Круглий стіл «Збереження культурної спадщини: корупційні ризики та шляхи їх подолання»

Урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» запрошує журналістів на круглий стіл: «Збереження культурної спадщини: корупційні ризики та шляхи їх подолання», який відбудеться 15 лютого об 11.00 в Українському кризовому медіа-центрі (Хрещатик, 2).

Комерційна вигода забудовників чи збереження культурних надбань наших предків? Питання, яке сьогодні стало особливо актуальним для України:

  • будинок Підгорського, на Ярославовому Валу, 1;
  • ціла низка архітектурних пам’яток на Андріївському узвозі;
  • будинок № 17 на вул. Тургенівській;
  • садиба Міхельсона на Пушкінській 35-37;
  • будинок № 4б на вул. Грушевського, який став початком її забудови у 19 сторіччі;
  • дерев’яний 200-річний будинок, що з’явився на Подолі одним з перших після пожежі 1811 року (Боричев Тік, 23/3); і, звісно ж,
  • багатостраждальний будинок № 12-14 на Богдана Хмельницького, який пару років тому обвалився, а буквально в січні цього року раптово загорівся з «загадкових» причин.

Ось лише кілька прикладів столичних будівель, які мають велике історичне значення для Києва та країни, але наразі знаходяться на межі знищення.

Все це можливо сьогодні тому, що в Україні чинне законодавство має ряд прогалин, існування яких створює умови для поширення корупції. Серед іншого, це стосується надання органами охорони культурної спадщини дозволів, погоджень та висновків у довільному порядку та відсутність контролю за дотриманням органами охорони культурної спадщини відповідних вимог законодавства під час внесення та вилучення об’єктів з Державного реєстру культурних пам’яток.

Саме тому «Разом проти корупції» у партнерстві з Українським товариством охорони пам’яток історії та культури, Українським кризовім медіа-центром запросила представників державних інституцій та експертних осередків, зацікавлених у вирішенні порушених питань, зібратися за круглим столом для обговорення та спільного вироблення на законодавчому рівні антикорупційних інструментів, що сприятимуть збереженню пам’яток культури в Україні та подоланню корупції у цій сфері. На захід запрошені представники Міністерства культури, Комітету ВРУ з питань культури і духовності, КМДА а також представники різних інституцій, експерти з питання охорони культурної спадщини.

Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!». Окремі думки, висловлені під час заходу та у матеріалах, є відповідальністю організаторів і не обов’язково відображають погляди Агентства USAID або Уряду США.

Проект «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» —п’ятирічна ініціатива USAID, яка має на меті допомогти Україні у зменшенні рівня корупції та підвищенні підзвітності та прозорості управління. Проект спрямований на розширення повноважень ключових урядових інституцій у боротьбі з корупцією, побудові громадської підтримки та участі в антикорупційних зусиллях та зменшенні толерантності громадян до корупції.