролю держзакупівель DOZORRO оприлюднив Віктор Нестуля, директор Програми інноваційних проектів Transparency International Україна, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Найбільшу кількість державних коштів в кінці грудня витрачають на різноманітні роботи. «Дуже дивно, коли у кінці грудня підписують контракт, наприклад, на реконструкцію дороги чи будівництво мосту, яке має бути завершене до 31 грудня цього року. Звичайно, це один із способів «злити» кошти під нуль у кінці року», – пояснив Віктор Нестуля.

«Стосовно аномального використання коштів в кінці року – тут «палка з двома кінцями». З одного боку, замовники не винні, що наприкінці року їм «спускають» такі кошти. Проблема в тому, як значні суми коштів використати, якщо є процедура закупівель, яка потребує певного часу. Це перше питання, яке законодавчо не врегульоване. Проте інше питання – яким чином замовник планує свою роботу, в першу чергу – роботу тендерних комітетів, які здійснюють закупівлі. Питання, чому не спланувати свою діяльність так, щоб поступово все можна було купити», – пояснив  Іван Лахтіонов, аналітик системи громадського контролю держзакупівель DOZORRO.

За листопад та грудень порушення знайшли у більш ніж 2 861 допорогових закупівель на загальну суму близько 7 мільярдів гривень. «Типові порушення у цей місяць – завищення ціни, безпосередньо уникнення процедури закупівлі, яка передбачена законом, тобто відкритих торгів, і неоприлюднення всієї інформації, яка, відповідно до законодавства, має бути відображена на порталі DOZORRO», – деталізував Іван Лахтіонов.

Про виявлені порушення повідомлятимуть у відповідні органи. Віктор Нестуля наголосив, що рівень притягнення до відповідальності за такі правопорушення  залишається дуже низьким, тому важливо надавати справам більшого розголосу. «В минулому місяці презентували інформацію про кримінальну відповідальність, яку понесли замовники чи учасники, які маніпулювали із закупівлями. Із більш ніж 100 справ, які розглядались у суді, було лише 3 вироки. По двох із них, винні звільнені з відповідальності через амністію, і по одній – сплатили штраф на 850 гривень», – розповів він. «До кінця березня ми опублікуємо аналітичний модуль, який буде показувати кожну закупівлю, з якою попрацювала громадськість на порталі DOZORRO, до яких органів звертались, які відповіді були від органів і чи завершився цей кейс перемогою чи умовною зрадою», – додав Віктор Нестуля.

На думку аналітиків, щоб звузити простір для махінацій, закупівлі на суму до 200 тисяч гривень також потрібно здійснювати через систему ProZorro. Найближчим часом планують винести на громадське обговорення відповідний проект закону, розроблений у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. «Ми сподіваємось, що у 2018 році він буде прийнятий і зобов’яже таких замовників, які маніпулюють із системою, проводити конкурентні закупівлі і витрачати наші з вами кошти ефективно», – зазначив Віктор Нестуля.