Проект «Craft it!» навчить українських майстрів, як продавати свої вироби за кордон 

Проект «Craft it!» розповість школярам про всі переваги роботи з народним ремеслом та навчить народних майстрів напряму виходити на світові ринки продажу. «У рамках даного проекту ми проводимо презентації для школярів старший класів про те, які можливості дає їм заняття крафтом та традиційними народними ремеслами. Ми проводимо тренінги для діючих майстрів та починаючих майстрів про те, як краще продавати та експортувати свою продукцію», – розповів Антон Плаксун, голова ГО «Український центр громадських ініціатив «Світло», під час презентації проекту в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект спрямований не тільки на українську аудиторію, але і на білоруську. До ініціативи долучилися Берестейська та Гомельська області Білорусі. Серед областей України, які є учасниками проекту, – Київська, Чернігівська, Житомирська, Волинська та Рівненська області. У рамках проекту відкриють також декілька хабів, де будуть проводити майстер-класи. У хабах майстри-початківці зможуть займатися народними ремеслами. Відкриття хабу у Житомирі заплановано на кінець березня-початок квітня.

У рамках ініціативи активісти спілкуються також зі старшокласниками та розповідають про переваги народних ремесел. «Ми провели декілька презентацій у луцьких школах. Ми не можемо казати, що школярі дуже активно та радісно відгукуються на те, що займатися ремеслами – це круто. Тому ми бачимо, що тут є великий шмат роботи з нашого боку і не лише з нашого. Але з того, що справді чіпляє та цікавить дітей, – це те, що має більше зв’язків з сучасністю та щоденним життям. Коли ми розповідаємо дітям, скільки коштують в середньому вироби майстрів, скільки на цьому можна заробляти в місяць – от тут дітям стає цікаво і вони починають думати, – зазначила Юлія Філіп’єва, менеджер проекту «Craft it!». – Треба шукати такі шляхи, як до них достукатися і як їм показати, що традиційне мистецтво та традиційні ремесла – це актуальна річ».

Українські майстри отримають також практичну допомогу від організаторів проекту – місця на торгівельних майданчиках світового рівня, проплачена реклама, розробка бренд-буку, місця в онлайн-магазинах тощо. «Всі знають про потенціали українського IT. Але мало хто знає та говорить про українських народний промисел, про крафт. Це сфера креативних індустрій і вона також лідер у своєму секторі. Тому ми маємо більше уваги приділяти розвитку даного напрямку, більше займатися профорієнтаційною роботою, більше працювати з майстрами», – підсумував Антон Плаксун.

Проект «Розвиток традиційних народних ремесл як драйвер росту підприємництва та самозайнятості у прикордонних громадах України та Білорусі», скорочено – «Craft it!» реалізовано в рамках програми територіального співробітництва країн Східного партнерства. Програма фінансується Європейським Союзом в рамках підтримки ініціатив Східного Партнерства.