Огляд ЗМІ за 15 серпня 2018

ВИСНОВКИ

Президент США Дональд Трамп розкритикував деякі положення закону про бюджет США на 2019 рік на потреби національної оборони, підписаного ним 13 серпня. Після підписання Трамп заявив, що “дуже пишається своєю визначною роллю в цьому”, проте за декілька годин у письмовій заяві глава Білого дому критично висловився про чотири з восьми положень закону, які стосуються РФ. Зокрема, йому не сподобалась норма, що забороняє фінансування будь-яких проектів, де припускається визнання права Росії на Крим, а також заборона військової співпраці з Росією до того часу, поки Москва не виведе війська з України. Загалом Трамп висловив застереження стосовно 52 положень закону, в більшості з яких, на його думку, Конгрес намагався обмежити повноваження президента у міжнародній політиці.

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон наступного тижня відвідає Україну, щоб зустрітися з владою. Він також планує провести переговори із представниками російської влади в Женеві.

Представник американського держдепартаменту Гізер Ноєрт вкотре закликала Росію виконувати Мінські угоди й залишити схід України. Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що санкції США щодо РФ діятимуть, доки Росія не запропонує заходи для досягнення миру на Донбасі й не почне співпрацювати з метою пошуку відповідного рішення. Він зазначив, що санкції вже мають ефект, хоча поки що “не змінили фундаментально політики Росії щодо Криму й Донбасу”. Курт Волкер також вважає, що президент Росії Володимир Путін не очікував жорсткої реакції Заходу на його дії в Україні. «Путін очікував, що реакція заходу на його дії в Україні буде незначною. У випадку з Кримом він правий – не було значної реакції. Були певні санкції, але в них не було багато сили. Лише коли російська окупація торкнулася Східної України – Захід пішов далі і почав діяти», – заявив Волкер.

Останній в окупованому Криму банк, який випускав карти міжнародних платіжних систем, – “Генбанк” – оголосив про припинення обслуговування карт платіжних систем Visa і MasterCard. Як заявили в “Генбанку”, рішення про припинення операцій по Visa і MasterCard було прийнято в зв’язку з введеними в 2014 році санкціями щодо російських банків. Їх замінять картами “Мир” Національної системи платіжних карт російського Центробанку.

Міністри закордонних справ Німеччини і України Гайко Маас і Павло Клімкін в телефонному режимі обговорили питання миротворчої місії ООН на Донбасі. Також в МЗС Німеччини відзначили, що будуть продовжувати працювати над вирішенням українського конфлікту.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що ще вісім громадян РФ, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі в Україні, написали заяви на ім’я президента своєї країни Володимира Путіна з проханням посприяти поверненню на батьківщину шляхом обміну на утримуваних в РФ українських політв’язнів. Павло Чиков – керівник міжнародної правозахисної організації “Агора”, юристи якої захищають українського режисера в російських та міжнародних судах, заявив, що Олег Сенцов не проситиме про помилування.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Центральна виборча комісія своїм рішенням заблокувала жовтневі вибори в об’єднаних територіальних громадах. Прем’єр назвав об’єднання громад “ініціативою знизу” і написав, що неприпустимо створювати додаткові бар’єри громадянам, які йдуть шляхом децентралізації. “Закликаю ЦВК переглянути своє рішення і знайти можливість сприяти проведенню виборів в тих громадах, де вони були заплановані”, – додав він. Також ГО Комітет виборців України закликав ЦВК розблокувати процес призначення і проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах. «На жаль, відповідальність за бездіяльність ЦВК і на нинішній ВР … тому першим голосуванням у вересні має бути оновлення Комісії. І другим – зняття недоторканності, як виконання передвиборчої обіцянки всіх партій, присутніх у парламенті», – заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Журналісти «Української правди» на основі власного дослідження повідомляють, що усі затримані у так званій справі “податківців Клименка” вийшли з-під варти під заставу або через закінчення строку можливого арешту. З них 27 осіб наразі ознайомлюються з матеріалами слідства, завершеного в березні 2018 року. За понад рік після затримань загальна сума призначеної судом застави зменшилась у десятки разів. Спершу вона становила більше 472 мільйонів гривень. У відповіді на запит УП у серпні 2018 року прокуратура повідомила, що було сплачено 77 мільйонів, а згодом – зменшено заставу до 22 мільйонів. Так само повернули і частину арештованого майна, загальна вартість якого становила більше 888 мільйонів гривень. Підозри у справі оголошені ще 20 податківцям, але їх прокуратура так і не знайшла, вони оголошені в розшук.

Прокуратура Київської області направила до суду для розгляду по суті обвинувальний акт щодо Юрія Россошанського, якого обвинувачують у вбивстві правозахисниці, юриста Ірини Ноздровської.

Результати соцдослідження, яке провели центр “Соціальний моніторинг” та “Український інститут соцдосліджень ім. О. Яременка”, свідчать, що лідерами президентського електорального рейтингу є голова ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко, голова партії “Громадянська платформа” Анатолій Гриценко та голова партії “Опозиційний блок” Юрій Бойко. Згідно з результатами соцдослідження, за Тимошенко готові проголосувати 20,3% українців із тих, хто визначився. За лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка готові проголосувати 14,8% опитаних, які планують йти на вибори. Далі в рейтингу йде Юрій Бойко – 12,3%, лідер Радикальної партії Олег Ляшко – 10,2%. На п’ятому місці президент України Петро Порошенко, за якого готові віддати голоси 8,3% респондентів.

Згідно з опитуванням, якби парламентські вибори відбулися в Україні найближчим часом, за ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко готові проголосувати 18,4% респондентів, які мають намір брати участь у голосуванні (і 12,5% – серед усіх опитаних). Друге місце посідає партія “Опозиційний блок” Юрія Бойка, за яку готові проголосувати 14% опитаних, які планують брати участь у голосуванні (і 9,5% серед усіх). На третьому місці – партія “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка з електоральною підтримкою 13% опитаних (і 8,8% серед усіх респондентів). За Радикальну партію Олега Ляшка готові віддати свій голос 9,9% українців (і 6,7% з усіх опитаних), партію “Блок Петра Порошенка” “Солідарність” підтримали б на виборах 9,3% (і 6,3% серед усіх).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Пєсков зробив заяву стосовно помилування Сенцова (55 публікацій у ЗМІ)
  • У Ердогана заговорили про розрив відносин зі США (44 публікації у ЗМІ)
  • Радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон відвідає Україну (43 публікації у ЗМІ)
  • За невиконання “Мінська” санкції проти РФ будуть посилюватись – Волкер (21 публікація у ЗМІ)
  • Вбивство Ноздровської: справу підозрюваного скерували до суду (6 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ України передати Європейській Комісії національну доповідь щодо виконання Українською державою критеріїв безвізового режиму з Європейським Союзом. “У розвиток домовленостей на саміті Україна-ЄС доручив МЗС передати Єврокомісії національну доповідь щодо виконання нашою державою критеріїв безвізового режиму”, – написав П. Порошенко на своїй сторінці в мікроблозі Twitter у середу.

Міністри закордонних справ Німеччини і України Гайко Маас і Павло Клімкін в телефонному режимі обговорили питання миротворчої місії ООН на Донбасі, повідомляє німецьке зовнішньополітичне відомство в Twitter. “Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас під час телефонної розмови сьогодні з українським колегою Павлом Клімкіним обговорив можливість миротворчої місії ООН”, – йдеться в повідомленні.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляє, що санкції США щодо РФ діятимуть, доки Росія не запропонує заходи для досягнення миру на Донбасі й не почне співпрацювати з метою пошуку відповідного рішення. “У нас наразі є багато пакетів санкцій проти Росії, пов’язаних з отруєнням Скрипалів, із ситуацією в Україні, з порушенням прав людей. Ми хочемо показати Росії, що ситуація не може тривати. Ми хочемо, щоб Росія виступила з пропозицією щодо поліпшення ситуації, для досягнення миру. А до цього ми раз у раз застосовуватимемо такі санкції до Росії, доки вона не почне співпрацювати для пошуку рішення”, – сказав К. Волкер в інтерв’ю телеканалу “Прямий” у середу.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що президент Росії Володимир Путін не очікував жорсткої реакції Заходу на його дії в Україні. “Путін очікував, що реакція заходу на його дії в Україні буде незначною. У випадку з Кримом він правий – не було значної реакції. Були певні санкції, але в них не було багато сили. Лише коли російська окупація торкнулася Східної України – Захід пішов далі і почав діяти. Змінилося і ставлення багатьох країн Західної Європи до Росії “, – заявив К. Волкер під час дискусії, присвяченої річниці російсько-грузинської війни, повідомляє “Голос Америки”.

Представник американського держдепартаменту Гізер Ноєрт у середу закликала Росію виконувати Мінські угоди й залишити схід України. “Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ виявила на сході України чотири нові комплекси радіоелектронної боротьби – це знову підтверджує, що Росія режисирує конфлікт на Донбасі”, – написала Г. Ноєрт у своєму Twitter.

Уряд Литви планує виділити в 2019 році близько EUR1 млн для підтримки України, а саме – населених пунктів, які постраждали від російської агресії, повідомив глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (ОблВЦА) Олександр Куць. “У наступному році уряд Литви планує виділити з бюджету близько мільйона євро на підтримку України. Принципове рішення з цього приводу вже прийнято”, – написав О. Куць на своїй сторінці у Facebook у середу після зустрічі з послом Литви в Україні Марюсом Януконісом.

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗН У РФ.

Олег Сенцов не проситиме про помилування, заявив Павло Чиков – керівник міжнародної правозахисної організації “Агора”, юристи якої захищають українського режисера в російських та міжнародних судах. “Не буде Олег писати жодних прохань, це ж очевидно”, – написав П.Чиков у своєму Telegram-каналі в середу. Раніше прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив про безпідставність звинувачень на адресу влади РФ з питання щодо помилування О. Сенцова. “Ви знаєте, що є чинне законодавство, і ви знаєте, що вживати фразу “відмовили в помилуванні”, напевно, некоректно з юридичної точки зору, тому що не було прохання про помилування”, – сказав він журналістам.

Іще вісім громадян РФ, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі в Україні, написали в середу заяви на ім’я президента своєї країни Володимира Путіна з проханням посприяти поверненню на батьківщину шляхом обміну на утримуваних в РФ українських політв’язнів, повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. “У ході моніторингових візитів до місць позбавлення волі ув’язнені громадяни РФ продовжують надавати заяви на ім’я президента РФ із проханням повернути їх на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв’язнів. Сьогодні такі заяви написали В’ячеслав Висоцький (ГУ “Черкаська виправна колонія № 62”), Валерій Іванов та Олександр Валехидіс (ГУ “Дрогобицька виправна колонія №40”), Владислав Гречин (ГУ “Одеська установа виконання покарань №21”), Віктор Агєєв (ГУ “Роменська виправна колонія №56”), Олег Доронін (ГУ “Городищенська виправна колонія №96”), Денис Сидоров та Євген Шаталов (ГУ “Житомирська установа виконання покарань №8)”, – написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

В МЗС РФ обурилися наміром України створити санкційний список росіян, винних у порушенні прав українських політв’язнів. Про це в середу на брифінгу заявила офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, пише ТАСС. За її словами, Москва буде розглядати включення Києвом політиків РФ до створюваного аналогу “списку Магнітського” як грубе порушення норм міжнародного права. “Анонсований київським режимом пакет, який можна порівняти зі “списком Магнітського”, – чергова спроба запровадити односторонні примусові заходи, що суперечать міжнародному праву і практиці цивілізованого міждержавного спілкування”, – обурюється Захарова.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що Центральна виборча комісія своїм рішенням заблокувала жовтневі вибори в об’єднаних територіальних громадах. Про це він написав у Facebook. “ЦВК прийняла рішення, яке унеможливило проведення в жовтні виборів у новоутворених об’єднаних громадах. Це рішення створює ризик гальмування децентралізації”, – вважає Гройсман. За його словами, він прийшов в уряд саме заради проведення децентралізації. Крім того, прем’єр назвав об’єднання громад “ініціативою знизу” і написав, що неприпустимо створювати додаткові бар’єри громадянам, які йдуть шляхом децентралізації.

Громадська організація “Комітет виборців України” (КВУ) закликає Центральну виборчу комісію розблокувати процес призначення і проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах. У заяві на сайті КВУ зазначається, що така ситуація виникла після звернення ЦВК 9 серпня до комітету Верховної Ради з правової політики та правосуддя. Згідно зі зверненням, Комісія відмовилася призначати вибори в об’єднаних громадах до отримання роз’яснення щодо особливостей призначення таких виборів.

ЕКОНОМІКА.

Державна фіскальна служба (ДФС) домагається отримання судових рішень на арешт 15 контейнерів із товаром, повідомив в. о. глави відомства Мирослав Продан у середу. “За оперативною інформацією, в зоні діяльності Одеської митниці заявлено до оформлення 15 контейнерів із товаром, який належить двом юридичним особам, зареєстрованим на фізичних осіб із Горлівки (тимчасово окупована територія). Наразі вживаються заходи для отримання судових рішень щодо вилучення й арешту майна”, – написав він у соцмережі Facebook.

Подорожчання долара та євро – сезонне явище, що чітко демонструє досвід останніх чотирьох років. Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій в ефірі “Радіо НВ”. “Сезонність залежить від сільськогосподарського періоду. Ми ж аграрна країна. На сьогодні близько 45% експорту займає аграрна продукція. Україна експортує зерно. Україна №2 з експорту кукурудзи. Перше місце ми займаємо у експорті сонячної олії. Коли йде експорт, то іде і виручка. З іншої сторони потрібно розуміти, що Україна має економіку, яка не повністю знаходить на світлій стороні. Зокрема, велика частина аграрного сектору знаходиться в тіні”, –  сказав він. Також він нагадав, що у  2016 році коливання почалися у вересні, у 2017 році – у серпні, в цього року – у липні.

Реальний валовий внутрішній продукт України у другому кварталі 2018 року зріс на 3,6% в порівнянні з другим кварталом 2017 року. Про це з посиланням на оперативні дані повідомляє Державна служба статистики. У порівнянні з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) ВВП у другому кварталі збільшився на 0,9%. Як наголошується в коментарі прес-служби уряду, дані Держстату показують, що економіка України зростає 10 кварталів поспіль. “Одним з факторів зростання стало зростання товарного експорту. За перше півріччя зростання цього показника становило 12,7% в порівнянні з аналогічним показником минулого року. В абсолютних цифрах обсяг товарного експорту перевищив 23,2 млрд доларів. Експорт послуг з України виріс на 5,7% – до 5,38 млрд доларів і перевищив імпорт. Позитивне сальдо торгівлі послугами за перше півріччя становило 2,8 млрд доларів”, – сказано в повідомленні.

Пенсійний фонд України на 55,6% профінансував пенсійні виплати за серпень. Про це повідомляє прес-служба ПФУ. “Станом на 14 серпня 2018 року на виплату пенсій спрямовано 16,7 млрд гривень, що становить 55,6% місячної потреби”, – йдеться у повідомленні. “Фінансування та виплата пенсій відбувається за встановленим графіком”, – додали у Фонді.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Усі затримані у так званій справі “податківців Клименка” вийшли з-під варти під заставу або через закінчення строку можливого арешту. Про це йдеться у матеріалі УП “Мільярди збитків, мільйонні застави і Bentley в лікарню. Як просувається справа “податківців Клименка”. “Станом на 30 липня, підозрювані під вартою не перебувають, внаслідок закінчення передбаченого законом строку тримання під вартою – дванадцять місяців та сплаченого встановленого судом розміру застави”, – відповіли в Генпрокуратурі на запит УП. Загалом слідство встановило 50 колишніх та чинних податківців, які нібито були задіяні в корупційній схемі глави Міндоходів та зборів Олександра Клименка. З них 27 осіб наразі ознайомлюються з матеріалами слідства, завершеного в березні 2018 року.