КНУ, НаУКМА та УКУ увійшли до трійки кращих ВНЗ країни – рейтинг Texty.org.ua

Інтернет-видання Texty презентувало рейтинг вищих навчальних закладів України. До трійки кращих увійшли КНУ імені Тараса Шевченка, Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Український католицький університет. Окрім цього, в Україні близько 100 ВНЗ, до яких щорічно вступає не більше 20 абітурієнтів. Такі дані представив Анатолій Бондаренко, керівник напрямку журналістики даних Texty.org.ua, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Є три центри освіти – Київ, Львів та Харків. Власне, найкращі ВНЗ знаходяться у цих трьох містах», – зазначив Анатолій Бондаренко. Український католицький університет підійнявся на 34 сходинки у порівнянні з попереднім дослідженням, КНУ імені Тараса Шевченка – опустився на одну позицію. Острозька академія втратила 7 сходинок, проте залишилася у топ-20 кращих ВНЗ країни.

«Міжнародні» університети, які є в Україні, знаходяться нижче середнього рівня усіх інших ВНЗ – середній показник ЗНО є нижчим за 138 балів, у деяких випадках – менше 120 балів. «Також не дуже хороша картина з закладами, у назві яких є слова «бізнес» або «менеджмент» – вони на дуже низькому рівні, нижче середнього. Ми вивели таке просте правило: якщо ви справді хочете навчитися вести бізнес чи займатися менеджментом – не треба вступати у вищі навчальні заклади, у назві яких є ці слова», – зазначив Анатолій Бондаренко.

Перший рейтинг українських ВНЗ інтернет-видання презентувало ще у 2011 році. Тоді за основу взяли лише результати ЗНО. Цьогорічний рейтинг розроблено на основі результатів ЗНО, вартості навчання та професійного складу викладачів.