Європейський Союз запускає новий дворічний проект в Україні для жінок

Європейський Союз запускає новий проект «Жінки просувають зміни, відновлення миру та запобігання конфліктам на регіональному рівні в Україні». Проект розрахований на два роки. Головна мета проекту – сприяти участі жінок у процесах відновлення миру. «Вирішуючи проблеми жінок та говорячи про них, насправді, ми вирішуємо багато проблем суспільства. Вони актуальні для різних верств населення», – зауважила Наталя Карбовська, директор зі стратегічного розвитку Українського жіночого фонду, під час презентації проекту в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект спрямований також на розробку, впровадження і контроль виконання планів дій згідно з Резолюцією Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». У проекті візьмуть участь 5 областей – Вінницька, Хмельницька, Дніпропетровська, Запорізька та Луганська області. «Ми працюватимемо з громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, щоб забезпечити співпрацю з оцінки обласних або регіональних планів дій. Забезпечити якісний моніторинг виконання та розробку оновлених планів дій», – розповіла Наталя Карбовська.

Олена Суслова, керівник Інформаційно-консультативного жіночого центру, наголосила, що для впровадження Резолюції на місцевому рівні велику роль відіграє локалізація. 99% місцевих планів спрямовані на процес, а не на результат. Це призводить до неуспішного виконання місцевих стратегій. «Локалізація – це не просто перекласти українською мовою Резолюцію Ради Безпеки ООН. Локалізація – це не просто поставити зверху національного плану назву області і сказати, що це місцевий план. Це, насправді, вміння вивчити проблему, назвати її, сформулювати план, як її подолати, а потім подивитися, наскільки ефективно вони діяли», – пояснила Олена Суслова.

«Питання гендерної нерівності існує не тільки у ситуаціях конфлікту. Нерівність існує і у мирний час. Говорячи про цей проект, ми не кажемо, що досягнемо гендерної рівності в Україні. Але ми впевнені, що це буде потужний крок до цього», – підсумувала Віргінія Алексеюне, директор Центру сприяння рівності у Вільнюсі.