У Криму нова хвиля політично вмотивованих арештів українських громадян – правозахисники

WATCH IN ENGLISH

У тимчасово окупованому Криму почалась нова хвиля політично вмотивованих арештів та переслідувань. «Ми не бачимо послаблень у переслідуванні кримських татар, українських активістів, ми не бачимо, що Росія збавляє темпи. Ми бачимо лише, що її способи тиску посилюються і стають більш жорсткими», – розповів Еміль Курбедінов, адвокат громадян України, які утримуються в окупованому Криму та Російській Федерації із політичних мотивів, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За результатами останніх подій у Прокуратурі Автономної Республіки Крим за фактами незаконного затримання зараз відкрито близько 140 кримінальних проваджень. «Ці кримінальні провадження містять у собі близько 250 фактів незаконних затримань осіб та проникнень до житла. За цими провадженнями є близько 18 підозрюваних на даний момент», – розповів Ігор Поночовний, начальник управління Прокуратури Автономної Республіки Крим.

Як і раніше, приводом до арештів стає так звана терористична та екстремістська діяльність українських правозахисників та громадських активістів у тимчасово окупованому Криму. «Ми знаємо, що Росія зараз дуже вміло користується ярликом терористів і екстремістів, і напевно хоче, щоб світова спільнота і правозахисники думали, що Росія веде якусь боротьбу із терористами. Насправді це ніщо інше як переслідування кримських татар, мусульман, українців, громадських активістів і громадських журналістів. Більше під цим немає нічого», – зазначив Еміль Курбедінов.

Українські громадяни, які зараз знаходяться в ув’язненні в тимчасово окупованому Криму та Російській Федерації, а також їхні сім’ї вимагають від держави налагодити ефективний механізм надавання їм належної допомоги та зробити процес відкритим для громадськості. На даний момент у Криму 70 політв’язнів. Їхніми питаннями опікуються в основному їхні родини і правозахисні організації. Кошти адвокатських послуг та щоденної підтримки побуту родин ув’язнених вдається частково покривати за рахунок міжнародної допомоги.

«Ми звертаємось і вимагаємо від України прийняття рамкового закону про статус захищених осіб у збройному конфлікті, який би включав питання захисту політичних в’язнів та всіх осіб, які переслідуються за політичними мотивами, а також полонених, які знаходяться в окупованому Криму, а також надання їм та їхнім родинам підтримки. Ми вимагаємо долучати представників громадськості та правозахисних організацій та у першу чергу самі родини родичів до цього процесу», – зазначила Дар’я Свиридова, юристка Української Гельсінської спілки з прав людини.

Щоб звернути увагу на ситуацію з  політв’язнями в тимчасово окупованому Криму, українські громадські та правозахисні організації підписали відкрите звернення до міжнародних організацій, та урядів України та країн Європейського Союзу, Швейцарії, Норвегії, США, Канади, Австралії та Японії. У зверненні український уряд та міжнародну спільноту закликали вжити негайних заходів щодо звільнення в’язнів та запровадження персональних санкцій проти осіб, причетних до арештів. «Ми закликаємо усі небайдужі організації і активістів приєднатись до цього звернення», – наголосила Таміла Ташева, співзасновниця громадянської ініціативи «КримSOS». Заяву оприлюднять на всіх ресурсах громадських організацій, які підписали звернення. Англомовну версію передадуть у посольства та представництва міжнародних організацій в Україні.