ДБР може не запрацювати у вересні – активісти

Триває добір кандидатів до Державного бюро розслідувань (ДБР). Паралельно працюють дві конкурсні комісії. Одна набирає працівників центрального апарату, інша – територіальних управлінь. Активісти занепокоєні, що ДБР не запрацює у вересні. «Абсолютно негоже запускати дві комісії паралельно. Робоча група просто зашивається – документів надбагато, людей мало. Як наслідок – іде повний хаос у прийнятті відповідних пакетів від кандидатів. На мою суб’єктивну думку, запуск центрального апарату відбудеться мінімум у листопаді, а то і на початку 2019 року», – зазначив Олександр Лємєнов, член конкурсної комісії із відбору кадрів до Державного бюро розслідувань, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

З вересня слідчі прокуратури не зможуть розслідувати справи, підслідні ДБР. Що робити зі справами, які вели слідчі, а ДБР не запрацювало у зазначений термін – незрозуміло. Зокрема, це стосується справ Майдану. «При реформуванні органів законодавець не займається чіткою регламентацією перехідного періоду. Ці норми, які приймаються, створюють величезні загрози для розслідувань. Я акцентую увагу: для розслідувань злочинів, які відбулися під час Майдану», – зауважив Сергій Горбатюк, директор Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України.

Серед інших проблем – склад конкурсної комісії, яка обирала керівний склад ДБР. Обов’язковою вимогою для членів конкурсної комісії була юридична освіта. Двоє членів комісії з дев’яти її не мали. Невідома також процедура, за якою відбирали керівників ДБР. «Жодній особі на сьогодні не відома ані методологія, ані порядок нарахування балів. За яким принципом ці особи стали безпосередньо керівниками?» – наголосила адвокат Тетяна Козаченко.