«Наше головне завдання – тиражувати громадський досвід» – співзасновники руху «ЙОЙ»

Рух «ЙОЙ» – нова українська ініціатива, яка об’єднує українських активістів та громадські організації для спільного вирішення нагальних суспільно-політичних проблем. «Це об’єднання не за принципом лідерства, а об’єднання сила якого іде від його учасників. Рух діє за принципом реальних проектів, у яких кожен учасник допомагає один одному. Тобто рух «ЙОЙ» – це синергія активності», – розповіла Ксенія Мацкевич, президент Інституту PR&PA, керівник видавництва «Кальварія», співзасновниця Руху «ЙОЙ», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

До руху можуть доєднатись будь-які громадські об’єднання та активісти, які мають проекти та програми громадського впливу регіонального значення. «Рух об’єднує регіональні ініціативи у загальноукраїнські кола. Головне, що характеризує членів руху «ЙОЙ» – бажання сформувати в Україні громадське суспільство, здатне вирішувати суспільні проблеми, контролювати владу та формувати порядок денний у суспільстві», – розповіла Тетяна Новицька, віце-президент Всеукраїнської Асоціації консультантів з управління, співзасновниця Руху «ЙОЙ».

«Це програма для людей – від людей. Вона охоплює всі сфери нашого життя – освіта, здоров’я, безпека, екологія та інші», – зазначила Леся Березовець, керуючий партнер юридичної компанії «A2K», співзасновниця Руху «ЙОЙ».

У рамках руху уже започаткували кілька проектів. Один з таких проектів – «Мости миру». «Його ідея полягає у тому, щоб організувати у прямому ефірі зустріч мешканців сірої зони, тимчасово окупованих територій, основної частини країни, можливо Росії, можливо з залученням жителів тих країн, де були військові конфлікти, щоб у прямому спілкування знайти точки взаєморозуміння і подальшого розвитку», – розповів Роман Копій, спеціаліст з інформаційних систем безпеки, співзасновник Руху «ЙОЙ».

Ще один проект ставить собі за мету розвиток регіонів, зокрема Донецької і Луганської областей. «Ми шукаємо можливості для людей, які живуть на цих територіях і створюємо всі умови щоб життя було безпечне і якісне», – зазначила Лариса Вербицька, головний виконуючий директор Wold Bussiness Club, співзасновниця Руху «ЙОЙ».

Серед інших проектів – Школа професійної політики, Інститут робота, «УніверTV», а також проект зі сфери екологічної безпеки.

Вдалось налагодити міжнародну співпрацю. «На сьогодні встановлені зв’язки з 10 країнами Європи і Близького Сходу. Також ми продовжуємо вести переговори з такими країнами Європи як Бельгія, Чехія, Туреччина та іншими», – розповіла Ксенія Мацкевич.

«Наше головне завдання – навчитись об’єднуватись в ефективні загальноукраїнські команди, тиражувати громадський досвід і жити за парадигмою «ми», – наголосила Тетяна Новицька.