Огляд ЗМІ за 7 серпня 2018

ВИСНОВКИ

Екс-партнер Пола Манафорта Ерік Гейтс під час судового засідання розповів, що послугами Манафорта в Україні, окрім інших, користувалися і Петро Порошенко, і Віктор Пінчук. 

США закликали Росію відвести збройні сили з Грузії на довоєнні позиції. «Території Грузії все ще окуповані Росією. Ми знову закликаємо Росію відвести свої сили на довоєнні позиції, як це було погоджено в 2008 році», – заявили у Посольстві США в Україні. Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що Євросоюз у зв’язку з 10-річчям подій у Південній Осетії підтверджує, що його прихильність мирному врегулюванню конфліктів у Грузії залишається так само сильною, як і раніше. “На жаль, російська військова присутність і в Абхазії, і в Південній Осетії продовжує порушувати міжнародне право та зобов’язання, прийняті Росією відповідно до угоди від 12 серпня 2008 року за посередництва Європейського Союзу”, – наголосила Могеріні. Україна, Латвія, Литва і Польща підтвердили підтримку її незалежності та територіальної цілісності в рамках міжнародно-визнаних кордонів.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що Російська Федерація постійно блокує роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, щоб приховати від світу катастрофи, які вона там створила. “Росія не хоче, щоб світ побачив гуманітарну, економічну і екологічну катастрофи, які вона створила на Донбасі”, – заявив Волкер.

Президент Петро Порошенко доручив РНБО передбачити засідання з питань протидії втручанню Російської Федерації у вибори. Порошенко наголосив, що “маємо бути готові спільним з нашими міжнародними партнерами фронтом протидіяти гібридним викликам вільному демократичному волевиявленню наших громадян”.

В Міністерстві оборони України повідомили, що МО за дорученням президента Петра Порошенка розробило законопроект про зміну привітання військових із “Здрастуйте, товариші!” та “Бажаємо (бажаю) здоров’я!” на “Слава Україні!” та “Героям слава!”.

Нардеп Іван Вінник вважає, що дію закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей не буде продовжено. «В нас у лютому 2018 року набув чинності закон про деокупацію, який чітко визначив Російську Федерацію як країну-агресора, чітко визначив дату окупації. Україна звільнятиме окуповані території, для цього створено оперативний штаб, здійснюється Операція об’єднаних сил … Закон про ОРДЛО, який не чинний, до речі, ніколи не набуде чинності, оскільки в статті 10 написано дату, коли ці вибори мають бути проведені, а саме 2015 рік», – заявив Вінник.

НБУ повідомляє, що міжнародні резерви України на 1 серпня, за попередніми даними, становили 17,75 мільярда доларів, скоротившись за липень на 1,3% або на 229,7 мільйона доларів. Причиною зниження резервів в НБУ в першу чергу називають здійснення платежів за державним боргом в іноземній валюті. Так, в липні на обслуговування і погашення державного і гарантованого держборгу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) було направлено 321,5 млн доларів. Зокрема, 231,6 млн доларів – на обслуговування і погашення по ОВДП, номінованих в іноземній валюті. Також на обсяг резервів вплинули інтервенції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Глава Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що, можливо, з’явиться ще один підозрюваний у справі про замах на Катерину Гандзюк. Він зазначив, що поліція отримала відповідний матеріал “про підозру одному з невідомих громадян”.

«Наші гроші» повідомляють, що працівники Головної військової прокуратури отримали доступ до банківських документів ряду українських компаній у справі про нанесення збитків державі на понад 100 мільярдів гривень від ненадходження податків. Справа стосується створення злочинної організації колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням. Згідно з матеріалами кримінального провадження, злочинна організація створила “конвертаційно-транзитні центри” під контролем податківців. Всього державі, кажуть правоохоронці, від ненадходження податків завдано збитків на загальну суму понад 104 млрд грн. В рамках цього провадження правоохоронці отримали тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю і які знаходяться у володінні “ОТП Банку” щодо розрахункових рахунків двох підприємств, пов’язаних з колишнім заступником глави Адміністрації президента Петра Порошенка Юрієм Косюком. Це ПАТ “Миронівський хлібопродукт” і ТОВ “Катеринопільський елеватор”, яким Косюк володіє через “Миронівський хлібопродукт”. Правоохоронців зацікавили документи періоду з 1 січня 2011 року по серпень 2018 року.

Суд великої інстанції Ніцци (Франція) задовольнив позов компаній Льовочкіних проти народного депутата Вадима Рабіновича. Французький суд постановив стягнути з Рабіновича як зі сторони, що програла, судові та інші витрати на суму понад півмільйона євро.

«Слідство.Інфо» повідомляє, що заступник директора НАБУ Гізо Углава на початку 2015 року міг зустрічатися з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким. Журналісти отримали фотографію, яка про це свідчить. За інформацією їхніх джерел, зустріч відбулася у січні-лютому 2015 року у Тель-Авіві. Від своїх джерел Слідство.Інфо отримало інформацію, що Углава нібито пропонував Ставицькому домогтися переведення справи екс-міністра з Генпрокуратури до НАБУ і посприяти її позитивному для втікача вирішенню. Перевірити інформацю щодо суті зустрічі Слідству.Інфо не вдалося.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Поліція встановлює особу другого учасника нападу на Катерину Гандзюк (133 публікації у ЗМІ)
  • У ГПУ розповіли про подальші дії слідства щодо звільненого з колонії РФ Костенка (116 публікацій у ЗМІ)
  • Закриття залізничного сполучення з РФ: у Омеляна розповіли деталі (74 публікації у ЗМІ)
  • Президент доручив законодавчо закріпити військове вітання “Слава Україні!” (34 публікації у ЗМІ)
  • Київський апеляційний суд дозволив Бочковському поновитися на посаді (16 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

США закликали Росію відвести збройні сили з Грузії на довоєнні позиції. “Сьогодні виповнюється 10 років із дня, коли Збройні сили Росії кинулися через міжнародний кордон із Грузією, намагаючись силою змінити його. Території Грузії все ще окуповані Росією. Ми знову закликаємо Росію відвести свої сили на довоєнні позиції, як це було погоджено в 2008 році” , – йдеться в повідомленні посольства США в Україні в Twitter у вівторок.

Євросоюз у зв’язку з 10-річчям подій у Південній Осетії підтверджує, що його прихильність мирному врегулюванню конфліктів у Грузії залишається так само сильною, як і раніше, заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні. “Європейський Союз знову заявляє про свою тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – ідеться в комюніке верховного представника ЄС у закордонних справах, поширеному у вівторок у Брюсселі. “На жаль, російська військова присутність і в Абхазії, і в Південній Осетії продовжує порушувати міжнародне право та зобов’язання, прийняті Росією відповідно до угоди від 12 серпня 2008 року за посередництва Європейського Союзу”, – наголошується в документі.

У 10-ті роковини російської військової агресії проти Грузії Україна, Латвія, Литва і Польща підтвердили підтримку її незалежності та територіальної цілісності в рамках міжнародно-визнаних кордонів. “Наша відданість цінностям свободи, демократії і верховенства права, а також наша повага до прав кожної людини і суверенного вибору кожної країни така ж непохитна, як і десять років тому. Ми повторюємо, що всі держави, зокрема й Грузія, мають право вільно визначати свою зовнішню політику і союзи”, – йдеться в спільній заяві чотирьох країн, оприлюдненій в на станиці МЗС України в соцмережі Facebook.

РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ НА ДОНБАСІ.

Народний депутат України (фракція “Блок Петра Порошенка”) Іван Вінник вважає, що дію закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) не буде продовжено. “Думаю, його не буде продовжено. В нас у лютому 2018 року набув чинності закон про деокупацію, який чітко визначив Російську Федерацію як країну-агресора, чітко визначив дату окупації. Україна звільнятиме окуповані території, для цього створено оперативний штаб, здійснюється Операція об’єднаних сил … Закон про ОРДЛО, який не чинний, до речі, ніколи не набуде чинності, оскільки в статті 10 написано дату, коли ці вибори мають бути проведені, а саме 2015 рік”, – сказав нардеп в ефірі телеканалу “112. Україна”.

Президент України Петро Порошенко доручив Раді національної безпеки та оборони передбачити засідання з питань протидії втручанню Російської Федерації у вибори. “Доручаю Раді національної безпеки та оборони України передбачити окреме засідання щодо протидії втручанню у вибори”, – повідомив П. Порошенко на своїй сторінці у Facebook. Глава української держави наголосив, що “маємо бути готові спільним з нашими міжнародними партнерами фронтом протидіяти гібридним викликам вільному демократичному волевиявленню наших громадян”.

Міністерство оборони України за дорученням президента Петра Порошенка розробило законопроект про зміну привітання військових із “Здрастуйте, товариші!” та “Бажаємо (бажаю) здоров’я!” на “Слава Україні!” та “Героям слава!”, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі оборонного відомства. “Було таке доручення глави держави, і відповідний проект закону вже готовий. Вносити його до Верховної Ради буде президент Петро Порошенко”, – повідомили агентству в прес-службі у вівторок. Раніше міністр оборони Степан Полторак пояснив, що президент доручив підготувати зміни до законодавства щодо військового статуту та висловив сподівання, що парламентарії розглянуть зміни в рамках роботи нової сесії, яка розпочнеться у вересні.

ЕКОНОМІКА.

Міжнародні резерви України на 1 серпня, за попередніми даними, становили 17,75 мільярда доларів, скоротившись за липень на 1,3% або на 229,7 мільйона доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку. Причиною зниження резервів в НБУ в першу чергу називають здійснення платежів за державним боргом в іноземній валюті. Так, в липні на обслуговування і погашення державного і гарантованого держборгу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) було направлено 321,5 млн доларів. Зокрема, 231,6 млн доларів – на обслуговування і погашення по ОВДП, номінованих в іноземній валюті. Також на обсяг резервів вплинули інтервенції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

НАПАД НА АКТИВІСТІВ.

Глава Національної поліції України Сергій Князєв заявляє, що, можливо, з’явиться ще один підозрюваний у справі про замах на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк. “Щодо одного з резонансних правопорушень, скоєних у державі 31 липня, – про замах на життя громадянки Гандзюк. Звертаюся до журналістської спільноти. Сьогодні вранці я отримав постанову слідчого про надання дозволу на розголошення таємниці досудового розслідування … І хочу, щоб нам громадяни журналісти допомогли встановити особу ще одного майбутнього підозрюваного у справі”, – сказав С. Князєв на брифінгу у вівторок у Києві.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Працівники Головної військової прокуратури отримали доступ до банківських документів ряду українських компаній у справі про нанесення збитків державі на понад 100 мільярдів гривень від ненадходження податків. Про це пишуть “Наші гроші”. Справа стосується створення злочинної організації колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням, свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 23 липня 2018 року. Згідно з матеріалами кримінального провадження, злочинна організація створила “конвертаційно-транзитні центри” під контролем податківців. Компаніями не донараховувалися податки до держбюджету. Гроші розподілялися між підконтрольними особами, а також податківцями та іншими держслужбовцями. З квітня 2011 року по лютий 2014 року злочинці використовували ряд підприємств, якими було безпідставно задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ на понад 56 млрд грн.