Інвеcтору потрібен клімат, який ми створюємо, щоб це зерно проросло – голова Апостолівської громади

WATCH IN ENGLISH

Апостолівська об’єднана громада – це 20 населених пунктів та 24400 жителів. П’ять сільрад Дніпропетровщини об’єдналися у цю громаду у 2015 році. Процес об’єднання йшов болісно, але, як говорить голова громади Станіслав Нігай, зміни – того варті. Сьогодні загальний фонд громади – 157,7 мільйона гривень. «Будь-яка реформа йде болісно. Люди звикли йти второваною доріжкою і знати, що буде завтра-післязавтра, – багатьох це влаштовує. Але ми розуміли, що будь-яка реформа – це нові можливості, вона проявляє людей, які хочуть рухатися вперед, бо не хочуть жити, як раніше. Процес йшов болісно, але ми зробили цей крок до розвитку. Майбутнє – за об’єднанням», – зазначив голова Апостолівської громади під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту Програми DOBRE «Речник громад».

Громада активно працює над пошуком інвесторів під різні проекти на своїй території. На сьогодні розробляє просторове планування території громади, бо це невід’ємна частина співпраці з інвестором. За підтримки Програми DOBRE об’єднана громада розробила стратегію розвитку до 2025 року і поставила собі чіткі цілі та прописала шляхи їхнього виконання. Найбільший інвестиційний проект громади – створення оптового ринку. «Ми хочемо створити майданчик. Звідти буде стартувати програма з переробки та зберігання продукції. Це буде кластер для зберігання та реалізації продукції. Люди будуть там зустрічатися, пропонувати, укладати угоди. Вони ж самі будуть висловлюватися, що вони хочуть там бачити у майбутньому», – розповів пан Нігай.

Окрім оптового ринку, плануємо проект із впровадження «зеленої» енергетики. За місяць розпочнеться будівництво сонячних батарей у громаді. «Ми завжди пропонуємо себе на зустрічах з потенційними інвесторами. Основний наш ресурс – це земля. Ми пропонуємо ці території. Ми зустріли інвестора, який готовий інвестувати у наш проект – сонячні батареї», – пояснює голова громади і продовжує, «інвертору потрібен клімат, який ми створюємо, щоб це зерно проросло. Якщо до нас прийде одна людина і скаже я «збудую тут підприємство і створю робочі місця», ми зробимо все, щоб він залишився».

Власні надходження об’єднаної громади формуються і за рахунок ПДФО, 60% якого залишаються на місцях. «Тепер наша задача, щоб усі підприємства, які до нас заходять та працюють, реєструвалися теж у нас, використовували наш ресурс та платили нам податки», – зазначає Станіслав Нігай.

Окрім залучення інвестицій, Апостолівська громада має досягнення у сфері архітектурно-будівельного контролю, повноваження щодо якого вона отримала одна із перших. Зробили це, щоб наблизити послугу для людей, а також, щоб знати, що будується у громаді. «Раніше за документами на будівництво треба було їхати до Дніпра. Зараз це можна зробити на місці, нікуди не виїжджаючи – люди здають документи у ЦНАП. Це дозволяє нам контролювати, що у нас відбувається. Ми контролюємо якість будівельних робіт. Наші спеціалісти дивляться весь процес від початку й до кінця», – пояснює пан голова. У ЦНАПі громади надають 162 послуги.