Amnesty International Ukraine закликає владу забезпечити для громадян право на мирні зібрання

WATCH IN ENGLISH

В Україні почастішали випадки нападу радикальних груп на мирні зібрання ЛГБТ-спільнот та ромів. Amnesty International Ukraine закликає правоохоронні органи забезпечити право на мирні зібрання. «Ми не просимо щось особливе. Наші вимоги не стосуються вжиття особливих заходів для особливих людей. Закон порушується. Якщо ця діяльність пов’язана з насиллям, з закликами до нього та з його здійсненням – така діяльність злочинна, її мають припинити. А ті, хто до неї вдається, мають нести відповідальність відповідно до закону», – наголосив Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Amnesty International Ukraine сформувала низку вимог до влади. Серед них – чітко визначити позицію держави до діяльності праворадикалів та провести ефективне розслідування всіх інцидентів. Держава має також висловити свою прихильність до захисту прав людини та прав на мирні зібрання.

10 травня радикально налаштовані групи зірвали відкритий публічний захід «Наступ на права ЛГБТ як форма цензури: досвід Росії». Серед учасників та організаторів заходу були представники Amnesty International, Human Rights Watch та KyivPride. «Поліція відділку не зробила нічого для того, щоб нас захистити. Я б сказала більше: у якийсь момент вони почали підтримувати ідею, що нам треба залишити приміщення і вийти до радикально налаштованих, агресивних людей. Ми відмовлялися. До моменту, поки не приїхала патрульна поліція, яка дала нам можливість безпечно залишити приміщення і перейти до таксі для того, щоб залишити місце, де ми були заблоковані. Це неприпустимо», – підкреслила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Ukraine.

На заході мала виступити також директорка Human Rights Watch в Україні Таня Купер. Її виступ також зірвали. «У мене було відчуття, що у поліції є інструменти, щоб захистити учасників та організаторів нашого заходу, проте не було волі. Це дуже сумно і показує, що такі інциденти будуть продовжуватися. Учасники радикальних угруповань просто побачили, що вони можуть це робити безкарно. Ця безкарність може мати дуже сумні наслідки», – зауважила вона.

Окрім цього, почастішали випадки нападу на ромів. Серед останніх подій – підпал ромського табору на Лисій Горі. «Ми себе відчуваємо незахищеними. Держава абсолютно не реагує на те, що відбувається. Чому поліція може бачити це і не втручатися? – сказала Юлія Кондур, очільниця Ромського жіночого фонду «Чіріклі». – Я дуже вдячна тим людям, які не відрізняють, чи ти ром, чи не ром. Ми люди. Я прекрасно розумію, що є хороші, а є – погані. Але є закон, який має діяти для всіх однаково».

16 травня о 19 годині організатори планують повторно провести захід «Наступ на права ЛГБТ як форма цензури: досвід Росії». Місце проведення – ПеремогаSpace. «Нам прийшло дуже багато погроз вже на сьогодні. Ми повідомили поліцію про цей захід – поліція обіцяє нас захистити. Сподіваємося, що так і буде», – підсумувала Оксана Покальчук.