Пенсіонери, які живуть на тимчасово окупованій території, також мають право на виплати – громадськість

Відмова у виплаті пенсій залишається однією з найчастіших проблем, з якою стикаються пенсіонери, які проживають на тимчасово окупованих територіях.  Законопроект 6692 пропонує механізм, який робить такі виплати можливими. «Зараз єдиним способом отримати пенсію для людини, яка проживає на тимчасово окуповані території, є отримання довідки про статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Законопроект 6692 передбачає виплати пенсій без необхідності отримання такої довідки», – пояснила Валерія Вершиніна, представник програми «Радник з питань Внутрішньо переміщених осіб», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Законопроект уже отримав підтримку 5 профільних підкомітетів та пройшов усі парламентські процедури, однак на голосування у Верховну Раду його і досі не поставили. В основу законопроекту поклали механізм, який розробила робоча група при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за участі громадських організацій, Пенсійного фонду та Міністерства соціальної політики України. «Законопроект передбачає, що людина, яка проживає на окупованій території може приїхати на підконтрольну урядові територію, подати заяву у територіальне відділення Пенсійного фонду і отримати тут на підконтрольній Україні території свою пенсію, яка належить йому по праву», – розповіла Ольга Аношкина, юрист БФ «Восток SOS».

Зараз пенсіонерам, які не мають статусу ВПО, у виплаті пенсій відмовляють.  «Ми говоримо про людей, яким уже були назначені пенсії. Це ті люди, у відношення до яких уже було встановлено, що вони мають необхідний для призначення пенсії трудовий стаж, що вони досягнули пенсійного віку, і дійсно мають право на виплату пенсій. Таким чином держава змушує пенсіонерів до брехні – стверджувати, що вони є переселенцями, коли насправді вони такими не є», – розповіла Ольга Аношкина.