Огляд ЗМІ за 23 травня 2018

ВИСНОВКИ

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що американська адміністрація має намір ввести проти Росії ще більше санкцій за її втручання у вибори США. Він уточнив, що, тим не менш, США вивчають можливості, щоб антиросійські санкції не завдали шкоди союзникам Вашингтона. Майк Помпео також заявив, що адміністрації США слід продовжувати протидію проекту “Північний потік-2”. За його словами, необхідно зменшувати залежність Європи від російської енергетики, щоб у разі потреби Росія не могла використовувати цей важіль тиску проти Європи у власних інтересах.

Представниця Державного департаменту США Хезер Науерт заявила, що останній тиждень на сході України був одним з найбільш насильницьких з початку року. “Кремль контролює насильство на сході України та може припинити це насильство вже завтра, якщо цього забажає. Росія стверджувала, що хоче захищати російськомовне населення, але, як наш спеціальний представник з переговорів щодо України Курт Волкер неодноразово підкреслював, наразі ніде в світі немає більш небезпечного місця для російськомовного населення, аніж на сході України”, – додала вона.

Верховний суд Білорусі засудив українського журналіста Павла Шаройка до більш як восьми років позбавлення волі, звинувативши у шпигунстві.

«Європейська правда» повідомляє, що євродепутат Егідіюс Варейкіс на засіданні ПАРЄ закликав негайно звільнити утримуваного в РФ українського режисера Олега Сенцова. Варейкіс зазначає, що Сенцов – один з 64 українських в’язнів, які були притягнуті до відповідальності на “політично мотивованій основі”. Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони звільнити політв’язнів Олега Сенцова і Володимира Балуха, які продовжують голодування.

Верховна Рада розглянула понад дві сотні з 1927 поправок до законопроекту про Вищий антикорупційний суд. Подальший розгляд правок відбудеться 24 травня. “Українська правда” повідомляє, що вечірня сесія переговорів спікера Верховної Ради Андрія Парубія з Міжнародним валютним фондом і Венеційською комісією щодо законопроекту про Антикорупційний суд не принесла результатів. Нардеп Леонід Ємець повідомив, що «основне питання про право Ради міжнародних експертів відсіювати сумнівних кандидатів на посади антикорупційних суддів, ще не підтверджено основними фракціями». «Зараз МВФ і Венеційську комісію «склоняють» погодитись на «компромісний» варіант. Варіант де ВККС зможе ігнорувати думку міжнародних експертів», – зазначив Ємець. Він також переконаний, що  без права безумовного вето під час відбору суддів, «цей Антикорупційний суд перетвориться на профанацію і фікцію».

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган наполягає, що Україна повинна демонструвати конкретні результати у боротьбі з корупцією, яких на сьогодні їй не вистачає. Єврокомісар, зокрема, прокоментував процес створення Антикорупційного суду. За словами Гана, Європейський союз не має наміру керувати будь-якою структурою або ветувати відібраних українською владою осіб. Разом з тим, ЄС вважає за необхідне надати допомогу Україні, щоб українська влада могла ухвалити рішення, які будуть відповідати інтересам громадян, аби боротьба із корупцією прогресувала.

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що Європейський союз може ввести економічні санкції проти України у разі непідписання багатосторонньої конвенції MLI про усунення подвійного оподаткування. Глава Мінфіну закликав надати йому повноваження для підписання конвенції. “Всі ми підтримуємо інвестклімат. Тому відповідні повноваження повинні бути надані мені для підписання цієї угоди. Ми повинні почати відповідні процедури”, – додав Данилюк.

НА закритій частині засідання уряду між міністром фінансів Олександром Данилюком та прем‘єр-міністром Володимиром Гройсманом сталася словесна перепалка. Формальною причиною сварки стала вимога Данилюка призначити йому ще одного заступника. Натомість Гройсман сказав, що це питання не на часі. Після цього Данилюк почав емоційно відповідати, щоб в такому разі Гройсман подав представлення на його відставку.

НАБУ провело обшуки та інші процесуальні дії в Одеській області в рамках розслідування кримінального провадження про можливе незаконне привласнення службовими особами держпідприємства МТП “Южний” близько 100 млн грн.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко вважає, що всім демократичним опозиціонерам треба об’єднатися вже влітку цього року. За його словами, такі переговори відбуваються між лідерами партії – “Самопоміч”, “Народний контроль”, Рух нових сил”, “Альтернатива”, “ДемАльянс”, “Європейська партія”, “Хвиля” та власне “Громадянська позиція”. Водночас поки не всі політики готові до єднання. “Самопоміч” чітко визначилася у тому, що братиме активну участь у президентських та парламентських виборах. З ким і як це буде – скажемо пізніше. Кожен має вже зараз відповідати за те, що робить. І створення різних блоків є знеціненням цього. Тому ми будемо йти своїм шляхом”, – сказав лідер фракції “Самопоміч” Олег Березюк.

Британська телерадіокомпанія BBC повідомляє із посиланням на власні джерела, що особистий адвокат Дональда Трампа Майкл Коен отримав секретний платіж у розмірі 400 або 600 тисяч доларів за організацію першої зустрічі між Петром Порошенком та Дональдом Трампом у червні минулого року. В адміністрації президента України Петра Порошенка назвали відвертою брехнею публікацію ВВС про те, що його зустріч з Дональдом Трампом у минулому році організували за гроші.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Договірні матчі в українському футболі: президент ФФУ озвучив покарання для клубів (356 публікацій у ЗМІ)
  • МВФ продовжує переговори про Антикорупційний суд та наполягає на його незалежності (276 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко: ЗСУ застосують Javelin лише у разі повномасштабного наступу бойовиків (55 публікацій у ЗМІ)
  • Керівництво порту «Южний» могло незаконно привласнити 100 млн грн – НАБУ (26 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко підписав законопроект про розвиток суднобудування в Україні (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Американська адміністрація має намір ввести проти Росії ще більше санкцій, заявив держсекретар США Майк Помпео. “Я знаю, що в рамках CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act -” Акт стосовно протидії супротивникам Америки шляхом санкцій”- ІФ) було введено значну кількість санкцій, і я знаю, що буде ще багато інших”, – сказав М. Помпео, виступаючи в середу на слуханнях комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США. Він уточнив, що, тим не менш, США вивчають можливості, щоб антиросійські санкції не завдали шкоди союзникам Вашингтона.

Держсекретар США Майк Помпео заявив у середу, що адміністрації США слід продовжувати протидію проекту “Північний потік-2”, а також заважати Росії зберігати її вплив на Європу. “Ми повинні продовжувати чинити тиск на (проект – ІФ) “Північний потік-2″, щоб згорнути його”, – сказав він на слуханнях комітету із закордонних справ Палати представників американського Конгресу. За його словами, необхідно зменшувати залежність Європи від російської енергетики, щоб у разі потреби Росія не могла використовувати цей важіль тиску проти Європи у власних інтересах.

ВІЙНА НА ДОНБАСІ.

Кремль контролює насильство на сході України і в його силах зробити так, щоб це насильство припинилося вже на наступний день. Про це заявила представниця Державного департаменту США Хезер Науерт під час щоденного брифінгу. Вона звернула увагу на те, що останній тиждень на сході України був одним з найбільш насильницьких з початку року. “П’ятеро українських солдатів загинуло і 23 зазнали поранень. Бойові дії не оминули і цивільне населення. 13-річний хлопчик та його батько загинули на контрольованій українським урядом території, коли артилерійські снаряди вдарили по їхньому будинку. Газопровід з газоподібним хлором на Донецькій фільтрувальній станції був вражений артилерійськими снарядами”, – зазначила Науерт.

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛОНЕНИХ.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони звільнити політв’язнів Олега Сенцова і Володимира Балуха, які продовжують голодування. “Продовжують голодування О. Сенцов і В. Балух – політв’язні РФ. Існує загроза життю. Вимагаємо від РФ їх звільнення”, – написала речниця МЗС України Мар’яна Беца в мікроблозі в “Твіттері” у середу.

Доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з гуманітарних наслідків війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав негайно звільнити утримуваного в РФ українського режисера Олега Сенцова, пише “Європейська правда” в середу з посиланням на заяву Е. Варейкіса. “Пан Сенцов був затриманий в Криму в 2014 році, засуджений військовим судом в Ростові-на-Дону після спірного і широко розкритикованого судового процесу до 20 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму … Десять днів тому він почав безстрокове голодування і я хвилююся за його здоров’я. Я закликаю негайно звільнити його з гуманітарних міркувань”, – йдеться в заяві.

Верховний суд Білорусі засудив українського журналіста Павла Шаройка до більш як восьми років позбавлення волі, звинувативши у шпигунстві. Про це журналістам перед початком форуму “Мінського діалогу” повідомив посол України в Білорусі Ігор Кизим, передає білоруське видання TUT.BY. “Зараз Шаройко перебуває в СІЗО КДБ. Днями його відвідував український консул, на умови утримання засуджений не скаржиться”, – розповів посол.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Європейський Союз вітає досягнення України на шляху імплементації Угоди про асоціацію з ЄС і впровадження необхідних реформ, наголосив європейський комісар із питань політики сусідства і переговорів із розширенню Йоханнес Ган на зустрічі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. “Я хочу привітати вас з тими досягненнями, які вже зроблені – щодо імплементації Угоди про асоціацію та поглиблення відносин у контексті зони вільної торгівлі. Сьогодні у нас не просто Дорожня карта співробітництва. Усі органи влади, а головне – парламент, залучені до процесу виконання наших домовленостей”, – цитує прес-служба Кабінету Міністрів єврокомісара. Окрему увагу сторони приділили питанню формування в Україні Антикорупційного суду. “Так, корупція зазвичай мінімізує позитивні зрушення. Тому розгляд законопроекту – це хороша новина”, – сказав Й. Ган.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган наполягає, що Україна повинна демонструвати конкретні результати у боротьбі з корупцією, яких на сьогодні їй не вистачає. Про це він розповів у інтерв’ю “Радіо НВ”.  Єврокомісар, зокрема, прокоментував процес створення Антикорупційного суду. За словами Гана, Європейський союз не має наміру керувати будь-якою структурою або ветувати відібраних українською владою осіб. Разом з тим, ЄС вважає за необхідне надати допомогу Україні, щоб українська влада могла ухвалити рішення, які будуть відповідати інтересам громадян, аби боротьба із корупцією прогресувала.

УТВОРЕННЯ АКС.

Вечірня сесія переговорів спікера Верховної Ради Андрія Парубія з Міжнародним валютним фондом і Венеційською комісією щодо законопроекту про Антикорупційний суд не принесла результатів. Про це “Українській правді” повідомили джерела одразу в кількох фракціях парламенту. За словами співрозмовників, ключове питання, яке вимагало узгодження з міжнародними партнерами, щодо права вето для Ради міжнародних експертів вирішене не було. Зокрема, як повідомили УП одразу кілька членів комітету з питань правової політики, який мав би зібратись для затвердження домовленостей з міжнародними партнерами, вони не отримували жодних повідомлень про збори комітету чи буди-які рішення за підсумками переговорів з МВФ.

Представники фракцій Верховної Ради на нараді у спікера парламенту Андрія Парубія домовилися розпочати розгляд законопроекту про Вищий антикорупційний суд у другому читанні цього тижня, повідомив заступник голови фракції “Батьківщина”, член комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Соболєв. “Ключове рішення прийнято, що закон ми починаємо розглядати цього тижня. Єдине – ми очікуємо рішень фракцій “Народний фронт” і “Блок Петра Порошенка”, коли це почнеться – сьогодні о 12:30 ми входимо в процес і починаємо розгляд поправок … або завтра вранці”, – сказав С. Соболєв агентству “Інтерфакс-Україна” в середу.

Верховна Рада розглянула понад дві сотні з 1927 поправок до законопроекту про Вищий антикорупційний суд у середу й закрили пленарне засідання. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, на ранковому пленарному засіданні парламенту в середу депутати розглянули 235 поправок.

ЕКОНОМІКА.

Міністерство фінансів 22 травня на плановому щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики залучило до державного бюджету 164,8 мільйона гривень і 272,3 мільйона доларів.

Європейський союз може ввести економічні санкції проти України у разі непідписання багатосторонньої конвенції MLI про усунення подвійного оподаткування. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк на засіданні уряду, передає FinClub. “Ми повинні до 28 червня підписати багатосторонню конвенцію про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, це так званий MLI. Відповідне рішення було прийнято Кабінетом міністрів ще в грудні минулого року”, – заявив Данилюк. “Я все ще чекаю повноважень, які дадуть мені можливість це підписати. Це останній шанс для України приєднатися до цієї угоди. Його ще потрібно буде ратифікувати. Цей процес має бути завершений до кінця року. Якщо це не буде зроблено – буде існувати ризик застосування проти України економічних санкцій з боку Європейського союзу”, – сказав він.

ПІДГОТОВКА ДО ВИБОРІВ 2019.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко вважає, що всім демократичним опозиціонерам треба об’єднатися вже влітку цього року. Про це він заявив в інтерв’ю “Українській правді”. “Формально виборча кампанія (президентська – ред.) почнеться в грудні. Розуміючи масштаби кампанії, підготовку людей – спостерігачів, агітаторів – реально штаби треба розгортати вже з вересня. Це означає, що влітку фактично дедлайн. Бажано в червні”, – сказав він. Водночас Гриценко пояснив, що для ефективності кампанії, до початку президентської кампанії потрібно вибрати єдиного кандидата серед опозиціонерів.

Політична партія “Об’єднання “Самопоміч” не бере участі в жодних переговорах щодо спільного висунення кандидатів у президенти України. “Ні лідер партії Андрій Садовий, ні хто-небудь з публічних фігур партії не отримували ніякого мандату на проведення таких переговорів і не вели їх. Просимо всіх українських політиків надалі утриматися від некоректної згадки “Об’єднання “Самопоміч” та його лідера в публічній площині”, – йдеться в повідомленні на сайті політсили в середу. “У мене доволі часті зустрічі як з українськими політиками, так і з зарубіжними. Президент сюди (у Львів – ІФ) любить приїжджати, прем’єр, лідери партій, інші відомі люди. (…) Якби кожну таку зустріч називали “переговорами про об’єднання”, то це не мало б нічого спільного з реальністю. За всієї поваги до перерахованих мною людей”, – цитує сайт лідера партії “Самопомочі”, мера Львова А. Садового.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Парламентський комітет із запобігання та протидії корупції спробує, всупереч процедурам, протягнути рішення з аудитором НАБУ від Верховної Ради так, щоб у четвер винести його на голосування в зал. Про це повідомляє громадська організація “Центр протидії корупції” із посиланням на виступ у Верховній Раді у середу заступника голови комітету Віктора Чумака. За його словами, відповідне засідання комітету відбудеться у середу, 23 травня, і почнеться о 15:00. “Хворого виконуючого обов’язків голови комітету викликали на засідання комітету тільки для того, щоб сьогодні провести і призначити аудитора НАБУ всупереч регламенту, який був прийнятий комітетом, і всупереч тому, що навіть ніхто з тих людей, які пішли на аудитора НАБУ, не отримали повідомлення комітету, що вони викликаються на комітет для співбесід”, — заявив депутат.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у середу проводить обшуки та інші процесуальні дії в Одеській області в рамках розслідування кримінального провадження про можливе незаконне привласнення службовими особами держпідприємства “Морський торговельний порт “Южний” (МТП “Южний”) близько 100 млн грн. “Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП проводять обшуки і здійснюють інші процесуальні дії в Одеській області в рамках розслідування кримінального провадження за фактом можливого вчинення службовими особами державного підприємства “МТП “Южний” кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)”, – повідомила прес-служба НАБУ агентству “Інтерфакс-Україна”.