Огляд ЗМІ за 5 лютого 2018

ВИСНОВКИ

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що для парламенту пріоритетом залишається європейська та євроатлантична інтеграція України. В цьому контексті він заявив про необхідність ухвалення закону про національну безпеку України як ключового в напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції України. За словами Парубія, цей закон “реформує систему безпеки України, але також необхідний для інтеграції в НАТО, оскільки приводить систему безпеки України до стандартів ЄС і до стандартів НАТО”.

Андрій Парубій також повідомив, що Верховна Рада 6 січня ухвалить постанову у зв’язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща так званого “антибандерівського закону”. Постанова 7553 вже зареєстрована, про що свідчить інформація на сайті ВР, проте тексту її поки немає. Парубій наголосив, що її підтримують більшість у залі.

Президент Петро Порошенко вніс подання на членів Центральної виборчої комісії. У цьому списку – 14 кандидатів: Алла Басалаєва, Наталія Бернацька, Михайло Вербенський, Андрій Євстігнєєв, Ірина Єфремова, Ольга Желтова, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Віталій Плукар, Євген Радченко, Тетяна Сліпачук, Леонтій Шипіилов і Тетяна Юзькова. Таким чином, із попереднього списку від глави держави виключено Надію Синицю, а внесено Андрія Євстігнєєва, який є кандидатом від «Батьківщини». Юлія Тимошенко задоволена тим, що кандидатуру Андрія Євстігнєєва включили до подання. Таким чином, наголосила Тимошенко, внесено 14 кандидатів на 13 вакансій. «Будемо пильно стежити, кого “викинуть” під час голосування», – додала Тимошенко. Представник президента у ВР Ірина Луценко заявила, що Порошенко очікує пропозиції щодо кандидатури від «Опозиційного блоку». Голова ВР Андрій Парубій, заявив, що розраховує вийти на голосування з питання затвердження кандидатур у ЦВК наступного пленарного тижня.

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував парламенту призначити на посаду голови Національного банку Якова Смолія. Зазначається, що комітет також рекомендує затвердити постанову про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої. У фракції “Блок Петра Порошенка” закликають колег у парламенті провести зустрічі з кандидатом на посаду глави Національного банку України Яковом Смолієм. Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко просить парламент визначитися з датою звіту голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. “Валерія Гонтарева готова відзвітувати в парламенті про свою діяльність, прошу визначитися з датою, коли це можна буде розглянути в найближчі парламентські тижні”, – сказала Луценко.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про намір 6 лютого внести до порядку денного парламенту законопроект про Вищий антикорупційний суд і сподівається на його якнайшвидший розгляд. Він також вказав, що між першим і другим читанням будуть внесені певні правки, щоб врахувати рекомендації Венеціанської комісії. У БПП закликають членів парламенту зустрітися з авторським колективом президентського законопроекту №7440 про Вищий антикорупційний суд і розблокувати його проходження у Верховній Раді, включивши до порядку денного.

Україна проводить 5-6 лютого два платежі на користь Міжнародного валютного фонду на загальну суму 460 мільйонів доларів. За даними НБУ, в цьому році Національний банк і уряд повинні заплатити за держборгом в іноземній валюті приблизно 7,4 млрд доларів, в тому числі – за зобов’язаннями перед МВФ. Нацбанк очікує залучення від МВФ приблизно 2 млрд доларів. Терміни його невідомі, але Україна вже 2 березня повинна повернути МВФ ще 114,3 млн. Крім того, очікується залучення урядом від інших міжнародних фінансових організацій $ 1,2 млрд. Іншим джерелом поповнення резервів стануть надходження від розміщення урядом єврооблігацій на $ 2,5 млрд і викуп надлишку валюти на міжбанківському валютному ринку.

В НБУ допускають повторне підвищення облікової ставки. “Більшість членів КМП зійшлися на думці, що існує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки в найближчій перспективі за відсутності суттєвих ознак зниження інфляційного тиску”, – йдеться у “Підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки”.

Центр протидії корупції повідомляє, що Генеральна прокуратура України пропустила терміни звернення до суду щодо незаконної ліцензії комунального підприємства “Волиньприродресурс”.Позов на повернення родовищ у власність держави був надісланий на місяць пізніше встановленого законом терміну. Через це Україна втратила можливість повернути права на розробку чотирьох бурштинових родовищ у Волинській області. Керівником компанії, яка займалася незаконним видобутком бурштину, є Василь Столяр — бізнес-партнер голови Волинської облради Ігоря Палиці.

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовився визнавати незаконним рішення Управління Державної міграційної служби України в Київській області про відмову в наданні Міхеілу Саакашвілі статусу особи, яка потребує додаткового захисту.

Бізнесмен Віталій Корпачов, якого ЗМІ називають «наглядачем» нардепа Ігоря Кононенко за державною вугільною галуззю, заявив про плани брати участь у приватизації ПАТ “Центренерго”. Кропачов не розповів, який пакет акцій має в “Центренерго”, однак уточнив, що він більше 1%.

У рейтингу британського аналітичного центру The Legatum Institute Україна посіла 112 місце у світовому рейтингу рівня життя, втративши 5 позицій у порівнянні з 2016 роком. Країни оцінюють на основі результатів опитувань громадян цих країн за вісьма категоріями: стан економіки, соціальної сфери, влади, підприємництва, охорони здоров’я та персональної свободи громадян у їхніх країнах. Найнижчу оцінку Україна отримала в сфері охорони здоров’я, втративши 24 позиції у порівнянні з минулорічним показником. Найбільші позитивні зміни, порівняно з минулим роком, відобразились у колонці “соціального капіталу” — плюс 20 позицій.

Делегація парламентської фракції партії “Батьківщина” на чолі з лідером партії Юлією Тимошенко перебуває у США для участі в заходах за програмою Національного молитовного сніданку, а також проведення низки робочих заходів.

Фондові індекси по всьому світу падають, американський індекс Dow Jones зазнав однієї з найсильніших втрат з 2008 року. Американський фондовий індекс Dow Jones продемонстрував найбільш серйозне падіння в одноденному та тижневому обчисленнях з світової фінансової кризи 2008 року. За минулий тиждень індекс Dow Jones впав на 1 095 пунктів. Як зазначає портал MarketWatch з посиланням на дані компанії FactSet, це найбільш серйозний обвал DJIA за останні 9 років – більш серйозне зниження відбулося в розпал фінансової кризи, коли за підсумками тижня, що завершився 10 жовтня 2008 року індекс Dow Jones втратив 1 874 пункти.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Андрій Парубій: Закон про національну безпеку є ключовою вимогою для інтеграції України до НАТО (73 публікації у ЗМІ)
  • Прокуратура відкрила справу через вояж німецьких депутатів у Крим (47 публікацій у ЗМІ)
  • Суд відмовив в апеляції Саакашвілі до ДМС (46 публікацій у ЗМІ)
  • Рада розгляне проект постанови про звернення до Польщі через «антибандерівський» закон (27 публікацій у ЗМІ)
  • На Мальдівах Верховний суд готується оголосити імпічмент президентові (24 публікацій у ЗМІ)

ПОЛЬСЬКІЙ ЗАКОН ПРО ІНП.

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про заяву українського парламенту в зв’язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів. Текст проекту постанови (№7553), проекту відповідної заяви, а також супровідні документи до законодавчої ініціативи були оприлюднені на сайті Верховної Ради в понеділок увечері. Авторами цієї ініціативи виступили 13 народних депутатів, зокрема заступник голови парламенту Оксана Сироїд, лідери фракцій “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов, “Народного фронту” Максим Бурбак, Радикальної партії Олег Ляшко, представники фракцій “Батьківщина” і “Самопоміч” і позафракційні парламентарії .

Комітет Верховної Ради у закордонних справах проведе в понеділок консультації з представниками держав-партнерів для захисту українців, які перебувають у Польщі, від можливих негативних наслідків ухваленого польськими Сеймом і Сенатом закону про Інститут національної пам’яті, заявляє керівник цього комітету Ганна Гопко. “Сьогодні в комітеті ми проведемо певні консультації з представниками різних держав, наших стратегічних партнерів, а також представниками Польщі, щоб обговорити цю ситуацію і шляхи вирішення, щоб не було ескалації, щоб захистити права українців, які зараз перебувають, працюють в Польщі, щоб цей закон не був інструментом тиску”, – сказала Г. Гопко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп у понеділок.

НАЦБЕЗПЕКА.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє про необхідність ухвалення закону про національну безпеку України як ключового в напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції України. “Для нас залишаються пріоритетами інтеграція та підготовка до вступу до НАТО і вступ до ЄС. І в напрямі вступу до НАТО одним із ключових хотів би відзначити законопроект про національну безпеку України”, – сказав А. Парубій на спільному з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом брифінгу в понеділок у Києві. За словами голови українського парламенту, цей закон “реформує систему безпеки України, але також необхідний для інтеграції в НАТО, оскільки приводить систему безпеки України до стандартів ЄС і до стандартів НАТО”.

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони “Про проект закону України “Про національну безпеку України” від 17 січня. Відповідний указ №21/2018 від 5 лютого оприлюднено на сайті глави держави. “Постановляю ввести в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 17 січня 2018 року “Про проект закону України “Про національну безпеку України”, – зазначено в документі. Указ набуває чинності від дня його опублікування.

СУДОВА РЕФОРМА.

Верховний Суд України продовжує працювати, не здійснюючи правосуддя, оскільки ці повноваження виконуються новоствореним Верховним Судом, тому очікує вирішення питання про завершення своєї роботи від президента і парламенту. Як повідомив в.о. глави Верховного суду України Василь Гуменюк на брифінгу в понеділок у Києві, Верховний Суд України звернувся до Конституційного Суду щодо юридичної дефініції припинення своєї роботи під час запуску роботи нового Верховного Суду, зокрема, щодо перевірки можливості ліквідації Верховного Суду України як конституційного органу без внесення змін до Конституції. Але Конституційний Суд України, за словами В. Гуменюка, рішення не ухвалив.

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ ЦВК.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що президент України Петро Порошенко в понеділок вніс подання на членів Центральної виборчої комісії, спікер парламенту дав доручення відправити документи кандидатів на спецперевірку. “Щойно президент України вніс подання на членів Центральної виборчої комісії до парламенту. Я невідкладно доручив відправити усі документи кандидатів у члени ЦВК на спецперевірку”, – написав він на сторінці у Facebook. А.Парубій виклав фотокопію списку кандидатів за підписом П. Порошенка (від 5 лютого), зазначивши при цьому: “Щоб зняти усі інтриги щодо переліку кандидатів, публікую текст подання”. У цьому списку – 14 кандидатів: Алла Басалаєва, Наталія Бернацька, Михайло Вербенський, Андрій Євстігнєєв, Ірина Єфремова, Ольга Желтова, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Віталій Плукар, Євген Радченко, Тетяна Сліпачук, Леонтій Шипіилов і Тетяна Юзькова. Таким чином, із попереднього списку від глави держави виключено Надію Синицю, а внесено Андрія Євстігнєєва.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій попросив апарат парламенту звернутися до задіяних у спеціальній перевірці кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії компетентним органам із закликом якомога швидше провести цю процедуру, у зв’язку з чим розраховує вийти на голосування з цього питання наступного пленарного тижня. “Я розраховую, і маю на це підстави, що до наступного пленарного тижня ми пройдемо всі необхідні юридичні процедури і відповідно вийдемо на ухвалення рішення (щодо нових членів ЦВК – ІФ)”, – сказав він журналістам у понеділок у Києві. Спікер наголосив, що після внесення до парламенту президентом України Петром Порошенком подання на новий склад ЦВК залишилося пройти лише технічні процедури, а саме – провести спецперевірку кандидатів.

Лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко задоволена тим, що до подання президента України Петра Порошенка на членів Центральної виборчої комісії внесено кандидатуру Андрія Євстігнєєва від фракції “Батьківщина”. “Є результат! Президент таки виправив свою помилку і офіційно вніс до Верховної Ради кандидата у ЦВК від “Батьківщини” Андрія Євстігнєєва”, – написала вона на сторінці у Facebook у понеділок.

У підготовленому президентом України поданні на призначення членів Центральної виборчої комісії враховано пропозицію фракції “Батьківщина”, від фракції “Опозиційний блок” очікують кандидатури, яку глава держави додатково подасть, заявляє його представник у Верховній Раді Ірина Луценко. “Президент України вніс до парламенту оновлене подання про призначення нових членів Центральної виборчої комісії. На сьогодні президент подав 14 кандидатур, зокрема й кандидатуру від фракції “Батьківщина”,… подану ще 7 листопада 2017 року”, – сказала І.Луценко на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок у Києві. Представник президента в парламенті запевнила, що блокування кандидатур від якої-небудь із фракцій не буде.

ПРИЗНАЧЕННЯ НОВОГО ГОЛОВИ НБУ.

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував парламенту призначити на посаду голови Національного банку Якова Смолія. Про повідомив журналістам перший заступник глави комітету Михайло Довбенко в понеділок, передає “Інтерфакс-Україна”. “Голосування було позитивним: підтримали проект постанови, внесений президентом України, про позитивне голосування за Якова Смолія в сесійній залі”, – сказав він. Зазначається, що комітет також рекомендує затвердити постанову про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої.

У фракції “Блок Петра Порошенка” закликають колег у парламенті провести зустрічі з кандидатом на посаду глави Національного банку України Яковом Смолієм, але коли самі зустрінуться з ним, ще не визначилися. “Наша фракція закликає всіх колег у парламенті якомога швидше провести консультації та зустрічі з кандидатом на посаду керівника Національного банку України, щоб наступного пленарного тижня ми могли б винести це в зал і позитивно проголосувати”, – сказав глава фракції Артур Герасимов журналістам після погоджувальної ради парламенту в понеділок у Києві.

Представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко просить парламент визначитися з датою звіту голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. “Ми просимо фракції визначитися і найближчим часом провести консультації з кандидатом на цю посаду (Яковом Смолієм – ІФ), щоб не затягувати процес призначення”, – заявила І. Луценко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп у понеділок у Києві. Вона також попросила народних депутатів назвати дату звіту В. Гонтаревої у ВР. “Валерія Гонтарева готова відзвітувати в парламенті про свою діяльність, прошу визначитися з датою, коли це можна буде розглянути в найближчі парламентські тижні”, – сказала І. Луценко.

УТВОРЕННЯ АКС.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про намір у вівторок, 6 лютого, внести до порядку денного парламенту законопроект про Вищий антикорупційний суд і сподівається на його якнайшвидший розгляд. “Надзвичайно важливим у цій сесії є закон про Антикорупційний суд. Це, фактично, останній глобальний закон про реформування судової системи. І в перший день – завтра – я буду рекомендувати внести його до порядку денного й дати доручення комітету невідкладно його розглянути, щоб ми якомога швидше змогли завершити формування Антикорупційного суду, спочатку на законодавчому рівні, а потім і у виконанні”, – сказав А. Парубій на спільному з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом брифінгу в понеділок у Києві.

У парламентській фракції “Блок Петра Порошенка” (БПП) закликають членів парламенту зустрітися з авторським колективом президентського законопроекту №7440 про Вищий антикорупційний суд і розблокувати його проходження у Верховній Раді, включивши до порядку денного. “Закликають всі фракції вже у вівторок розблокувати роботу профільного комітету з цього питання”, – сказав глава фракції Артур Герасимов на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок у Києві.

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Україна проводить 5-6 лютого два платежі на користь Міжнародного валютного фонду на загальну суму 460 мільйонів доларів. Про повідомляє FinClub з посиланням на прес-службу Національного банку України. Сьогодні, 5 лютого, в рахунок повернення основного боргу було перераховано 373 млн доларів, а завтра в МВФ направлять платіж на оплату відсотків 87 млн ​​доларів. За даними НБУ, в цьому році Національний банк і уряд повинні заплатити за держборгом в іноземній валюті приблизно 7,4 млрд доларів, в тому числі – за зобов’язаннями перед МВФ.

Україні в 2018 році необхідно виплатити з міжнародних резервів близько $ 7,4 млрд за зобов’язаннями в іноземній валюті, у тому числі перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє прес-служба НБУ. У той же час регулятор очікує зростання міжнародних резервів у 2018 році. “Очікувані надходження валюти, які спільними зусиллями забезпечать уряд і НБУ, з надлишком компенсують майбутні витрати і навіть дозволять продовжувати нарощувати резерви, як і в попередні роки. Ми прогнозуємо, що резерви зростуть до кінця 2018 року до $ 20,5 млрд, тобто на 9%, або $ 1,7 млрд”, – відзначили в прес-службі.

ЕКОНОМІКА.

В Національному банку України допускають повторне підвищення облікової ставки. Про це йдеться у “Підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки”, матеріали якої НБУ опублікував 5 лютого. “Більшість членів КМП зійшлися на думці, що існує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки в найближчій перспективі за відсутності суттєвих ознак зниження інфляційного тиску”, – йдеться в документі. “У випадку реалізації ризиків дострокового припинення програми з МВФ та більш м’якої фіскальної політики монетарна політика має посилювати свою жорсткість більш суттєво. Водночас, імовірність пом’якшення монетарної політики до кінця 2018 року є низькою”, – зазначається там.

СААКАШВІЛІ.

Київський апеляційний адміністративний суд на засіданні в понеділок підтвердив рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовився визнавати незаконним рішення Управління Державної міграційної служби України в Київській області про відмову в наданні лідеру партії “Рух нових сил”, екс-президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі статусу особи, яка потребує додаткового захисту. На думку адвокатів М. Саакашвілі, таке рішення дає українській владі певні підстави для дій, спрямованих на можливу екстрадицію їхнього підзахисного з України як особи без громадянства. “Рішення міграційний служби від сьогодні набуло чинності, і це, на жаль, дає багато підстав, існують ризики для Міхеїла Саакашвілі, щоб влада готувала і реалізовувала плани про його можливе незаконне видворення з України, а також прийняття рішення про незаконну екстрадицію”, – підкреслив після засідання суду адвокат Руслан Чорнолуцький.

Екс-президент Грузії, лідер “Руху нових сил” Міхеіл Саакашвілі заявляє, що не має наміру надалі брати участь у судовому засіданні у справі про його статус в Україні після того, як Київський апеляційний адміністративний суд відмовив йому та його адвокатам у тому, щоб відкласти розгляд апеляції на рішення Окружного адмінсуду Києва. “Суд відхиляє клопотання за клопотанням. Так і не отримали відповіді про те, яким чином змінювали суддів у цьому процесі. Потреби подальшої присутності я на цьому засіданні не бачу. Вони хочуть імітувати юридичну процедуру, тому залишаться мої юристи. Я також продовжую ходити до судів заради людей, які приходять підтримати мене. Але й вони радять мені не ходити на ці керовані згори засідання”, – написав М.Саакашвілі на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Міністерство юстиції України повідомило адвокатам лідера партії “Рух нових сил”, екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про продовження терміну екстрадиційної перевірки їхнього підзахисного за запитом правоохоронних органів Грузії до завершення розгляду в судах всіх справ, що стосуються позбавлення громадянства і його статусу в Україна. “Я недавно отримав відповідь від Міністерства юстиції України, що екстрадиційну перевірку продовжено на період, поки розглядаються судові рішення щодо Державної міграційної служби, а також стосуються громадянства Міхеіла Саакашвілі. Ми сподіваємося, що органи влади будуть дотримуватися всіх термінів, поки всі суди не будуть завершені”, – сказав журналістам у понеділок адвокат Руслан Чорнолуцький.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Генеральна прокуратура України пропустила терміни звернення до суду щодо незаконної ліцензії комунального підприємства “Волиньприродресурс”. Про це повідомляє ЦПК. Позов на повернення родовищ у власність держави був надісланий на місяць пізніше встановленого законом терміну. Через це Україна втратила можливість повернути права на розробку чотирьох бурштинових родовищ у Волинській області. Керівником компанії, яка займалася незаконним видобутком бурштину, є Василь Столяр — бізнес-партнер голови Волинської облради Ігоря Палиці. Кінцевий термін, коли ГПУ, а саме економічний департамент, очолюваний Володимиром Гуцуляком, відомий більше, як департамент Кононенко-Грановського, мав подати звернення до суду, сплив у вересні 2017 року.

В. о. мера Одеси Анатолій Орловський підписав розпорядження про продовження відпустки меру Одеси Геннадію Труханову. Згідно з розпорядженням №158К від 05.02.2018, оприлюдненим на сайті міськради 5 лютого о 12:32, Г. Труханов отримав відпустку без збереження заробітної плати терміном на 4 календарні дні – з 5 по 8 лютого 2018 року.

ЕНЕРГЕТИКА.

Вугільний куратор Віталій Кропачов заявив про плани брати участь у приватизації ПАТ “Центренерго”. Про це він розповів в інтерв’ю ЕП. Кропачов не розповів, який пакет акцій має в “Центренерго”, однак уточнив, що він більше 1%. Він також зазначив, що планує брати участь у приватизації “Центренерго” і для цього скуповував ресурсну базу акціонерного товариства.

Збитки газорозподільних компаній групи РГК досягли 4,8 мільярда гривень через економічно необґрунтований тариф на розподіл природного газу. Про це йдеться у прес-релізі компанії. “Відсутність рішення Національно комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг щодо встановлення тарифу, який повинен покривати всі обґрунтовані витрати операторів газорозподільних мереж, призводить до формування їх заборгованості перед контрагентами”, – йдеться у повідомленні. “Станом на 1 лютого 2018 року поточна заборгованість газорозподільних компаній групи РГК перед оператором ПАТ “Укртрансгаз” за послуги транспортування і балансування становить 4 млрд. грн. Більша частина боргу – 2,3 млрд. грн. – результат несвоєчасних розрахунків бюджету”, – додають в компанії.