Тендер на проведення міжнародного аудиту Укроборонпрому продовжили до 28 вересня

WATCH IN ENGLISH

Прийом тендерних заявок на проведення міжнародного аудиту Укроборонпрому продовжили до 28 вересня. Дедлайн відтермінували через певні зміни у тендерній документації, зокрема появою додаткового компоненту – фінансового аудиту. «Аудит планується зробити протягом 2 років. Якщо вдасться це зробити – це буде велика  реформа державного оборонного сектору. Коли буде оптимізована і налагоджена уся система, наші Збройні сили у результаті почнуть отримувати від підприємств, які зараз знаходяться під парасолькою Укроборонпрому, більш якісний товар, дешевший і на більш конкурентних умовах. Ми це робимо для оборонного потенціалу нашої країни, щоб наша національна безпека була на високому рівні», – розповіла Олена Трегуб, генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Головне завдання аудиту – виявити корупційні ризики, прогалини в управлінні та структурні недоліки. «Чому важливо проводити такий аудит – ми побачили, що весь концерн Укроборонпому організований на таких принципах, які в сучасному світі уже не працюють. Укроборонпром має мати стандарти, які дійсно підходять для цього підприємства», – наголосив Драго Кос, член Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони.

Аудит планують провести за трьома напрямками – стратегічний, правовий та фінансовий. Нововведення у тендерній документації передбачають проведення оцінки корпоративного управління Укрборонпрому згідно стандартів Організації економічного співробітництва і розвитку в Європі. «Ця оцінка полягатиме у тому, що консультант подивиться як Наглядова рада співпрацює з менеджментом, який доступ у Наглядової ради до документів, як Наглядова рада впливає на прийняття рішень, чи є Наглядова рада достатньо незалежна, як її члени співпрацюють між собою. Ті стандарти, яких не вистачає зараз в Укроборонпромі будуть порекомендовані і буде допомога у тому, щоб їх впровадити», – деталізувала Олена Трегуб.

Нові умови аудиту також передбачають проведення повноцінного фінансового аудиту. «Третій лот, який раніше був фінансовою діагностикою перетворився на повноцінний фінансовий аудит, який відбувається згідно з міжнародними стандартами аудиту. Це означає, що буде переглянута фінансова звітність за останні 3 роки як самого концерну, так і самих учасників концерну, проведена повна інвентаризація підприємств», – розповіла Олена Трегуб. «Проведення міжнародного аудиту – це дуже важливий етап реформування оборонної системи, тому що як Україна в цілому, так і Укроборонпром, як велика система, перебувають в стані великої недовіри через те, що в країні мають місце прояви корупції. Міжнародний аудит необхідно провести, щоб прийти до чіткого розуміння, який насправді рівень корупції є в концерні і в окремих підприємствах», – зазначив Михайло Згуровський, голова наглядової ради ДК «Укроборонопром».

«Зараз ми намагаємось залучити найкращі аудиторські компанії, щоб вони подавались на тендер і брали участь. Ми розуміємо, що будуть певні проблеми. Перше – це той факт, що Укроборонпром – це військове підприємство і багато інформації є засекреченою і потрібно  зрозуміти, яким чином аудитори зможуть надати дійсно повноцінні звіти незважаючи на те, що багато інформації є засекреченою. Друге – хто матиме доступ до цих звітів, які будуть надані наприкінці аудиту», – зазначив Драго Кос. «Ми вже обговорювали цю тему з багатьма експертами, і я думаю, що ми знайшли розуміння того, що у кожному конкретному випадку, ми будемо шукати правові інструменти, які дозволять з одного боку, проаналізувати все те, що потрібно для міжнародного аудиту, а з іншого – не відкривати комерційної таємниці чи науково-технічних здобутків нашого концерну. Баланс буде безумовно знайдений», – додав Володимир Огризко, співголова Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони.