https://www.youtube.com/watch?v=trpKdNys_rU

Ромське населення найчастіше стає об’єктом прояву ксенофобії в Україні – результати дослідження

В сфері антисемітизму ситуація в Україні є стабільною протягом останніх років. Порівняно з іншими східноєвропейськими країнами рівень злочинів на підставі антисемітизму  в Україні доволі низький. Найчастішим проявом ксенофобії в Україні все ще залишається дискримінація ромського населення. Такі результати проекту «Аналіз даних і розробка рекомендацій у боротьбі з антисемітизмом і ксенофобією щодо ромів в Україні: за рівні права і рівні можливості» оприлюднив В’ячеслав Ліхачов, експерт проекту, керівник Групи моніторингу прав національних меншин Конгресу національних громад України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У минулому році не зареєстрували жодного випадку насилля на підставі антисемітизму, дещо збільшилась кількість випадків вандалізму. «Ситуація в Україні знаходиться під нашим контролем, але дуже хотілося б, щоб до цих навіть нечисленних випадків антисемітизму і ксенофобії додалась офіційна реакція держави. Ми мусимо зазначити, що зараз держава не реагує на це», – наголосив Йосиф Зісельс, правозахисник, громадський діяч, дисидент, виконавчий спів-президент Асоціації єврейських організацій та громад України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України.

Найчастіше саме представники ромського населення стають об’єктами злочинів, скоєних на підставі антисемітизму і ксенонфобії. Однак правоохоронні органи не проводять належного розслідування таких справ. «За останні 4 роки зареєстрували біля 100 випадків антисемітського вандалізму і у жодному з цих випадків справа не дійшла до суду і підозрюваних не встановили», – зазначив В’ячеслав Ліхачов.

Результати проекту показали, що у боротьбі з проявами дискримінації у стосунку до ромського населення найефективнішою є практика залучення ромських посередників. «Наша рекомендація – розширити практику ромських посередників, коли люди з самої ромської громади отримують можливість допомагати іншим представникам громади при взаємодії з держорганами, для полегшення доступу їм до медичних послуг тощо. Ми пропонуємо надати цій практиці інституційне підкріплення на рівні Міністерства соціальної політики України у плані занесення їх [ромських посередників] в реєстр соціальних працівників», – додав В’ячеслав Ліхачов.

«Ми кожного дня практично зустрічаємось з дискримінацією. Наша робота посередників полягає у тому, що ми допомагаємо своїм людям інтегруватись в суспільство, зрозуміти свої права і користуватись ними», – розповіла Валентина Золотаренко, ромська посередниця, Міжнародний Благодійний Фонд «Чіріклі».

Повний список рекомендацій, зроблених в рамках проект оприлюднять на сайті Конгресу національних меншин України протягом наступних кількох днів.