Європейсько-українське енергетичне агентство презентувало позиційний лист щодо розвитку електротранспорту в Україні

WATCH IN ENGLISH

Європейсько-українське енергетичне агентство презентувало позиційний лист – власне бачення розвитку електротранспорту в Україні. У листі присутні рекомендації як для держави, так і для приватного сектору. Серед основних рекомендацій – продовження пільгового оподаткування електромобілів до кінця 2022 року, залучення інвесторів для виробництва електротранспорту та станцій безпосередньо в Україні тощо. Про це розповіла заступник Агентства Олександра Гуменюк під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Україна має на законодавчому рівні створити всі умови для збільшення кількості користувачів електромобілями. На сьогодні у Законі України «Про ринок електроенергії» наявні певні неточності. «Згідно з законом, зарядна станція та власник зарядної станції є постачальником електроенергії. Але насправді це не так. Він є надавачем послуги з зарядку електричного транспорту. Це важливий нюанс, в якому треба розібратися та вдосконалити цю норму, щоб надавачі послуг із заряджання електричного транспорту не відчували, що вони уникають додаткового ліцензування та необхідного регулювання», – зауважила Олександра Гуменюк.

Ще одна рекомендація для збільшення кількості електромобілів – безкоштовне паркування на державних та комунальних майданчиках протягом 15 років. Важливо також, щоб забудовники створили умови для власників електронного транспорту, наголосив Ігор Ковальов, керівник проектного офісу з розвитку інфраструктури ДТЕК.

«Я сподіваюся, що за 10-15 років ми взагалі не побачимо автомобілів, що працюють на бензині. Ми маємо розробити швидкі пристрої зарядження. Ми повинні зробити так, щоб ви мали змогу заряджати електромобілі прямо вдома. Це виклик для таких компаній як «Укренерго». Це виклик для міст. Міста мають знайти можливості створити інфраструктуру, щоб люди мали змогу на робочих місцях та вдома заряджати пристрої для електромобілів», – підсумував Матс Лундін, директор M3 World Motion S.A.