Огляд ЗМІ за 13 вересня 2018

ВИСНОВКИ

Європейський Союз продовжив санкції проти Росії на півроку – до 15 березня 2019 року. Санкції стосуються 155 фізичних осіб та 44 організацій. Заходи передбачають заморожування активів і обмеження в пересуванні.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що зміни до Конституції щодо курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та Організації північноатлантичного договору спрямовані на пришвидшення реформ та змін, необхідних для досягнення цих цілей. Заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Алехандро Альваргонсалес заявив, що представники НАТО надають допомогу для формування річної національної програми співробітництва України та Північноатлантичного альянсу на 2019 рік. У свою чергу, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що президент найближчим часом підпише указ про виконання програми. Щодо закріплення в Конституції курсу України до членства в НАТО, то тут Алехандро Альваргонсалес відзначив, що це є внутрішньою справою України. «Це суто ваше рішення. Я би не хотів втручатися у ваші внутрішні справи», – сказав Альваргонсалес. Заступник генерального секретаря НАТО також наголосив, що Україні важливо розпочати реалізацію закону про національну безпеку і оборону для того, щоб реформа була продуктивною.

Партія “Опозиційний блок” виступає за відставку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна у зв’язку з його висловлюваннями про неможливість укласти контракт на постачання води в окупований Крим, де буде зазначено приналежність півострова Росії. «Ви, панове, ще раз чітко засвітилися як сила, яка інтереси України сприймає на московський лад», – заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін. “Справа в тому, що міжнародне право, на яке ви посилаєтесь, стверджує протилежне: всю відповідальність за ситуацію на окупованих територіях несе саме окупант. Це не Україна відрізала Крим від води, це зробила Росія, силою відрізавши Крим від України”, – заявив міністр.

Детективи НАБУ повідомили міністру інфраструктури Володимиру Омеляну про підозру в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації. За даними слідства, Омелян, який із 2000 року перебуває на державній службі, з 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року, отримав 2,17 млн грн офіційного доходу, тоді як витрати її склали лише в період із 2008 року до 26 квітня 2015 року щонайменше 3,45 млн грн. САП проситиме суд призначити заставу в 5 мільйонів гривень міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Володимир Омелян заявив, що не подасть заяву про відставку, хоча тоді більшість його проблем зникли би. “Мені ця посада вже остогидла і переконаний, що як тільки подам у відставку, то більшість цих заворушень зникне. Я впевнений, що у мене не було б проблем, якби я не був міністром. Це розумію і я, і моя сім’я. Але такої радості я їм не доставлю”, – заявив очільник Мінінфраструктури. Він вважає, що вручення йому підозри, це ще одне підтвердження того, що в Україні стартувала передвиборча кампанія. «Народний фронт» заявляє, що підозра, оголошена НАБУ міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, є політично мотивованою, і право на боці міністра.

Солом’янський районний суд Києва зобов’язав НАБУ відкрити провадження за підозрою міністра юстиції України Павла Петренка в декларуванні недостовірної інформації.

Позафракційний народний депутат Андрій Іллєнко повідомив, що ГПУ видала Росії Тимура Тумгоєва, який воював проти російської агресії в Україні. Іллєнко вважає немислимою видачу Росії будь-кого. “Тим більше, коли йдеться про ворогів кремлівського режиму і тих, хто воював за Україну”, – додав нардеп. У ГПУ спростовують інформацію про участь громадянина РФ Тимура Тумгоєва в антитерористичній операції на сході України. Тумгоєва російські правоохоронні органи обвинувачують в участі в незаконному збройному формуванні, що структурно належало до угруповання “Ісламська держава” і воювало проти урядових військ у Сирії, і обвинувачений не приховував своєї участі в цій організації.

Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Національним банком рішення про віднесення Приватбанку до категорії неплатоспроможних.

Апеляційний суд в Швеції скасував тимчасове призупинення рішення арбітражу, згідно з яким російський “Газпром” винен НАК “Нафтогаз України” 2,6 млрд доларів.

Перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина заявляє, що Національне антикорупційне бюро підготувало йому повідомлення про підозру, і називає це злочином. Демчина звернувся із повідомленням про злочин до генпрокурора Юрія Луценка та його заступника, очільника САП Назара Холодницького.

Дані відвантажень на теплові електростанції компанії свідчать, що понад 80% вугілля, що поставляється на ПАТ “Центренерго”, забезпечується структурами, прямо або опосередковано пов’язаними з бізнесменом Віталієм Кропачевим.

Колишні члени фракції “Об’єднання “Самопоміч” у Київській міській раді створили депутатську групу “Київська команда”, до складу якої увійшли 17 депутатів. Головою депутатської групи обрано Сергія Гусовського. До її складу увійшли 17 депутатів Київради, зокрема фігуранти скандалу, що виник між фракцією в Київраді та Київською партійною організацією партії “Самопоміч”, – Олексій Руденко, Сергій Харчук та Вадим Васильчук.

Президент України Петро Порошенко призначив речницю Міністерства закордонних справ України Мар’яну Бецу послом України в Естонії.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • НАБУ оголосило підозру міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну (169 публікацій у ЗМІ)
  • Країни ЄС ще на шість місяців продовжили санкції проти Росії (79 публікацій у ЗМІ)
  • МОЗ заборонило невакцинованим дітям відвідувати школи та дитсадки (27 публікацій у ЗМІ)
  • НАБУ почне розслідування щодо міністра Петренка (15 публікацій у ЗМІ)
  • Україна видала Росії втікача, який хотів воювати на Донбасі (18 публікацій у ЗМІ)

САНКЦІЇ ЄС ПРОТИ РОСІЇ.

Європейський Союз у четвер продовжив санкції проти Росії на півроку – до 15 березня 2019 року, йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Європейської ради. “Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи через дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету або незалежності України на подальші шість місяців – до 15 березня 2019 року”, – йдеться в заяві. Санкції стосуються 155 фізичних осіб та 44 організацій. Заходи передбачають заморожування активів і обмеження в пересуванні.

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

В Кабінеті міністрів України сьогодні, 13 вересня, відбулось закрите засідання комісії з координації євроатлантичної інтеграції України. Участь вперше взяли представники НАТО. Зокрема, на засідання комісії до Києва прибув заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Алехандро Альваргонсалес. “Дуже багато важливих питань обговорили сьогодні. Зокрема, що стосується безпосередньо цієї зустрічі комісії з координації євроатлантичної інтеграції України”, – повідомив Альваргонсалес.

Заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Алехандро Альваргонсалес заявив, що представники НАТО надають допомогу для формування річної національної програми співробітництва України та Північноатлантичного альянсу на 2019 рік. У свою чергу, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що президент найближчим часом підпише указ про виконання програми. Щодо закріплення в Конституції курсу України до членства в НАТО, то тут Алехандро Альваргонсалес відзначив, що це є внутрішньою справою України. «Це суто ваше рішення. Я би не хотів втручатися у ваші внутрішні справи», – сказав Альваргонсалес. Заступник генерального секретаря НАТО також наголосив, що Україні важливо розпочати реалізацію закону про національну безпеку і оборону для того, щоб реформа була продуктивною.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що зміни до Конституції щодо курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та Організації північноатлантичного договору спрямовані на пришвидшення реформ та змін, необхідних для досягнення цих цілей. Також Климпуш-Цинцадзе нагадала, що для того, щоб змогти бути членом НАТО, необхідно відповідати набору вимог до демократичної, економічно розвиненої, економічно ліберальної та спроможної країни.

Заступник генерального секретаря НАТО з питань політики та політики безпеки Алехандро Альваргонсалес заявив, що у НАТО задоволені співпрацею з Україною щодо виховання доброчесності керівної ланки сектору безпеки і оборони і готові й надалі допомагати нашій державі подолати корупцію в цій сфері. У цьому контексті він нагадав, що голови країн-членів НАТО на Варшавському саміті 2007 року підкреслили, що корупція є викликом для безпеки і миру. «Дійсно, це певного роду гібридна загроза, яка підриває і уряди, і довіру на всіх рівнях суспільства», – заявив Алехандро Альваргонсалес.

ПОСТАЧАННЯ ВОДИ ДО ОКУПОВАНОГО КРИМУ.

Партія “Опозиційний блок” виступає за відставку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна у зв’язку з його висловлюваннями про неможливість укласти контракт на постачання води в окупований Крим, де буде зазначено приналежність півострова Росії. “За свої слова, що Крим треба залишити без води, міністр закордонних справ Клімкін повинен відповідати. Державний чиновник, який відкрито закликає порушити норми міжнародного права й зобов’язує обмежити кримчан у доступі до води, має бути відправлений у відставку і засуджений за геноцид”, – зазначено в заяві партії, розміщеній на сайті “Опозиційного блоку” в четвер.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував заклик партії “Опозиційний блок” про його відставку в зв’язку з висловлюванням про неможливість укласти контракт на поставку води до окупованого Росією Криму. “Мабуть, я повинен подякувати партії “Опозиційний блок” за швидку реакцію на мою заяву про неможливість поставки з України води до окупованого Росією Криму. Ви, панове, ще раз чітко засвітилися як сила, яка інтереси України сприймає на московський лад”, – написав П. Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер увечері.

СПРАВА ОМЕЛЯНА.

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили міністру інфраструктури Володимиру Омеляну про підозру в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації. 13 вересня під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури йому повідомили про підозру за ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу, повідомляє прес-служба НАБУ. За даними слідства, Омелян, який із 2000 року перебуває на державній службі, з 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року, отримав 2,17 млн грн офіційного доходу, тоді як витрати її склали лише в період із 2008 року до 26 квітня 2015 року щонайменше 3,45 млн грн. Детективи НАБУ з’ясували, що “в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи”.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме суд призначити заставу в 5 мільйонів гривень міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Про це “Українській правді” повідомило джерело в САП. “Ми не бачимо підстав для затримання, і перетворювати це в шоу точно не треба”, – зазначив співрозмовник. Він додав, що 5 мільйонів – це, на думку НАБУ, сума різниці задекларованих доходів та витрат. “В цьому кейсі не зовсім усе просто… Ми все таки очікуємо від наших колег розслідувань по Укравтодору, “Укрзалізниці”, а не акцентуванні на гучних іменах”, – зазначило джерело. Розслідуванням провадження займалося 8 детективів.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, якому детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру у незаконному збагаченні, заявив, що не подасть заяву про відставку, хоча тоді більшість його проблем зникли би. Про це він заявив у п’ятницю журналістам під час брифінгу. Перед цим у нього запитали, чи збирається він подавати у відставку, як більшість європейських представників влади при подібних обставинах, Омелян відповів, що не доставить нікому такої радості. “Мені ця посада вже остогидла і переконаний, що як тільки подам у відставку, то більшість цих заворушень зникне. Я впевнений, що у мене не було б проблем, якби я не був міністром. Це розумію і я, і моя сім’я. Але такої радості я їм не доставлю”, – заявив очільник Мінінфраструктури.

Партія “Народний фронт” заявляє, що підозра, оголошена Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, є політично мотивованою, і право на боці міністра. “Сміховинність так званих звинувачень щодо міністра інфраструктури Володимира Омеляну очевидна навіть для першокурсника юридичного факультету. Зміст підозри, яку вручено члену Кабінету Міністрів, є свідченням того, що міністр – законослухняний громадянин”, – зазначено в заяві партії у четвер.

ЕКСТРАДИЦІЯ ТУМГОЄВА.

Українська сторона видала Росії Тимура Тумгоєва, який воював проти російської агресії в Україні, повідомив позафракційний народний депутат Андрій Іллєнко. “Українська сторона видала каральним органам РФ Тимура Тумгоєва, екстрадиції якого вимагала ФСБ. Тумгоєв – інгуш, який воював проти московської агресії в Україні”, – написав він на своїй сторінці в Facebook у четвер. А. Іллєнко вважає немислимою видачу Росії будь-кого. “Тим більше, коли йдеться про ворогів кремлівського режиму і тих, хто воював за Україну”, – додав нардеп. Він також зазначив, що у зв’язку з видачею Т. Тумгоєва Москві готує депутатське звернення.

У Генеральній прокуратурі України спростовують інформацію про участь громадянина РФ Тимура Тумгоєва, екстрадованого 12 вересня, в антитерористичній операції на сході України. “Позитивний імідж  Т.Х. Тумгоєва у пресі намагаються створити за рахунок поширення інформації про його участь в антитерористичній операції на сході України. Водночас, за весь час розгляду Генеральною прокуратурою України запиту про його видачу (а це більше двох років) будь-яких даних про участь особи в АТО або бажанні брати участь у АТО не надходило, жодного разу про це не заявила сторона захисту”, – повідомляється на офіційному сайті Генпрокуратури в четвер. У повідомленні наголошується, що Т.Тумгоєва російські правоохоронні органи обвинувачують в участі в незаконному збройному формуванні, що структурно належало до угруповання “Ісламська держава” і воювало проти урядових військ у Сирії, і обвинувачений не приховував своєї участі в цій організації.

ЕКОНОМІКА.

Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Національним банком рішення про віднесення Приватбанку до категорії неплатоспроможних. Про це повідомляє прес-служба регулятора. Згідно з повідомленням, суд відмовив клієнтові Приватбанку Д. Касьяненку у  задоволенні позову до Національного банку, Кабміну, Фонду гарантування вкладів, за участі третіх осіб – Міністерства фінансів,  Приватбанку, Міністерства юстиції про скасування рішень. “До суду клієнт Приватбанку звернувся ще у грудні 2016 року. У своєму позові він просив суд скасувати  рішення про віднесення цього банку до категорії неплатоспроможних та запровадження в ньому тимчасової адміністрації”, – йдеться у повідомленні.

ЕНЕРГЕТИКА.

Апеляційний суд в Швеції скасував тимчасове призупинення рішення арбітражу, згідно з яким російський “Газпром” винен НАК “Нафтогаз України” 2,6 млрд доларів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив головний комерційний директор НАК “Натфогаз Україні” Юрій Вітренко. “Апеляційний суд у Швеції розглянув наші аргументи і відмінив своє рішення про тимчасове призупинення примусового виконання у Швеції рішення арбітражу, за яким “Газпром” має нам заплатити вже більше 2,6 млрд доларів”, – написав Вітренко. “Ми ще раз довели всім, що “Газпром” має невідкладно виконати рішення арбітражу. Ну а поки ми продовжуємо примусове виконання по всіх країнах”, – підсумував він.

США допускають можливість введення нових санкцій проти російського енергетичного сектора, заявив журналістам глава американського Міненерго Рік Перрі. “Так”, – сказав він журналістам за підсумками зустрічі з главою Міненерго РФ Олександром Новаком, відповідаючи на запитання, чи можуть бути введені нові санкції щодо енергосектору Росії, зокрема, газопроводу “Північний потік 2”.

Понад 80% вугілля, що поставляється на ПАТ “Центренерго”, забезпечується структурами, прямо або опосередковано пов’язаними з бізнесменом Віталієм Кропачевим. Про це свідчать дані відвантажень на теплові електростанції компанії.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський районний суд Києва зобов’язав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрити провадження за підозрою міністра юстиції України Павла Петренка в декларуванні недостовірної інформації, повідомляє сайт Bihus.Info. “Солом’янський суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро відкрити провадження стосовно міністра юстиції Павла Петренка за підозрою в декларуванні недостовірної інформації. … Провадження мають відкрити за ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації)”, – йдеться в повідомленні на сайті Bihus.Info. Згідно з оприлюдненою фотокопією постанови суду від 12 вересня, зі скаргою на невнесення уповноваженими особами НАБУ відомостей стосовно П. Петренка до суду звернулася громадська організація “ТОМ 14”, заснована колективом телепрограми “Нашi грошi”.

Перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина заявляє, що Національне антикорупційне бюро підготувало йому повідомлення про підозру, і називає це злочином. Про це він повідомив у свої заяві, яку опублікувала речниця спецслужби Олена Гітлянська. Згідно з документами, Демчина звернувся із повідомленням про злочин до генпрокурора Юрія Луценка та його заступника, очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Зазначається, що 7 вересня детектив НАБУ Сергія Яндюк склав повідомлення про підозру у незаконному збагаченні Демчини і того ж дня направив документ на погодження в САП.