У музеї Івана Кавалерідзе 10 днів працюватиме інноваційна мистецька резиденція

У музеї-майстерні скульптора, драматурга і кінорежисера Івана Кавалерідзе у Києві відбудеться 10-денна мистецька резиденція “Kavaleridze. RE:VISION”. Ініціатива покликана актуалізувати експозицію музею та спонукати відвідувачів музею до рефлексій над спадком радянської доби. «Зі спілкування зі своїми знайомими ми зрозуміли, що про музей не знає майже ніхто. Одна з ідей цього проекту – активізувати цей майданчик і актуалізувати експозицію через інновації. Ми не плануємо нічого змінювати, але запропонуємо через нову інтерпретацію подивитися на історію інакше, зробити експозицію більш привабливою для відвідувача», – розповіла Вікторія Данелян, кураторка проекту, співзасновниця ГО «Dream Projects», співкураторка художнього та освітнього проекту «Музей сновидінь», на презентації проекту в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект реалізує Міждисциплінарний центр розвитку мистецтва та культури “Dream Projects” спільно з музеєм-майстернєю І.П.Кавалерідзе  за підтримки Українського культурного фонду та у партнерстві з Інститутом Адама Міцкевича.

«Цей проект – для порятунку класичного музею і відправна точка для його перебудови – побудови нової експозиції, нової свідомості сприйняття Кавалерідзе і розуміння, чи потрібна ця постать для України, наскільки вона важлива. А також – щоб показати Києву, які можуть бути нові форми і принципи роботи музею. Потрібно робити музей більш сучасним, пускати туди абсолютно новий погляд, принцип побудови, нову експозицію, тому що це єдиний спосіб зацікавити відвідувачів і єдиний спосіб для музею вижити», – пояснила Ольга Співак, науковий співробітник музею-майстерні Івана Кавалерідзе.

Перша частина проекту – мистецька резиденція для митців, які займаються медіа-артом, із країн пострадянського простору – Азербайджану, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдови, України і Польщі. Друга частина – кураторська виставка за підсумками резиденції, з новою інтерпретацією музейної експозиції, за участі 10 митців. «У рамках виставки буде низка заходів, на яких ми запропонуємо гостям подивитися з різних точок зору не лише на постать Кавалерідзе, а й проблематики діяльності митців у радянську добу – як вони себе почували, як взаємодіяли з цензурою, постійною загрозою, коли будь-який експеримент міг закінчитися для них трагічно», – розповіла Тетяна Цвілодуб, засновниця громадської організації «Dream Projects» та «Музею сновидінь» у Києві, практикуючий психоаналітик, керівник школи вільної форми навчання «К99».

Серед тем, які винесуть у центр уваги – якою має бути доля пам’ятників радянської доби, на прикладі пам’ятника більшовику Артему (Федору Сергєєву) авторства Івана Кавалерідзе. «Важко дійти згоди, як сприймати ці об’єкти і як їх позиціонувати. Це скульптура Кавалерідзе, у цьому її унікальність. Але не можна опускати те, що Кавалерідзе створив не просто скульптуру, а скульптуру Артема – контраверсійного історичного персонажа. Вони були знайомі, але ми не можемо стверджувати, чи були революційні ідеї Федора Сергєєва близькі Кавалерідзе. Через власні проекти ми намагалися показати, що навіть якщо постать Артема є абсолютно негативною, наявність цього об’єкта у публічному просторі не означає автоматично його возвеличення чи позитивного сприйняття – вона може бути означена негативно, критично, через експлікацію. Ми вільні у своїй інтерпретації»,-  розповіла Євгенія Моляр, мистецтвознавиця, кураторка проекту «Soviet Mosaics in Ukraine», співучасниця проекту «Музей відкрито на ремонт».

Резиденція працюватиме з 15 до 26 жовтня 2018 року.