Огляд ЗМІ за 12 вересня 2018

ВИСНОВКИ

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час свого щорічного послання Європарламенту про стан справ у Євросоюзі не згадав про Україну і Росію. Президент Єврокомісії заявив, що хоче досягти відчутного прогресу у зміцненні зовнішньої політики ЄС. Втім, у контексті зовнішньої політики Жан-Клод Юнкер жодним чином не згадав ані про Росію, ані про Україну, ані про Східне партнерство. На відсутність згадок про Україну і РФ звернули увагу і в Європарламенті. Також Юнкер висловився за поглиблення співпраці з Африкою, зокрема у сфері інвестицій, а також за підтримку Західних Балкан.

Верховний суд Росії визнав законним вирок українському журналісту Роману Сущенку, якого засудили до 12 років колонії суворого режиму. Сущенко наголосив, що не згоден з рішенням суду і продовжить боротьбу за своє звільнення, у тому числі подаватиме скаргу в Європейський суд з прав людини. Правозахисник Марк Фейгін повідомив, що Роман Сущенко готовий написати прохання про помилування. Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко «Україна ніколи не визнає цей нікчемний вирок і докладатиме всіх зусиль, щоб витягти Романа, Олега, інших бранців Кремля з російських в’язниць». «Теоретично – остаточний вирок відкриває шлях до процедури помилування та передачі Романа. На практиці – все залежить лише від волі Путіна», – додала Геращенко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Україна підготувала проект звернення до Організації із забороні хімічної зброї щодо ситуації з викидами шкідливих хімічних речовин розташованим на території тимчасово окупованого Росією Криму заводом “Кримський титан”. Клімкін зауважив, що українська сторона не робитиме нічого, що дасть Росії можливість використати це питання в контексті маніпуляцій з водою. “Ми прекрасно знаємо про всі фейкові плани начебто побудувати це водопостачання. Ми цього зробити ніколи не дозволимо. На окуповану територію вода за контрактом, де написано “Крим, Росія”, ніколи постачатися не буде”, – наголосив міністр.

У Міністерстві соціальної політики України заявили, що, за оцінкою місії Міжнародного валютного фонду, пенсійна реформа в країні дає очікувані та раніше обговорені результати.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підтвердив інформацію про те, що найближчим часом Кабінет міністрів підвищить ціну на газ для населення, що є однією з умов Міжнародного валютного фонду для надання країні чергового кредиту.

Mriya Farming PLC (Україна) і Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (Саудівська Аравія) оголосили про укладання договору купівлі-продажу сільськогосподарських активів групи “Мрія”. В угоду включені всі об’єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, які володіють правом оренди земельної банку. Сума і умови операції не розголошуються. Завершення операції стане можливим після отримання дозволу Антимонопольного комітету та виконання інших типових для подібних транзакцій умов.

Компанія IKEA підтвердила наміри вийти на український ринок і відкриє в Києві перший магазин. Прес-служба IKEA підтвердила інформацію, що з’явилася напередодні, що київський магазин буде розташований в торгово-розважальному центрі Ocean Mall. Україна стане одним з перших ринків, на яких ІКЕА відкриє магазин в новому форматі, разом з Францією, Великобританією, Данією, США і Китаєм.

Апеляційний суд наклав арешт на акції Промінвестбанку (які належать російській держкорпорації “Внєшекономбанк”), Сбербанку (які належать російському Сбербанку) та ВТБ Банку (які належать російському держбанку ВТБ).

Лідер партії “За життя” Вадим Рабінович пропонує “Опозиційному блоку” та іншим політичним силам, які “мають мандат довіри півдня, сходу та центру України”, об’єднати зусилля для боротьби з нинішньою владою і виведення країни з кризи. Один з лідерів “Опозиційного блоку” Сергій Льовочкін заявляє, що підтримує об’єднання з усіма політичними силами, які поділяють цінності його партії.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко публічно закликав лідера партії “Самопоміч” про об’єднання. Він також додав, що отримав мандат на проведення переговорів із “Самопоміччю” ще 16 місяців тому. За його словами у двох політичних сил є спільне бачення, як рухатися вперед: “Я точно знаю із багатьох розмов з Андрієм Івановичем, із іншими представниками “Самопомочі”, що у нас спільний біль за те, що відбувається в країні”. Також Громадянська позиція” визначилися з відповідальними за роботу передвиборчих штабів лідера партії Анатолія Гриценка на майбутніх виборах президента України у Волинській, Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях. У Волинській області штабом Гриценка керуватиме голова обласної партійної організації Сергій Чуріков, у Львівській – депутат та секретар Львівської міськради, віце-консул почесного консульства Бельгії у Львові Анатолій Забарило. В Івано-Франківській області виборчим штабом Гриценка буде керуватиме голова обласної партійної організації Микола Ладовський, у Тернопільській області – голова обласної організації “Громадянської позиції”, депутат Тернопільської міськради Петро Ландяк.

Лідер партії “Об’єднання “Самопоміч””, мер Львова Андрій Садовий заявив, що розпуск фракції “Самопоміч” в Київській міській раді після голосування про виділення землі родичам депутата – це хворобливий, але правильний крок.

Комітет виборців України повідомляє, що переважна більшість нардепів-кандидатів у президенти провалюють роботу в Раді і не відвідують засідань комітетів. Серед них Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Михайло Добкін, Вадим Новинський, Вадим Рабінович, Євгеній Мураєв, Сергій Каплін, Віталій Купрій, Віктор Чумак, Андрій Білецький, Сергій Тарута, Олександр Шевченко.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Понад 20 учасникам конфлікту навколо елеватора в Харківській області повідомлено про підозру (165 публікацій у ЗМІ)
  • 12 років і жодних поступок: в РФ винесли остаточне рішення у справі Сущенка (108 публікацій у ЗМІ)
  • Тепер офіційно: IKEA відкриє перший магазин в Україні в 2019 році (49 публікацій у ЗМІ)
  • Український агрохолдинг «Мрія» перейде у власність саудівської компанії (41 публікація у ЗМІ)
  • Апеляційний суд заарештував майно російських держбанків в Україні (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Європейська комісія виступає проти будь-яких спроб підриву правової держави, заявив її голова Жан-Клод Юнкер. “Нас турбує розвиток дебатів у деяких з наших державах-членів. Стаття 7 (договору про Євросоюз – ІФ) має застосовуватися там, де правова держава перебуває в небезпеці”, – сказав Ж.-К. Юнкер, виступаючи в середу з доповіддю про стан ЄС на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі. “Є пункт, за яким ми не маємо йти на компроміс: рішення Суду Європейського союзу мають поважатися та виконуватися. Це головне! Європейський союз – це спільнота права”, – наголосив голова Єврокомісії.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виступив за те, щоб пов’язані із зовнішньою політикою питання лідери ЄС могли ухвалювати кваліфікованою більшістю. “Єврокомісія пропонує, щоб із питань зовнішньої політики використовувалася кваліфікована більшість”, – сказав Ж.-К. Юнкер у середу в Страсбурзі. “Я знову повторю ідею, яку я висловив детально минулого року, щодо того, що ми просуватимемо пропозиції так, щоб у певних сферах, але не абсолютно у всіх сферах зовнішньої політики, ми могли ухвалювати рішення кваліфікованою більшістю під час голосування”, – зазначив голова ЄК.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час свого щорічного послання Європарламенту про стан справ у Євросоюзі не згадав про Україну і Росію. Виступ Юнкера транслювався на супутниковому телеканалі Єврокомісії EBS, пише “Європейська правда”. Цьогорічне послання стало останнім перед виборами до Європарламенту навесні 2019 року. Президент Єврокомісії заявив, що хоче досягти відчутного прогресу у зміцненні зовнішньої політики ЄС. Втім, у контексті зовнішньої політики Жан-Клод Юнкер жодним чином не згадав ані про Росію, ані про Україну, ані про Східне партнерство. На відсутність згадок про Україну і РФ звернули увагу і в Європарламенті.

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ У РФ.

Верховний суд Росії визнав законним вирок українському журналісту Роману Сущенку, якого засудили до 12 років колонії суворого режиму. Про це повідомляє УНІАН. Таким чином, апеляцію захисників відхилено в повному обсязі. Сущенко наголосив, що не згоден з рішенням суду і продовжить боротьбу за своє звільнення, у тому числі подаватиме скаргу в Європейський суд з прав людини.

Засуджений російським судом за шпигунство на 12 років колонії суворого режиму український журналіст Роман Сущенко готовий написати прохання про помилування, повідомив правозахисник Марк Фейгін. Коментуючи в ефірі телеканалу “Прямий” рішення Верховного суду РФ залишити чинним вирок Р. Сущенку, М. Фейгін заявив: “Ми не згодні. Ми далі оскаржуватимемо рішення. Ми наполягали на виправдувальному вироку. Роман як не визнавав провини, так і не визнає. У своєму останньому слові він сказав про те, що вважає вирок суду першої інстанції незаконним, необґрунтованим і наполягав на виправдувальному вироку. Інша справа, що з урахуванням усіх обставин, які було нами наведено, ми вважали, що можна було б зменшити термін покарання”, – сказав адвокат.

Президент України Петро Порошенко висловив обурення визнанням Верховним судом Росії законним вироку українському журналісту Роману Сущенку, якого російський суд засудив до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. “Обурений рішенням Верховного суду Росії щодо Романа Сущенка. Спочатку ця справа була фарсом, і абсурдність “судів” над Романом очевидна для всього цивілізованого світу. У РФ досі триває 1937, тоді як у нас йде боротьба з агресією Росії та боротьба за звільнення українських заручників Кремля”, – написав П. Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Визнання Верховним судом (ВС) Росії законним вирок українському журналісту Роману Сущенку було прогнозованим і в теорії відкриває шлях до процедури його помилування, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник гуманітарної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко. “Верховне псевдосудилище над Романом Сущенком пройшло без несподіванок. Кремль залишив чинним сфабрикований вирок за сфабрикованою справою… Україна ніколи не визнає цей нікчемний вирок і докладатиме всіх зусиль, щоб витягти Романа, Олега, інших бранців Кремля з російських в’язниць. Теоретично – остаточний вирок відкриває шлях до процедури помилування та передачі Романа. На практиці – все залежить лише від волі Путіна”, – напасала І. Геращенко в середу вдень на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

АВАРІЯ НА ЗАВОДІ «ТИТАН» У КРИМУ.

Україна підготувала проект звернення до Організації із забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) щодо ситуації з викидами шкідливих хімічних речовин розташованим на території тимчасово окупованого Росією Криму заводом “Кримський титан”, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Щодо звернення, у нас готовий проект, але ми робитимемо це, коли отримаємо всі докази. На сьогодні чітких доказів, що це стосується саме хімічної зброї, там немає”, – сказав П. Клімкін журналістам у середу в Києві. За його словами, якщо Україна не матиме чітких доказів, то Росія може це використати.

Україна ніколи не підписуватиме контракт на постачання води, в якому окупований Крим названий “російським”. Про це заявив журналістам у середу міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє Укрінформ. “Зараз Росія намагається використати цю ситуацію (в Армянську – ред,) для розкручування, в тому числі на міжнародних майданчиках, питання непостачання води на окуповану територію, чого ми за визначенням ніколи не будемо робити, але розкручувати цю проблему не з точки зору міжнародного права, а начебто загортаючи це в гуманітарну обгортку”, – сказав Клімкін.

ЕКОНОМІКА.

Перший транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу буде перераховано Україні вже цього року, впевнений міністр закордонних справ Павло Клімкін. “Ми говоримо про цей рік, звичайно”, – сказав міністр в середу в Києві, відповідаючи на питання про терміни надання першого траншу макрофінансової допомоги ЄС, повідомляє “Інтерфакс-Україна”. При цьому він нагадав, що в наступні дні буде підписаний Меморандум програми, у якому будуть передбачені умови виділення кредиту.

У Міністерстві соціальної політики України заявляють, що, за оцінкою місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), пенсійна реформа в країні дає очікувані та раніше обговорені результати. “Коли лише було ухвалено закон про пенсійне забезпечення, у нас були деякі побоювання щодо достатності стимулів для людей, які б спонукали їх довше працювати, але наразі ми бачимо, що ви вийшли на правильний шлях”, – наводить слова голови місії МВФ Рона ван Родена прес-служба Мінсоцполітики за результатами його зустрічі з міністром Андрієм Ревою. Зазначається, що загалом оцінка місії така: реформа дає очікувані та раніше обговорені результати.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підтвердив інформацію про те, що найближчим часом Кабінет міністрів підвищить ціну на газ для населення, що є однією з умов Міжнародного валютного фонду для надання країні чергового кредиту. Про це міністр сказав під час спілкування з журналістами, передає УНІАН. Як зазначається, при цьому він не уточнив остаточну ціну на газ для населення, пославшись, що не є учасником переговорів. “Прем’єр вже озвучив, що ми не можемо вести неконструктивні розмови з Міжнародним валютним фондом. Тому, буде підвищення, але я не можу сказати, на скільки. Я не веду переговорів по ціні на газ. Це зобов’язання покладено на Міністерство фінансів”, – сказав Насалик.

Mriya Farming PLC і Saudi Agricultural and Livestock Investment Company оголосили про укладання договору купівлі-продажу сільськогосподарських активів групи “Мрія”. Про це повідомляється в офіційному прес-релізі компанії. В угоду включені всі об’єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, які володіють правом оренди земельної банку. Сума і умови операції не розголошуються. Завершення операції стане можливим після отримання дозволу Антимонопольного комітету та виконання інших типових для подібних транзакцій умов. Після завершення угоди “Мрія” продовжить свою операційну діяльність в Україні спільно з дочірньою компанією SALIC – Continental Farmers Group.

Апеляційний суд наклав арешт на акції Промінвестбанку (які належать російській держкорпорації “Внєшекономбанк”), Сбербанку (які належать російському Сбербанку) та ВТБ Банку (які належать російському держбанку ВТБ). Про це повідомляє FinBalance. Як зазначається, 5 вересня Апеляційний суд м. Києва задовольнив заяву низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами (у т.ч. ПрАТ “Аеробуд”, ТОВ “Приватофіс”, ТОВ “Приватленд”, ТОВ “Еверест Істейт”, ТОВ “Телерадіокомпанія “Жиса”, ТОВ “Крим Дівелопмент”, ТОВ “КУА “Фінансовий капітал”, ТОВ “КУА “Фінансовий вектор” тощо), та наклав арешт на акції трьох банків.

Компанія IKEA підтвердила наміри вийти на український ринок і відкриє в Києві перший магазин. Про це повідомляється в офіційному прес-релізі мережі. “Компанія відкриє в Києві свій перший магазин нового міського формату вже в 2019 році. Це буде один з перших магазинів міського формату IKEA в світі”, – йдеться в повідомленні. Прес-служба IKEA підтвердила інформацію, що з’явилася напередодні, що київський магазин буде розташований в торгово-розважальному центрі Ocean Mall. “Компанія переходить до формату магазинів, які є меншими за розмірами та розташовані в центральній частині міста, щоб задовольнити вимоги сучасних споживачів, які хочуть здійснювати покупки ближче до дому, а також онлайн – з поширенням урбанізації та розвитком нових технологій”, – повідомили в компанії.

Державна аудиторська служба провела аудит Міністерства екології з 1 січня 2015 по 31 грудня 2017 року і виявила неефективне використання коштів Кіотського протоколу, наданих уряду Україні на скорочення викидів парникових газів.  Про це повідомляє проект “Марлін” з посиланням на копію аудиторського звіту.  Аудитори зазначили, що на виконання вимог Рамкової конвенції ООН про зміну клімату у 2015-2017 роках Мінекології отримало коштів на загальну суму 2,1 мільярдів гривень. Частину з цих грошей, а саме 925,6 мільйонів гривень були надані Міністерству внутрішніх справ на закупівлю патрульних автомобілів з гібридною установкою для Національної поліції задля зменшення парникових газів.