Замість податку для перевізників таксі варто ввести фіксований річний платіж – активісти

Покращити ситуацію на ринку перевезень можна, якщо внести зміни до законодавства у частині регулювання діяльності перевізників таксі та їхнього оподаткування. Варто ввести фіксований річний платіж для водіїв у розмірі 5 тисяч гривень заміст податку, який водії зобов’язані платити зараз. «Якщо взяти до уваги кількість водіїв таксі – 200 тисяч – це один мільярд гривень, які держава зараз недотримує, а може отримувати навіть при разовому платежі», – розповів Олександр Дяченко, речник Асоціації відповідальних перевізників, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Зараз у більшості випадків водії уникають сплати податку через його високу ставку. «Єдиний нелегальний елемент стосовно ринку перевезень полягає у тому, що водій за чинним податковим законодавством має заплатити стільки податків, що у принципі, його діяльність як водія втрачає сенс. За нашими підрахунками збільшення вартості таксі має бути на 85%, щоб водій зберіг поточний рівень зарплати – для Києва це 10-12 тисяч гривень», – зазначив Олександр Дяченко.

Зараз у Верховні Раді зареєстрували законопроект № 3107, який покликаний врегулювати роботу таксі. «У даному законопроекті відображені всі хибні уявлення про сучасне таксі. Підходи до регулювання також не відповідають тим, яких потребують сучасні таксі. Замість складних адміністративних процедур і високого рівня оподаткування, які пропонуються у законопроекті, ми наполягаємо на тому, щоб реформа таксі була переглянута. Ми вважаємо, що пріоритети держави повинні включати максимальну кількість водіїв, простий і легкий вхід на ринок, фіксований платіж для кожного водія і найголовніше – саморегулювання ринку», – пояснив Олександр Дяченко.