У 2017 році в Україні зареєстрували зменшення кількості квартирних крадіжок

У 2017 році кількість квартирних крадіжок в Україні склала 26 тисяч – це на 12% менше, ніж у минулому році. «Динаміка є позитивною, але до ситуації, яку можна було б назвати цілком прийнятною ще досить далеко. З метою профілактики майнових злочинів Поліція охорони щорічно проводить Всеукраїнські соціальні акції «Квартира під охорону». У 2018 році це вже буде 9-ий рік поспіль, коли такі акції проводяться», – розповів Сергій Кіфорук, заступник начальника Управління технічної служби Департаменту поліції охорони.За умовами акції, усі бажаючі зможуть отримати знижку 50% на встановлення сигналізації. Учасники та АТО та їх сім’ї отримають знижку 75%.

Сергій Кіфорук наголосив, що саме встановлення сигналізації на сьогодні є найефективнішим способом протидії квартирним крадіжкам.  «На сьогодні крадіжки з проникненням у житло займають найвищу сходинку серед майнових злочинів. Злодії стають дедалі досвідченішими і винахідливішими, тому від несанкціонованого проникнення на 100 відсотків не можуть захистити навіть найсучасніші металеві двері, надійні замки, грати. Натомість факт наявності сигналізації у більшості випадків змушують злочинців відмовитись від злочинного задуму», – додав Віктор Веклич, заступник начальника Управління поліції охорони у місті Києві, підполковник поліції.

У Києві у 2017 році зареєстрували майже 5500 квартирних крадіжок. Віктор Веклич розповів, що найбільшу кількість таких правопорушень фіксують саме у районах з найнижчим рівнем облаштування квартир сигналізацією. Так, у Дарницькому районі, де кількість встановлених сигналізацій є найнижчою, минулого року зареєстрували у тричі більше злочинів порівняно з Печерським районом, де встановлено найбільше сигналізацій.  На даний момент підрозділи Поліції охорони також встановлюють сигналізацію, яка дозволяє здавати оселю під охорону коли господар перебуває вдома.

Сергій Кіфрук додав, що в Україні спостерігається позитивна динаміка щодо облаштування квартир сигналізаціями – середній приріст складає від 9% до 14% на рік. «Мінімальна вартість встановлення сигналізації (поза акцією) складає близько 5000 гривень за матеріали та 3000-3200 тисячі гривень за встановлення. Щомісячна абонплата залежить від регіону – від 160 гривень до 290 гривень на місяць. Для приватних будинків ціна складає від 300 гривень до 450 гривень на місяць», – зазначив Сергій Кіфрук.

Віктор Веклич наголосив, що у разі відсутності сигналізації у помешканні, при спробі протиправного проникнення, вкрай важливо одразу звертатись за допомогою за гарячою лінією 102.