Кожен п’ятий водій користується мобільним телефоном за кермом – результати кампанії «За безпечні дороги»

Кампанія «За безпечні дороги» оприлюднила результати моніторингу дотримання ПДР на дорогах України. Результати показали, що кожен п’ятий водій користується мобільним телефоном за кермом. «Будь-яке відволікання під час керування авто збільшує можливість ДТП у 4 рази. Відволікання на текстові повідомлення, що є дуже популярним зараз, у 20 разів збільшує ймовірність потрапляння у ДТП», – наголосив голова ГО «VisionZero» Віктор Загреба під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За результатами спостережень, які проводилися у рамках кампанії, 18,6% водіїв відволікалися на мобільні телефони. Понад 62% водіїв тримають телефон біля вуха, 25,8% – тримають телефон у руці, 11,5% – користувалися телефоном, який був закріплений на передній панелі авто біля керма. «Якщо ви думаєте, що ви бачите машину і водій вас також бачить – це не факт. Він може дивитися повідомлення, шукати контакт у телефоні. Краще бути більш обережним, і поки ви не побачили очі водія, краще все ж припускати, що водій вас не бачить. Кожен 5 водій може вас не побачити», – зауважив Віктор Загреба.

За минулий рік через дорожньо-транспортні пригоди загинули 3432 особи. Однією з головних причин потрапляння в ДТП є надмірна швидкість руху автомобілів, зазначила Олеся Холопік, координатор кампанії «За безпечні дороги». «В Україні занадто поблажлива система покарань за перевищення швидкості. Розміри штрафів є надзвичайно малими і не є співрозмірними зі шкодою, яку несе за собою перевищення швидкості», – зауважила Олеся Холопік.

Від 1 січня 2018 року у містах України запровадили обмеження швидкості до 50 км/год. Проте цей крок не є дієвим за відсутності системи контролю. Найкращий спосіб контролю – встановлення систем автоматичної фіксації порушень ПДР. Запровадження автоматичного контролю швидкості може дати швидкі результати, переконана Олеся Холопік.

Київська влада пропонує підвищити рівень дозволеної швидкості на деяких вулицях міста до 80 км/год. «Для нас важливо, щоб київські депутати не виходили на найближчу сесію з цією ініціативою. Не проведено ґрунтовний аналіз проблеми, не проведено оцінку реальних ризиків. Найближча сесія відбудеться 7 лютого. Важливо трошки відтермінувати це рішення. На деяких вулицях це рішення справді буде коректним, на деяких – призведе до підвищення смертності та травматизму», – підкреслив Вадим Денисенко, координатор з національної роботи Асоціації велосипедистів Києва.

Важливою є також розбудова велосипедної інфраструктури. Маркований простір на проїзній частині зменшить кількість наїздів на велосипедистів, переконаний Вадим Денисенко. Серед інших пропозицій – розробка єдиного державного стандарту щодо проектування велосипедної інфраструктури, а також збільшення розділу про велосипеди у ПДР.

На жаль, наявність правил дорожнього руху не передбачає їхнього дотримання на 100%. Країні потрібна масштабна просвітницька кампанія та контроль. «Ми сподіваємося, що бізнес буде співпрацювати з громадськими організаціями у сфері того, щоб водії та пасажири автомобілів пристібалися, дотримувалися режиму швидкості для того, щоб вулиці стали безпечнішими, а статистика пішла вниз», – підсумував Віктор Загреба.

Кампанія «За безпечні дороги» – спільний проект Центру демократії та верховенства права, ГО «Vizion Zero» та Асоціації велосипедистів Києва.