Огляд ЗМІ за 22 лютого 2018

ВИСНОВКИ

Reuters повідомляє, що Адміністрація президента США Дональда Трампа розглядає нові санкції проти Росії у відповідь на втручання у вибори та кібератаки минулого року. На брифінгу для групи журналістів троє посадовців, які беруть участь у роботі над санкціями, наголосили, що процес триває повільно з юридичних причин та не може бути прискорений у відповідь на критику.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що у рамках реалізації закону про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу триває зміна формату антитерористичної операції на операцію Об’єднаних сил, яку очолить військове керівництво. За його словами, це дасть змогу систематизувати задіяння підрозділів ЗСУ і підрозділів та сил інших складових сектору безпеки, “більш ефективно і в рамках правового поля застосовувати ЗСУ”.

Прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик заявив, що Білорусь закликає всі сторони, зацікавлені в мирному врегулюванні конфлікту на сході України, до активної роботи над питанням про введення миротворців на Донбас. “Стосовно нас, то ми свою принципову готовність визначили й підтвердили на найвищому політичному рівні ще у 2014 році”, – зазначив білоруський дипломат. Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що якщо в складі миротворчої місії на Донбасі не буде “блакитних шоломів” НАТО, то там не повинно бути представників Договору про колективну безпеку.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін стверджує, що сума компенсації від Росії за порушення прав України в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці буде значною, але розмір компенсації визначить Міжнародний трибунал. “Це охоплює все, буквально від того, що в нас відібрали можливість видобувати на нашому шельфі й використовувати наш шельф, використовувати живі ресурси, до культурної спадщини”, – пояснив дипломат. Тимчасово виконуючий обов’язки голови Державної служби геології і надр Олег Кирилюк повідомив, що після анексії Росією Криму територія шельфу Чорного моря України скоротилася зі 130 до 40 тисяч кв.км. «Затверджені запаси становили від 100 до 300 млрд куб. м газу на території шельфу», – додав Кирилюк.

Організація Amnesty International Україна констатує продовження наступу на права людини в окупованому Росією Криму. «Як і раніше, влада труїть переважно етнічних кримських татар», – зазначають в організації. Правозахисники констатують, що почастішали рейди силових структур на будинки кримських татар “у пошуках незаконної зброї, наркотиків і екстремістської літератури”. Також в Amnesty International стверджують, що правоохоронні органи України надалі застосовують катування, а також інші види жорсткого поводження. В організації також зазначили, що порушення прав людини з боку правоохоронних органів, а також порушення міжнародного гуманітарного права у минулому залишилися безкарними. Заступник міністра юстиції Денис Чернишов заявив, що у 2017 році у закладах пенітенціарної системи України не було зафіксовано випадків катувань. За його словами, у минулому році в країні завершив роботу Європейський комітет з питань запобігання катуванням і необхідно опиратися на його висновки. У той же час, під час судового засідання у справі про держзраду Януковича, правоохоронці змушували журналісток роздягатися у окремій кімнаті, щоб продемонструвати відсутність на своєму тілі написів. Порошенко заявив, що таки дії правоохоронців неприпустимі.

Євросоюз офіційно повідомив, що припиняє фінансування проектів з розбудови більше ніж 10 КПП на західному кордоні України, причому частину коштів Україна буде вимушена повернути. Зокрема, речниця ЄС Майя Косьянчич пояснила, що припиняється здійснення проектів, на виконання яких ЄС мав перерахувати 29,2 мільйона євро. Ці шість проектів зараз перебувають в процесі закриття, виділені на них та не витрачені гроші мають бути відшкодовані (на рахунки Єврокомісії)”, – пояснила речниця ЄС, зауваживши водночас, що  ЄС і надалі готовий підтримувати реформування України. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що домовлятиметься з Євросоюзом про відкриття нових проектів з фінансування прикордонної інфраструктури. Гройсман наголосив, що зараз немає небезпеки повторення такої ситуації з іншими проектами: “Немає ніяких загроз для спільних проектів з ЄС в подальшому”.

Генеральний директор Єврокомісії Крістіан Даніельсон заявив, що Україна має уважно підходити до ухвалення законопроекту “Купуй українське”, щоб його положення у фінальному варіанті не містили порушень Угоди про асоціацію. Він підкреслив, що жоден із партнерів, з яким ЄС має угоди про вільну торгівлю, не дозволяв собі просувати закони, які настільки грубо порушують умови договору.

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що з конфіскованих коштів оточення екс-президента України Віктора Януковича не освоєно 7 млрд грн.

Міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що Уряд удосконалив механізм монетизації субсидій, який був введений в Україні з 1 січня 2018 року. Згідно з ухваленим рішенням, тепер розрахунки за квартирну плату (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, вивезення побутового сміття та рідких нечистот будуть здійснюватися на підставі інформації управлінь соцзахисту про нарахованих пільг і субсидій, але не вище фактичного споживання. Кошти Казначейство буде перераховувати на рахунки в банківських установах. У той же час, для постачальників послуг з водопостачання та водовідведення передбачена можливість направлення коштів на розрахунки за питну воду, придбану для централізованого постачання споживачам. А для надавачів послуг централізованого теплопостачання передбачена можливість направлення коштів на оплату покупної теплової енергії, питної води та послуги з водопостачання, придбані для надання послуг з централізованого постачання гарячої води. Крім того, скорочено терміни перерахування коштів.

Директор НАБУ Артем Ситник впевнений, що без створення Антикорупційного суду зростання темпів боротьби з корупцією в Україні неможливе. За його словами, за умови створення і початку роботи Антикорупційного суду вже у 2018 році Україна змогла би значно покращити свої позиції в рейтингу “Індекс сприйняття корупції”. Міністр фінансів Олександр Данилюк заявляє, що через низькі показники в рейтингу Transparency International “Індекс сприйняття корупції” в Україні гальмується залучення інвестицій та розвиток економіки. За його словами, Україна вже зробила перші кроки для досягнення цілей, рекомендованих експертами Transparency International щодо створення Служби фінансових розслідувань та розвитку електронних сервісів Державної фіскальної служби.

“Наші гроші” повідомляють, що службовці ДП “Укрхімтрансаміак”, ТОВ “Українська морська транспортна компанія”, співзасновником якого є брат новопризначеного голови Конституційного суду Станіслава Шевчука, та інші особи причетні до розкрадання коштів цього держпідприємства.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що у Дніпрі почнеться будівництво тестового майданчика для надшвидкої транспортної системи Hyperloop. “Ми створюємо компанію, яка буде займатися розробкою технології”, – заявив він. Міністр повідомив, що компанія буде називатися HypeUA. Також Володимир Омелян розповів про переговори між Україною та Ryanair. “До підписання контракту я нічого не коментую, дійсно у нас сьогодні були переговори, дійсно вони були успішні, дійсно компанія почне свої польоти восени цього року”, – заявив Омелян. Польоти Ryanair будуть здійснюватись з аеропорта “Львів” та аеропорта “Бориспіль”

Опитування соціологічної групи “Рейтинг” свідчить, що якби вибори президента відбулися вже зараз, більшість громадян України віддали б свої голоси за лідерку “Батьківщини” Юлію Тимошенко, щоправда перемогу вона б отримала лише в другому турі. Так, у першому турі за народну депутатку готові проголосувати 18,7% респондентів, теперішнього президента Петра Порошенка підтримали б 15,6% опитаних. Рейтинг популярності інших політиків виглядає наступним чином: Юрій Бойко – 11,7%, Анатолій Гриценко – 9,7%, Олег Ляшко – 8,7%, Вадим Рабінович – 8,3%, Андрій Садовий– 6,4%, Олег Тягнибок – 3,9%, Арсеній Яценюк – 1,7%. За інших кандидатів готові віддати свої голоси 15,3% опитаних.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ​Труханова «не встигли» відсторонити з посади (136 публікацій у ЗМІ)
  • У Дніпрі побудують тестовий майданчик для вакуумного потяга Hyperloop (51 публікація у ЗМІ)
  • Омелян розкрив деталі переговорів із Ryanair (36 публікацій у ЗМІ)
  • Рівень безкарності в Україні продовжує зростати. Доповідь Amnesty International (25 публікацій у ЗМІ)
  • Гройсман пояснив рішення ЄС про закриття проектів з облаштування кордону України (24 публікації у ЗМІ)

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

У рамках реалізації закону про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу триває зміна формату антитерористичної операції на операцію Об’єднаних сил, яку очолить військове керівництво, зазначає начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко. “Закон, який 20 лютого підписав президент України, систематизує задіяння ЗСУ для виконання завдань тих, які вони виконували в АТО, і зміну формату основної операції. Буде завершена АТО, і ми перейдемо до операції Об’єднаних сил. Це передбачає чітку структуру системи управління, підпорядкованість визначених сил і засобів військовому керівництву, створення об’єднаного оперативного штабу як основного органу управління цією операцією на території Донецької та Луганської областей”, – сказав В. Муженко в інтерв’ю радіо “Свобода”.

Білорусь закликає всі сторони, зацікавлені в мирному врегулюванні конфлікту на сході України, до активної роботи над питанням про введення миротворців на Донбас, заявив у четвер прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик на брифінгу в четвер у Мінську. “Щодо практичної реалізації ідеї миротворчого контингенту на сході України, то над нею потрібно працювати – працювати всім, кого щиро цікавить примирення в Україні та регіоні”, – сказав Д. Мирончик на брифінгу в четвер у Мінську.

Якщо в складі миротворчої місії на Донбасі не буде “блакитних шоломів” НАТО, то там не повинно бути представників Договору про колективну безпеку (ОДКБ), вважає голова Верховної Ради Андрій Парубій. “Відомо, що Росія порушує питання про те, що серед миротворців не може бути членів країн НАТО, я вважаю, що якщо серед миротворців не буде представників країн-членів НАТО, то там не може бути представників членів ОДКБ, оскільки в цій структурі фактичне лідерство має Росія, яка може відіграти деструктивну роль”, – сказав А. Парубій журналістам у четвер у Києві.

Після анексії Росією Криму територія шельфу Чорного моря України скоротилася зі 130 до 40 тисяч кв. км. Про це повідомив на прес-конференції тимчасово виконуючий обов’язки голови Державної служби геології і надр Олег Кирилюк, передає УНІАН. За його словами, розвідані запаси на шельфі Чорного моря до окупації Криму були досить великими. “Затверджені запаси становили від 100 до 300 млрд куб. м газу на території шельфу, яка перебувала на території України і становила понад 130 тис. кв. км. Після анексії Криму територія нашого шельфу скоротилася в три рази і становить близько 40 тис. кв. км”, – заявив Кирилюк.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін стверджує, що сума компенсації від Росії за порушення прав України в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці буде значною, але розмір компенсації визначить Міжнародний трибунал. “Ми свідомо не називаємо суму, оскільки Росія продовжує порушувати права України, відповідно, Росія за це заплатить – суму визначить арбітраж. Сума буде дуже значною … це будуть не мільйони, не десятки й не сотні мільйонів”, – сказав він на спільній прес-конференції з главою МЗС Албанії Дітміром Бушаті в четвер у Києві.

ЗВІТ AMNESTY INTERNATIONAL.

Організація Amnesty International Україна констатує продовження наступу на права людини в окупованому Росією Криму. “У Криму триває наступ на права та свободу слова, об’єднання і мирних зібрань. Як і раніше, влада труїть переважно етнічних кримських татар”, – йдеться в річному звіті правозахисників в України, яке є в розпорядженні агентства “Інтерфакс-Україна”. В організації також зазначено, що триває самовільна заборона Меджлісу кримськотатарського народу.

Правоохоронні органи України надалі застосовують катування, а також інші види жорсткого поводження, стверджують в Amnesty International Україна. “У розслідуванні щодо так званих таємних тюрем Служби безпеки України не відбулося жодного прогресу. Офіційні представники правоохоронних органів знову вдавалися до тортур та інших видів жорстокого поводження”, – йдеться в річному звіті правозахисників в частині України, який має агентство “Інтерфакс-Україна”.

Заступник міністра юстиції Денис Чернишов заявив, що у 2017 році у закладах пенітенціарної системи України не було зафіксовано випадків катувань. Про це повідомляє прес-служба Мін’юсту. За його словами, у минулому році в країні завершив роботу Європейський комітет з питань запобігання катуванням і необхідно опиратися на його висновки. “Мої слова можуть сприйматись як упереджені, тому ми спираємось на висновки Міжнародного комітету Червоного Хреста та Європейського комітету з питань запобігання катуванням, який у грудні був у нас”, – сказав Чернишов.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Євросоюз офіційно повідомив, що припиняє фінансування проектів з розбудови більше ніж 10 КПП на західному кордоні України, причому частину коштів Україна буде вимушена повернути. Про це йдеться в офіційному роз’ясненні з Єврокомісії у відповідь на запит “Європейської правди”, також цю інформацію підтвердили кілька співрозмовників ЄП у структурах ЄС. Зокрема, речниця ЄС Майя Косьянчич пояснила, що припиняється здійснення проектів, на виконання яких ЄС мав перерахувати 29,2 мільйона євро “Йдеться про шість проектів із європейським фінансуванням на загальну суму 29,2 мільйона євро, основним бенефіціаром яких була Державна фіскальна служби України. З огляду на затримки з їх реалізацією, враховуючи наші оцінки та повідомлення держав-членів ЄС, ми прийшли до висновку, що проекти не могли бути завершені в строк.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що домовлятиметься з Євросоюзом про відкриття нових проектів з фінансування прикордонної інфраструктури. Про це він заявив під час візиту в Суми; виступ Гройсмана транслював телеканал 112. Голова уряду не став заперечувати, що ЄС справді ухвалив рішення про закриття низки проектів із розбудови прикордонної інфраструктури. Водночас, він наголосив, що ці проекти вже давно зіткнулися з проблемами в реалізації. “Йдеться про проект 2007-2013 років. Потім була спробу продовжити його виконання силами ДФС. ДФС не впоралося повноцінно”, – розповів він.

Україна має уважно підходити до ухвалення законопроекту “Купуй українське”, щоб його положення у фінальному варіанті не містили порушень Угоди про асоціацію. Про це заявив генеральний директор Єврокомісії Крістіан Даніельсон в інтерв’ю “Європейській правді”. “Я нагадаю, що у нас із Україною, у відповідності до Угоди про асоціацію, лібералізована торгівля. І якщо одна зі сторін порушує умови торговельної угоди, то нам доведеться говорити про наслідки, які це матиме. А ці наслідки будуть”, – сказав Даніельсон.

ЕКОНОМІКА.

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин пропонує перевести частину міжнародних резервів НБУ до фонду розвитку в держбюджеті. Про це Данилишин написав на своїй сторінці в Facebook. Рада НБУ пропонує знизити розмір загальних резервів Нацбанку з 10% від обсягу грошово-кредитних зобов’язань, закріплених законом про Нацбанк, до 5-7% з можливістю його підвищення до 10% за рішенням Ради. “Такий гнучкий підхід дозволить вивільнити частину загальних резервів і збільшити обсяг коштів, які будуть перераховуватися до державного бюджету, сформувавши в ньому спеціальний Фонд розвитку”, – написав він.

Уряд удосконалив механізм монетизації субсидій, який був введений в Україні з 1 січня 2018 року. Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк на своїй сторінці в Facebook. Документ удосконалює механізм перерахування субвенції з державного бюджету на оплату пільг і житлових субсидій. Це вирішує ті проблемні питання, які за результатами моніторингу роботи системи, виникали в учасників процесу з 1 січня цього року. Постанова набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 1 січня 2018 року.

СААКАШВІЛІ.

Адвокати лідера партії “Рух нових сил”, екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі подали в Національне антикорупційне бюро України заяву з проханням відкрити кримінальні провадження стосовно голови Державної прикордонної служби Петра Цигикала, голови Державної міграційної служби Максима Соколюка і глави Національної поліції Сергія Князєва через зловживання владою під час видворення М. Саакашвілі 12 лютого. Відповідну заяву захист подав у НАБУ в четвер, повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” адвокат М. Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

Печерський районний суд Києва 22 лютого своїм рішенням зобов’язав поліцію розпочати розслідування за заявою адвокатів екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про його викрадення та незаконне видворення, яку вони подали 12 лютого о 15:30, незабаром після незаконного затримання політика воєнізованим спецпідрозділом у ресторані “Сулугуні”. Як повідомив у четвер агентству “Інтерфакс-Україна” захисник М. Саакашвілі адвокат Руслан Чорнолуцький, суд зобов’язав уповноважених осіб Печерського райуправління Національної поліції в Києві внести до ЄРДР відомості про здійснення кримінального правопорушення і розпочати розслідування. Це рішення суду оскарженню не підлягає.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що народний депутат із фракції “Опозиційний блок” Євген Бакулін, на якого генеральний прокурор України вніс до парламенту подання на зняття депутатської недоторканності, затримання й арешт, не виходить на зв’язок. “Наскільки мені відомо, наразі він не входить на зв’язок. Помічники перестали брати слухавку. Але закон передбачає, що він має п’ять днів (щоб дати пояснення – ІФ). Якщо він цього права не використає, то регламентний комітет розгляне подання”, – сказав А.Парубій журналістам у четвер.

Службовці ДП “Укрхімтрансаміак”, ТОВ “Українська морська транспортна компанія”, співзасновником якого є брат новопризначеного голови Конституційного суду Станіслава Шевчука, та інші особи причетні до розкрадання коштів цього держпідприємства. Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва від 5 грудня 2017 року. Відзначається, що провадження №42017000000002424 було розпочате 27 липня 2017 року за ст. 219 (доведення до банкрутства) і ч.5 ст.191 КК (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах). Досудове слідство встановило, що на балансі ДП “Укрхімтрансаміак” перебуває частина магістрального аміакопроводу “Тольятті – Одеса”, через яку здійснюється транспортування рідкого аміаку територією України (до перевалочних потужностей ПАТ “Одеський припортовий завод”).

На виході з Солом’янського суду Києва мера Одеси Геннадія Труханова зустрів натовп активістів, які ледь його не побили. Про це свідчить відео, яке опублікував у Facebook координатор “Громадського сектору Євромайдану” Олег Слабоспицький. У четвер, 22 лютого, в Солом’янському районному суді розглядали клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про відсторонення Труханова від посади мера на час розслідування його можливої причетності до розкрадання коштів міста. Коли мер в оточенні кількох охоронців і поліцейських виходив з будівлі суду, на нього накинувся натовп активістів з прапорам України та “Правого сектору”. З вигуками “Труханова на нари!” і “Ганьба!” вони намагалися підібратися поближче до Труханова й вдарити його древками прапорів по голові.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник впевнений, що без створення Антикорупційного суду зростання темпів боротьби з корупцією в Україні неможливе. Так він прокоментував останнє дослідження Transparency International “Індекс сприйняття корупції”, згідно з яким в Україні вдвічі зменшилися темпи боротьби з корупцією. “Переконаний, без створення Антикорупційного суду, який зможе винести справедливі рішення у справах щодо топ-корупціонерів, подальша боротьба з корупцією неможлива”, – цитує слова Ситника прес-служба НАБУ.

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявляє, що через низькі показники в рейтингу Transparency International “Індекс сприйняття корупції” в Україні гальмується залучення інвестицій та розвиток економіки. Про це він повідомив у Facebook. “Сьогодні, коли ми все ще перебуваємо у нижній частині рейтингу, а низка необхідних ініціатив та процесів продовжують блокувати та затягувати, подібний результат – це справжній заклик до рішучих дій”, – пише урядовець. За його словами, Україна вже зробила перші кроки для досягнення цілей, рекомендованих експертами Transparency International щодо створення Служби фінансових розслідувань та розвитку електронних сервісів Державної фіскальної служби.