Огляд ЗМІ за 12 червня 2018

ВИСНОВКИ

Лідер КНДР Кім Чен Ин зобов’язується до “повної денуклеаризації Корейського півострова” у спільному документі, підписаному з президентом СЩА Дональдом Трампом. “Президент Трамп зобов’язався забезпечити гарантії безпеки КНДР, а голова Кім Чен Ин підтвердив свою тверду і непохитну прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова”, – йдеться у документі. Президент Петро Порошенко сподівається, що Дональд Трамп та Кім Чен Ин врахували досвід України щодо відмови від статусу ядерної держави. “Сподіваюсь, що безпекові гарантії з боку США у зв’язку з денуклеаризацією півострова врахують недоліки Будапештського меморандуму щодо безпекових гарантій Україні”, – заявив Порошенко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що під час зустрічі глав МЗС “нормандської четвірки” сторони обговорили можливість розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі та вперше торкнулися питання звільнення українських політв’язнів, які незаконно утримуються в РФ. Він підкреслив, що зустріч можна охарактеризувати як “реальну дискусію”. Павло Клімкін також наголошує, що миротворчі сили ООН мають отримати реальний мандат щодо роззброєння незаконних збройних формувань та пошуку прихованої важкої зброї на території окупованого Донбасу. Водночас Клімкін заявив, що в питанні введення миротворців на Донбас позиції глав МЗС “знаходяться в різних всесвітах”. “Ми по-різному розуміємо наші домовленості, ми абсолютно по-різному розуміємо, якою має бути місія. Лавров наполягає на тому, що це має бути фейковий захист СММ”, – пояснив глава МЗС України.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питання України Курт Волкер заявляє, що особисто переконався в тому, що військові дії на сході України стали наслідком російської інтервенції. Волкер також заявив, що США продовжують підтримувати миротворчу місію з мандатом ООН, щоб полегшити імплементацію Мінських угод. “Однак російські пропозиції про “сили захисту” ОБСЄ невдалі”, – додав спецпредставник Держдепу США.

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом подякував йому за незмінну позицію на підтримку територіальної цілісності України і захист прав кримських татар, а також закликав сприяти у звільненні українських заручників. Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що Туреччина може стати посередником в обміні українських політв’язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких незаконно утримують у Росії.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв запропонував Україні приєднатися до проекту Південний газовий коридор.

Україна, Албанія, Чорногорія і Норвегія приєдналися до санкцій ЄС проти Росії за проведення виборів в окупованому Криму. «Україна повністю підтримує цей проект. І сьогодні ми погодилися, що будемо щасливі диверсифікувати наші джерела енергії і отримувати з TANAP через Болгарію і Румунію постачання газу»,– заявив Петро Порошенко.

Заступник міністра МЗС Олена Зеркаль повідомила, що Україна подала меморандум до Міжнародного суду ООН у рамках позову проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зеркаль також додала, що з огляду на наявну практику, розгляд питання про юрисдикцію потребуватиме півтора року. “Подолати цю брехню (Росії) можна лише правдою і доказами. Для цього нам потрібна позиція Міжнародного суду ООН, який надасть належну оцінку діям РФ і не залишить їм можливості ховатися від відповідальності за черговими маніпуляціями та криками “це не ми” і “нас там нема”, – заявив Президент Петро Порошенко.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що під час липневого саміту НАТО для України важливо отримати запрошення до участі в програмі НАТО «Партнерство посилених можливостей», але це не може бути заміною Плану дій щодо членства в НАТО. Іванна Климпуш-Цинцадзе також нагадала, що Угорщина продовжує блокувати можливість проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні. Віце-прем’єр також переконана, що російські спецслужби активно намагаються дискредитувати українських патріотів, прирівнюючи їх до антисемітів.

Національний банк вніс зміни до правил здійснення переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні. По-перше, банкам та їх клієнтам (фізичним особам-резидентам) надається можливість застосовувати комунікаційні технології Paperless під час переказів іноземної валюти. По-друге, фізособи отримують можливість за допомогою міжнародної платіжної системи ініціювати у гривні переказ в іноземній валюті за межі України, а також за рішенням відправника переказу, що ініційований із-за кордону в іноземній валюті, отримати такий переказ в Україні в гривні.

Солом’янський райсуд Києва повернув закордонні паспорти і дозволив виїздити за кордон меру Одеси Геннадію Труханову, якого підозрюють у розкраданні коштів державного бюджету. Суд відмовив прокурору у задоволенні клопотання щодо продовження обмежувальних заходів для Труханова. Суд дозволив спілкуватися із Трухановим і іншим фігурантам, яким було повідомлено про підозру.

Директор НАБУ Артем Ситник спростував інформацію ЗМІ про те, що антикорупційні органи готують підозри нардепам Сергію Лещенку та Вадиму Рабіновичу, а також міністру інфраструктури Володимиру Омеляну.

У програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом” повідомляється, що за час перебування на посаді міністра юстиції Павла Петренка його племінниця Божена Клічук стала власницею двох квартир у елітних житлових комплексах на Печерську й автомобіля Lexus NX200. Дві квартири дівчина купила у 2015 році, але власних доходів на подібні придбання у неї не було. На той час вона була студенткою і працювала молодшим економістом та помічником бухгалтера.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Трамп після саміту: «Ми доб’ємося денуклеаризації Північної Кореї» (588 публікацій у ЗМІ)
  • Називали конкретні імена: на “нормандській” зустрічі півтори години обговорювали тему заручників (190 публікацій у ЗМІ)
  • Україна зможе отримувати газ через новий газопровод — Порошенко (33 публікації у ЗМІ)
  • НБУ спростив проведення операцій з обміну валют (27 публікацій у ЗМІ)
  • Україна подала до Міжнародного суду ООН 29 томів із доказами причетності Росії до тероризму (21 публікація у ЗМІ)

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Під час зустрічі глав МЗС “нормандської четвірки” сторони обговорили можливість розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі та вперше торкнулися питання звільнення українських політв’язнів, які незаконно утримуються в РФ. Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив на брифінгу за підсумками зустрічі, передає “УНІАН”. Він підкреслив, що зустріч можна охарактеризувати як “реальну дискусію”. “Хороша новина полягає у тому, що ми сьогодні знову зібралися після певної паузи, у тому, що у нас сьогодні була реальна дискусія з можливістю обговорити ряд питань”, – заявив Клімкін. “Друга хороша новина полягає у тому, що у нас було реальне обговорення питань звільнення наших політичних в’язнів і заручників та формату миротворчої місії.

Голова МЗС України Павло Клімкін переконаний, що миротворчі сили ООН мають отримати реальний мандат щодо роззброєння незаконних збройних формувань та пошуку прихованої важкої зброї на території окупованого Донбасу. Про це він сказав на брифінгу після зустрічі глав МЗС “нормандської четвірки”, передає “УНІАН”. “Первісна позиція РФ насправді ще гірша, і вона полягає не в географії. Росія каже, що майбутні миротворці можуть супроводжувати – я підкреслюю – лише супроводжувати спостережну місію ОБСЄ і вздовж лінії дотику, і на окупованій території, але вони не здатні робити нічого іншого”, – наголосив міністр. “Наша позиція полягає в тому, що миротворці мають прийти одразу на всю окуповану територію. Звичайно, вони не можуть одразу розміститися у всіх місцях з самого початку. Це буде стадійний підхід”, – пояснив Клімкін.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров повідомив у вівторок, що провів зустріч віч-на-віч з українським колегою Павлом Клімкіним на “полях” зустрічі в “нормандському форматі” у Берліні. “Під час прийому перед вечерею ми з ним обговорили питання, порушені під час телефонної розмови президентів Путіна та Порошенка. Обговорили, зокрема, питання обміну утримуваними особами та необхідність підкріпити авторитетом ООН місію ОБСЄ на Донбасі”, – заявив С.Лавров журналістам за підсумками переговорів глав МЗС “Нормандської четвірки”.

Міністри закордонних справ “Нормандської четвірки” (Німеччина, Франція, Україна, Росія) на зустрічі в Берліні (Німеччина) обговорили можливість проведення зустрічі лідерів держав “нормандського формату” найближчим часом, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Ми маємо визначити, чи є сенс для зустрічі на найвищому рівні. Ми сьогодні говорили про важливість такої зустрічі найближчим часом. Ми не визначали конкретних дат, а домовилися працювати далі для того, щоб… визначити спільні рамки та залишити два-три питання, які мають виключно політичне значення, на рішення глав держав”, – сказав П.Клімкін на брифінгу після зустрічі глав МЗС “нормандського формату” в Берліні в ніч на вівторок.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питання України Курт Волкер заявляє, що особисто переконався в тому, що військові дії на сході України стали наслідком російської інтервенції. “Я побачив під час моєї останньої поїздки, що на сході України йде війна в гарячій фазі, яка призвела до руйнівної і занепадницької гуманітарної кризи; до всього цього призвела інтервенція Росії”, – написав він у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter у вівторок. К.Волкер також заявив, що США продовжують підтримувати миротворчу місію з мандатом ООН, щоб полегшити імплементацію Мінських угод. “Однак російські пропозиції про “сили захисту”ОБСЄ невдалі”, – додав спецпредставник Держдепу США.

США продовжують підтримувати миротворчу місію з мандатом ООН на Донбасі, а не пропозицію РФ щодо “сил захисту” ОБСЄ. Про це у Twitter написав спеціальний представник Держдепартаменту США з питання України Курт Волкер. Він зазначив, що під час останньої поїздки на Донбас він побачив, що на сході України йде війна в гарячій фазі, і ця війна є наслідком російської інтервенції. “Ми продовжуємо підтримувати миротворчі сили з мандатом ООН для полегшення імплементації Мінських угод, але пропозиція Росії щодо “сил захисту” ОБСЄ не має шансу на успіх” – написав Волкер.

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ В’ЯЗНІВ У РФ.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом подякував йому за незмінну позицію на підтримку територіальної цілісності України і захист прав кримських татар, а також закликав сприяти у звільненні українських заручників. Як повідомляється на офіційному сайті глави Української держави у вівторок, зустріч і переговори президентів відбулися в рамках робочого візиту П.Порошенка до Туреччини.

“Сторони висловилися за продовження інтенсивного політичного діалогу на найвищому рівні. Зокрема, йшлося про організацію чергової зустрічі в рамках українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня, а також реалізації ініціативи щодо проведення тристороннього саміту в форматі Україна-Туреччина-Азербайджан. Окремо наголошувалося на важливості завершення переговорного процесу щодо укладання угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною”, – йдеться в повідомленні.

Туреччина може стати посередником в обміні українських політв’язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких незаконно утримують у Росії. Про це заявив народний депутат і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в ефірі телеканалу ATR. Він розповів, що запропонував міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу, щоб його країна стала посередником в обміні, як це було з українськими полоненими Ахтемом Чийгозом та Ільмі Умеровим.

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ.

Україна, Албанія, Чорногорія і Норвегія приєдналися до санкцій ЄС проти Росії за проведення виборів в окупованому Криму. “Країни-кандидати Чорногорія та Албанія, країна-член Європейської асоціації вільної торгівлі Норвегія, що входить до Європейського економічного простору, а також Україна приєдналися до цієї декларації”, – йдеться в повідомленні високого представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні. Як повідомлялося, Рада Європейського Союзу 14 травня прийняла рішення про введення санкцій проти п’яти осіб, відповідальних за незаконне проведення виборів президента РФ в окупованому Криму і Севастополі.

В МЗС РФ прокоментували останнє розширення Сполученими Штатами санкцій і наголосили, що результат цього буде нульовий. Про це йдеться у коментарі  відомства. “У Вашингтоні ніяк не вгамуються зі своїми санкціями, знову поширивши їх на ряд російських громадян і організацій. Результат, як і раніше, буде нульовим – змусити Росію змінити самостійний курс на міжнародній арені не вийде” – заявили в МЗС РФ. На думку російських дипломатів, США демонструють політичну далекоглядність, роблячи з Росії ворога замість спільно боротися з тероризмом і іншими загрозами.

МІЖНАРОДНИЙ СУД УКРАЇНИ ПРОТИ РОСІЇ.

Україна подає до Міжнародного суду ООН меморандум щодо порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Сьогодні РФ отримає від нас своєрідний “подарунок” у МС ООН. Він важить близько 90 кг, складається з 17500 сторінок тексту і міститься в 29 томах”, – написав П.Клімкін на своїй сторінці в мікроблозі “Твіттер” у вівторок. “Подаємо наш меморандум щодо фінансування тероризму та расової дискримінації”, – додав він.

Україна подала меморандум до Міжнародного суду ООН у рамках позову проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, далі українська сторона очікує заперечення про наявність юрисдикції суду, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. “Докази порушення міжнародного права Росією подано до Міжнародного суду ООН у Гаазі … Після подання меморандуму Росія отримає право подати свої заперечення про наявність юрисдикції суду розглядати цю справу. Так само, як і в справі Грузія проти Росії, остання скористається цим правом, і через три місяці ми отримаємо ці заперечення”, – написала вона на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Президент України Петро Порошенко заявив, що подання меморандуму у справі України проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації є важливим етапом у притягненні РФ до відповідальності. “Дуже символічно, що Міжнародний суд ООН визначив саме 12 червня – День Росії – для подачі меморандуму у справі України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Подання меморандуму у справі проти Росії – важливий етап у доведенні того, що за всі свої протиправні дії РФ нестиме відповідальність”, – написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Україна розраховує на запрошення до програми посилених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Partnership), але не як заміну плану дій щодо членства в Альянсі (Membership Action Plan), повідомила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. “Ми зараз розраховуємо на те, що будемо запрошені до програми посилених можливостей НАТО. Одночасно ми усвідомлюємо, що нам необхідно уникнути того, що деякі країни спробують запропонувати нам участь у програмі посилений можливостей за рахунок ПДЧ. Це два різних ступеня таких процесів. І це важливо отримати, але не як заміну”, – сказала І.Клімпуш-Цинцадзе журналістам в Києві у вівторок.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що російські спецслужби активно намагаються дискредитувати українських патріотів, прирівнюючи їх до антисемітів. “У нас є і серйозні загрози, які далеко не завжди походять від українських коренів… Ті загрози для нашого партнерства, які ми бачимо, це, зокрема, ефективне використання російськими спецслужбами так званої єврейської карти в Україні та спроби поставити знак рівності між патріотами українськими та антисемітами”, – сказала вона на конференції “Досвід державотворення Ізраїлю: уроки для України” в Києві у вівторок.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк вніс зміни до правил здійснення переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні. Про це повідомляє прес-служба регулятора. По-перше, банкам та їх клієнтам (фізичним особам-резидентам) надається можливість застосовувати комунікаційні технології Paperless під час переказів іноземної валюти. “Так, клієнти банків зможуть подавати електронні копії підтвердних документів для здійснення переказів іноземної валюти за межі України з поточних рахунків. А банки зможуть створювати електронні копії підтвердних документів, поданих фізособами для здійснення переказу в паперовій формі, для їх подальшого зберігання”, – йдеться у повідомленні. По-друге, фізособи отримують можливість за допомогою міжнародної платіжної системи ініціювати у гривні переказ в іноземній валюті за межі України, а також за рішенням відправника переказу, що ініційований із-за кордону в іноземній валюті, отримати такий переказ в Україні в гривні (тобто, у валюті, відмінній від валюти його ініціювання).

Приїзд місії Міжнародного валютного фонду до Києва залежить від перегляду внутрішніх тарифів на газ і досягнення збалансованого державного бюджету. Про це повідомив глава Національного банку України Яків Смолій, передає “Інтерфакс-Україна”. “Я вважаю, що ті питання, які ще не вирішені, все взаємопов’язані, тому для приїзду місії необхідний і черговий перегляд ринку газу і переговори з Мінфіном за збалансованим бюджетом”, – сказав він.

Найбільші бінес-групи України дуже погано обслуговують свої кредити, констатує Національний банк України, не уточнюючи назви бізнес-груп. Про це сказав заступник директора департаменту фінансової стабільності Євген Дубогриз на презентації 5-го Звіту про фінансову стабільність, передає “Інтерфакс-Україна”. “Без урахування групи “Приват” у нас частка проблемної заборгованості ТОП-5 бізнес-груп – це 82%. З “Приватом” – це 93%!” – зазначив він. Згідно з документом, сумарний обсяг валових кредитів п’ятірці найбільших бізнес-груп становить близько 125 млрд грн, або 14% всіх кредитів корпоративному сектору. Нацбанк уточнює, що на десятку найбільших бізнес-груп припадає 21% всіх кредитів, на двадцятку – 27%, тоді як частка “поганих” кредитів у них відповідно 79% і 76%.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник спростував інформацію ЗМІ про те, що антикорупційні органи готують підозри нардепам Сергію Лещенку та Вадиму Рабіновичу, а також міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. “Щодо інформації “Інсайдера”, це видання, яке часто зловживає такими вкиданнями, там було три прізвища насправді: Омелян, Рабінович та Лещенко. Звідки така інформація, я не знаю. Це не відповідає дійсності”, – зазначив А.Ситник під час брифінгу у Львові, трансляцію якого вів телеканал “112.Україна” у вівторок.

Національне антикорупційне бюро долучить до справи про розтрату на ДП “Житомирський бронетанковий завод” інформацію про зникнення комплектуючих до бойових машин на 12 мільйонів гривень. Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит народного депутата Сергія Лещенка, який опублікував проект “Марлін”. У НАБУ пояснили, що з 2016 року триває розслідування про можливу розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем посадовцями заводу. “Враховуючи те, що у заяві викладені відомості, аналогічні тим, які є предметом розслідування, вказану заяву долучено до матеріалів зазначеного кримінального провадження, в ході якого викладені у ній відомості будуть перевірені слідчим шляхом”, – йдеться у відповіді Бюро.

Солом’янський районний суд Києва зняв практично всі зобов’язання з мера Одеси Геннадія Труханова, підозрюваного в заволодінні коштами міського бюджету, залишивши тільки одне – не спілкуватися зі свідками сторони обвинувачення, повідомив адвокат Г.Труханова Олександр Лисак. “Прокуратура звернулася до суду з клопотанням про продовження зобов’язання ще на два місяці, що викликало подив, тому що вже відкриті матеріали досудового розслідування для ознайомлення. Суд врахував це і зняв усі зобов’язання, залишивши тільки одне – не спілкуватися зі свідками обвинувачення”, – розповів О.Лисак агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок.

За час перебування на посаді міністра юстиції Павла Петренка його племінниця Божена Клічук стала власницею двох квартир у елітних житлових комплексах на Печерську й автомобіля Lexus NX200. Про це йдеться в сюжеті програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”. Повідомляється, що у 2015-2016 роках Клічук придбала нерухомості на близько 7 млн грн, за нинішньою ринковою ціною. Дві квартири дівчина купила у 2015 році, але власних доходів на подібні придбання у неї не було. На той час вона була студенткою і працювала молодшим економістом та помічником бухгалтера.