В Україні запатентовано лише два препарати від легеневої гіпертензії – активісти

На сьогодні в Україні запатентовано лише два препарати від легеневої гіпертензії. Через брак ліків пацієнти мають лікуватися за кордоном. «Немає доступу до ліків. А якби був – хвороба не прогресувала б, трансплантацію не потрібно було б робити. І держава не витрачала б гроші для трансплантації в інших країнах. Не витрачала б гроші на санітарну авіацію. Але, на превеликий жаль, цього чомусь немає», – зазначила Оксана Куліш, керівник БО «Сестри Даліли», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Аліна Дідусенко – перша українська дитина, якій зробили успішну трансплантацію легенів та серця в Індії. Через 8 місяців після повернення в Україну Аліна померла. Опікуну дитини Наталії Гордієнко не вдалося отримати необхідні для життя дитини ліки. Опікун не отримала також дозвіл від Міністерства охорони здоров’я на повторне лікування в Індії. «Усі, хто повертається, приречені на те, що немає спеціалізованої лікарні, немає спеціалізованих лікарів. Про яку трансплантацію може іти мова у нашій державі, коли я з протрансплантованою дитиною хочу зробити елементарний ренген – мені кажуть, чекайте в загальній черзі. Мені кажуть, що ми не особливі», – розповіла Наталя Гордієнко.

«31 травня 2017 Аліні Дідусенко було проведено у клініці Індії трансплантацію комплексу серця і легень. Наприкінці січня 2018 року Аліна Дідусенко потрапила в Інститут Серця зі значним погіршенням стану здоров’я. 7 березня 2018 Інститут серця звернувся з письмовим клопотанням у Міністерство охорони здоров’я з проханням розглянути можливість направлення пацієнтки Дідусенко Аліни Сергіївни на лікування за кордон. 21 березня 2018 року у Міністерство охорони здоров’я було подано повний пакет документів, необхідний для лікування за кордоном. 28 березня 2018 року Аліна Дідусенко померла», – розповів юрист Андрій Гулей.

Опікун дитини звернулася до Президента України та Уповноваженої Президента з питань прав людини розібратися у цій справі. «Прошу провести перевірку дотримання структурними підрозділами системи охорони України належного виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я Дідусенко Аліни Сергіївни, 11 червня 2000 року народження», – ідеться у зверненні.