Більше 350 тисяч українців вже обрали свого лікаря – МОЗ

За перші 2 тижні національної кампанії з вибору лікаря «Лікар для кожної сім’ї» декларації підписали понад 350 тисяч громадян. Найпоширеніше правопорушення, з яким українці зараз стикаються – вимога укладати декларації лише за місцем прописки. «Це є не просто порушення, а грубе порушення наказу Міністерства охорони здоров’я. Більше того, це є повне порушення логіки реформи. Нам не потрібно більше дільничної системи. Зважаючи на об’єми цієї проблеми скоро будуть наслідки», – розповів Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За перші тижні кампанії фіксували випадки, коли пропонували заповнити паперову декларацію, що також є порушенням.  «Жодних паперових декларацій не існує, всі вони є електронними і паперового вигляду набувають лише після того, як всі дані пацієнта занесені до комп’ютера і з нього декларація роздрукована на підпис. Вимагайте, щоб з вами укладали саме електронні декларації», – зазначив пан Ковтонюк.

Певні занепокоєння у людей викликає необхідність залишати у лікарні копії паспортів і ідентифікаційного коду. «Це частина законодавства і це порядок вибору лікаря. Не дивлячись на те, що це можливо не дуже зручно, але це робити потрібно. Це додатковий засіб верифікації, що ця людина дійсно уклала декларацію саме з цим лікарем», – пояснив Павло Ковтонюк.

На даний момент кампанія триває по всій країні. Суттєвих відмінностей між ходом кампанії у сільській місцевості та у містах немає. Найбільше декларацій підписали у Києві – 76,5 тисяч. Серед лідерів також Харків, Мукачеве, Вінниця, Кривий Ріг.  Лідером по областям є Донецька область. Далі ідуть – Харківська та Вінницька. «Ці дані показують ті міста і області, які найкраще підготувались до старту нашої кампанії. Коли ми матиме більше даних, більше декларацій, ми зможемо побачити лідерів з урахуванням кількості населення», – зазначила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України.

Кількість підписаних декларацій збільшується щодня. У середньому  за день декларації підписують близько 30-50 тисяч громадян. За перші два тижні декларації підписали більше 15,5 тисяч лікарів первинної ланки та більше 10 тисяч сімейних лікарів, 2,8 тисяч педіатрів та 2,6 тисяч терапевтів. «На цьому тижні ми пустили в мережі Інтернеті короткий соціальний ролик як обирати свого лікаря. На наступному тижні, ми думаємо, він уже буде на телебаченні», – зазначила пані Супрун.

Кінцевого терміну,  до якого потрібно підписати декларацію з лікарем немає. Протягом 2018-2019 року триватиме перехідний період, протягом якого людина, яка не підписала декларації, зможе скористатись послугами лікаря без неї.