Огляд ЗМІ за 4 жовтня 2018

ВИСНОВКИ

Сенат США ухвалив резолюцію, яка визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Президент України Петро Порошенко вважає затвердження Сенатом США резолюції про визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу є результатом посилення українсько-американського партнерства.

Послу Угорщини в Україні Ерно Кешкеню вручено ноту про те, що консула Угорщини в Береговому Закарпатської області оголошено персоною нон ґрата, він має залишити територію України протягом 72 годин. У свою чергу, МЗС Угорщини надало українському консулу 72 години для того, щоб покинути угорську територію, у відповідь на аналогічний крок Києва. Також глава МЗС Угорщини Петер Сійярто анонсував розмову з посол США Девідом Корнштейном щодо українсько-угорського конфлікту. “Ми очікуємо на солідарність США” – заявив Сійярто. Речник МЗС Мар’яна Беца заявила, що Міністерство закордонних справ України не вважає пропорційною відповіддю рішення влади Угорщини щодо висилки українського дипломата. Беца наголосила, що український дипломат не порушив жодних норм міжнародного права, зокрема й Віденської конвенції про консульські зносини.

Народні депутати підтримали пролонгацію закону №9153  про особливий порядок місцевого самоврядування  в окремих районах Донецької та Луганської областей до 31 грудня 2019 року. За це рішення проголосували 245 нардепів. Президент України Петро Порошенко підписав закон, який продовжує дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО на рік. ЄС, США, Франція та Німеччина привітали дане рішення українського парламенту. Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що Україна неодноразово виконувала свою частину з імплементації Мінських угод, тепер Росія має виконувати свої зобов’язання – справжнє припинення вогню, виведення іноземних бойовиків/техніки та незаконних збройних формувань, обмін заручниками.

Верховна Рада підтримала в першому читанні комітетський законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної. Законопроект передбачає створення інституту уповноваженого із захисту державної мови. Функціями уповноваженого буде захист української мови як елементу конституційного ладу і захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг в усіх сферах громадського життя на всій території країни. Згідно з ініціативою пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови. Крім того, передбачено також кримінальну відповідальність “за публічне приниження та зневажання державної мови”. Вона буде аналогічною тій, яку передбачено за публічну наругу над Державним Прапором, гербом, гімном, – штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до шести місяців, або позбавлення волі терміном до трьох років.

Верховна Рада рекомендувала Раді національної безпеки і оборони України запровадити санкції стосовно компаній, які входять до структури власності телеканалів “112Україна” та NewsOne. Згідно з рішенням парламенту, має бути анульовано і припинено ліцензії та інші дозволи, які потрібні для здійснення діяльності зазначених юросіб, має бути заборона на використання ними радіочастотного ресурсу України. Санкції мають передбачати блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном, запобігання виведенню капіталів за межі України, припинення виконання економічних та фінансових зобов’язань. Секретар РНБО заявив, що РНБО оперативно розгляне дане звернення, як тільки воно надійде до РНБО.

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до статуту Збройних сил України, які передбачають зміну вітання військовослужбовцями. Законом вносяться зміни до статуту Збройних сил України. Згідно з ними, під час вітання та прощання начальника або старшого за званням із військовослужбовцями звучатиме “Слава Україні”, а у відповідь “Героям слава”.

Верховна Рада на пленарному засіданні в четвер не підтримала зняття недоторканності з народного депутата фракції “Опозиційний блок” Сергія Дунаєва. За надання згоди парламентом на притягнення С. Дунаєва до кримінальної відповідальності проголосували 125 народних депутатів. Нардеп Сергій Дунаєв вважає спробу зняти з нього депутатську недоторканність політично мотивованою.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 9148, яким хочуть дозволити необмеженій кількості працівників силових структур (СБУ, Нацполіції, Нацгвардії, податкової та ін.) подавати засекречені декларації замість відкритих і уникати їх перевірки. Ініціаторами законопроекту є Ігор Попов (Радикальна партія Олега Ляшка), Юрій Буглак (БПП), Костянтин Матейченко (“Народний фронт”), Юрій Тимошенко (“Народний фронт”), Ігор Артюшенко (БПП), Антон Геращенко (“Народний фронт”). Депутати хочуть офіційно дозволити співробітникам СБУ, податкової, Національної поліції, Нацгвардії та інших силових структур подавати засекречені декларації замість відкритих електронних і уникати перевірки та розслідування за наслідками декларування.

Глава “Газпрому” Алексєй Міллер заявив, що “Газпром” готовий почати поставки газу по газопроводу “Північний потік-2” з 1 січня 2020 року. Міллер зазначив, що Європа потребує “Північного потоку-2”. За його словами, це підтверджує тривала робота “Північного потоку-1” із перевищенням його планової потужності. Головний комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявив, що Україна спробує домогтися компенсації в розмірі 12 мільярдів доларів, якщо газопровід “Північний потік-2” буде запущений.

Під час акції під Київрадою голову депутатської групи “Київська Команда” Сергія Гусовського облили зеленкою. До управління поліції доставили близько 19 осіб.  Після першочергової перевірки слідчі визначаться із правовою кваліфікацією події. Представники організації “Національний корпус” спершу натякнули, що це вони облили Гусовскього зеленкою, але потім офіційно відмежувалися від цього.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Велика Британія повідомила про потужні кібератаки, які організувало російське ГРУ (247 публікацій у ЗМІ)
  • Турчинов обіцяє не зволікати із санкціями проти “112 Україна” та NewsOne (81 публікація у ЗМІ)
  • Верховна Рада визначилась, чим замінити “закон Колесніченка-Ківалова” (62 публікації у ЗМІ)
  • Висилка угорського консула: з’явилась відповідь Будапешта (55 публікацій у ЗМІ)
  • Рада ухвалила нове військове вітання “Слава Україні” (41 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Сенат США ухвалив резолюцію, яка визнає голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, повідомляє посольство України в США. “Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу”, – йдеться в повідомленні посольства у Facebook у четвер. Так, до постановної частини документа включено визнання Сенатом висновків урядової комісії США щодо голоду в Україні (від 22 квітня 1988) про те, що “Сталін та його оточення вчинили в 1932-1933 роках геноцид проти українців”.

Президент України Петро Порошенко вважає затвердження Сенатом США резолюції про визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу результатом посилення українсько-американського партнерства. “Вітаю ухвалу Сенатом США резолюції про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Це ще один вагомий результат посилення українсько-американського стратегічного партнерства”, – написав П. Порошенко на своїй сторінці у Facebook у четвер. Глава держави висловив сподівання, що таке рішення приймуть і інші країни світу, зокрема ЄС, і міжнародні організації, включно з ООН.

МАКРОФІНАНСОВА ДОПОМОГА ЄС.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди між Україною та ЄС щодо отримання макрофінансової допомоги в сумі до EUR1 млрд. Ініціатором законопроекту про ратифікацію меморандуму між Україною як позичальником та ЄС як кредитором і Кредитної угоди між Україною як позичальником, Національним банком як фінансовим агентом позичальником та ЄС як кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в сумі до EUR1 млрд) є президент України Петро Порошенко.

КОНФЛІКТ УКРАЇНИ ТА УГОРЩИНИ.

Послу Угорщини в Україні Ерно Кешкеню вручено ноту про те, що консула Угорщини в Береговому Закарпатської області оголошено персоною нон ґрата, він має залишити територію України протягом 72 годин, повідомляє Міністерство закордонних справ України. Як повідомляє у четвер прес-служба МЗС України, Е. Кешкеню було вручено ноту “з інформацією про те, що, згідно зі ст. 23 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року з огляду на діяльність, несумісну зі статусом консульської посадової особи, консул Консульства Угорщини в місті Береговому має покинути територію України протягом наступних 72 годин”.

Міністерство закордонних справ Угорщини надало українському консулу 72 години для того, щоб покинути угорську територію, у відповідь на аналогічний крок Києва, повідомляє місцевий інтернет-ресурс HVG.hu. “Україна продовжує загострювати конфлікт… Українського посла в Будапешті було поінформовано, що один із консулів, які тут працюють, має покинути Угорщину протягом 72 годин, це пропорційна відповідь”, – наводить видання заяву глави МЗС Угорщини Петера Сіярто на прес-конференції в четвер у Будапешті.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто анонсував розмову з посол США Девідом Корнштейном щодо українсько-угорського конфлікту. Про це повідомляє портал HVG.hu. Він пояснив необхідність такої розмови позицією США, які закликали Будапешт не блокувати спіпрацю України і НАТО через освітній закон. “Ми очікуємо на солідарність США” – сказав Сійярто.

Міністерство закордонних справ України не вважає пропорційною відповіддю рішення влади Угорщини щодо висилки українського дипломата, повідомила речник МЗС Мар’яна Беца. “Справді можу підтвердити, що сьогодні нашого посла в Угорщині було запрошено до МЗС Угорщини, і їй було повідомлено про те, що буде вислано першого секретаря, який є дипломатом і виконує консульські функції. Протягом 72 годин він має залишити територію Угорщини, як пропорційна відповідь. Водночас ми вважаємо, що це не є пропорційною відповіддю”, – сказала речник українського МЗС у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в четвер.

ПРОДОВЖЕННЯ ОСОБЛИВОГО СТАТУСУ ДОНБАСУ.

Народні депутати підтримали пролонгацію закону №9153  про особливий порядок місцевого самоврядування  в окремих районах Донецької та Луганської областей до 31 грудня 2019 року. За це рішення проголосували 245 нардепів. Перед цим до парламентарів звернулася віце-спікер Ради та представник президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, яка заявила, що закон носить абсолютно технічний характер і він не зможе вступити в силу, поки російські військові та найманці не покинуть територію України. “Ми не голосуємо за тіло закону. І більше того, він не може вступити в силу, поки російська армія та російські найманці не заберуться геть і туди не зайдуть “блакитні шоломи””, – сказала вона. Політик додала, що цей закон дозволить депутатам та міжнародним партнерам продовжувати санкційну політику проти Росії, а також показати світу, що Україна дотримується домовленостей і прагне повернути свою територію.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який продовжує дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) на рік. Як повідомляється на сайті Верховної Ради України, цей закон (законопроект №9153) 4 жовтня 2018 року повернуто з підписом президента. На ранковому пленарному засіданні Верховної Ради в четвер, 4 жовтня, 245 народних депутатів підтримали продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО до кінця 2019 року.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер привітав пролонгацію дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування  в окремих районах Донецької та Луганської областей. Про це він пише у своєму мікроблозі Twitter. “Вітання Петру Порошенку, Андрію Парубію та Верховній Раді з продовженням особливого статусу. Це важливий крок. Україна виконує свою частину задля відновлення миру. Тепер черга Росії. Розчарований тим, що деякі основні політичні діячі не підтримали цей важливий крок”, – зазначає Волкер.

Посольство США в Україні схвалило продовження дії закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” і нагадало Росії про необхідність виконання своїх зобов’язань щодо встановлення миру на Донбасі. “Вітаємо Верховну Раду з успішним голосуванням за продовження дії закону про особливий статус. Україна виконує свою частину роботи зі встановлення миру в Донецькій і Луганській областях. Росія повинна робити те саме”, – йдеться в повідомленні посольства США в Україні у Twitter у четвер.

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон схвалила продовження Верховною Радою дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). “Схвалюю продовження парламентом дії закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, що доводить відданість України врегулюванню війни на Донбасі”, – написала І.Дюмон в своєму акаунті в Twitter у четвер удень.

У Європейському Союзі переконані, що пролонгацією дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) Україна підтвердила прихильність Мінським угодам про врегулювання ситуації в регіоні. “Сьогоднішнім продовженням парламентом України терміну дії закону про спеціальний статус деяких частин Донецької та Луганської областей до кінця 2019 року Україна підтвердила свою тверду прихильність Мінським угодам”, – йдеться в заяві прес-секретаря Європейської служби зовнішніх справ у четвер.

ЗАТВЕРДЖЕННЯ СТАТУСУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ.

Верховна Рада підтримала в першому читанні комітетський законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за прийняття основу проекту закону проголосував 261 народний депутат на пленарному засіданні парламенту в четвер. Причому голосувався проект, за словами спікера Андрія Парубія, “з тими правками, які голова комітету озвучив під стенограму (засідання ВР у четвер – ІФ)”. Під час обговорення законодавчої ініціативи представник фракції “Блок Петра Порошенка” Ігор Гринів заявив, що фракція згодна підтримати цей законопроект, але наголосив, що до другого читання вона наполягатиме на усуненні недолугих положень. До цього нардепи від “БПП” наполягали на ухваленні іншого мовного законопроекту – №5556 “Про мови в Україні”.

У парламентській фракції “Блок Петра Порошенка” прогнозують, що законопроект №5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Верховна Рада схвалить у листопаді поточного року. “Очевидно, що протягом місяця, тобто в листопаді, буде закон ухвалено”, – повідомив один з авторів законопроекту №5556 “Про мови в Україні”, народний депутат фракції “БПП” Олександр Бригинець агентству “Інтерфакс-Україна” в кулуарах Верховної Ради в четвер.

Один з авторів ухваленого парламентом у першому читанні мовного законопроекту № 5670-д, голова комітету з питань культури Микола Княжицький прогнозує, що підготовка до другого читання ініціативи буде нелегкою. “У нас буде важка робота з його підготовки до другого читання. Думаю, опір буде ще більшим, але думаю, що і Україна, як і кожна європейська країна, матиме класний закон про українську мову як державну”, – сказав М. Княжицький журналістам у кулуарах парламенту в четвер після ухвалення законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д) у першому читанні.

САНКЦІЇ ПРОТИ 112 КАНАЛУ ТА NEWSONE.

Верховна Рада рекомендує Раді національної безпеки і оборони України запровадити санкції стосовно компаній, які входять до структури власності телеканалів “112Україна” та NewsOne. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідну постанову (№9157) підтримали 229 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер. Згідно з додатком до постанови, санкції мають стосуватися ТОВ “Аріадна ТВ”, ТОВ “Новий формат ТВ”, ТОВ “ТВ Вибір”, ТОВ “Телерадіокомпанія “112-ТВ”, ТОВ “Лідер ТВ”, ТОВ “Партнер ТВ” і ТОВ “Новини 24 години”.

Секретар РНБО Олександр Турчинов досі не отримав постанову парламенту щодо телеканалів “112 Україна” та NewsOne, але як тільки вона надійде, то РНБО її розгляне. Про це Турчинов повідомив на брифінгу, передає “Укрінформ”. “Як тільки постанова нам надійде з парламенту, не бачу проблем, щоб оперативно розглянути це питання”, – сказав секретар РНБО.

ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАНОСТІ ІЗ НАРДЕПІВ.

Верховна Рада на пленарному засіданні в четвер не підтримала зняття недоторканності з народного депутата фракції “Опозиційний блок” Сергія Дунаєва. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за надання згоди парламентом на притягнення С. Дунаєва до кримінальної відповідальності проголосували 125 народних депутатів за 226 мінімально необхідних для ухвалення позитивного рішення голосів.

Народний депутат України з фракції “Опозиційний блок” Сергій Дунаєв вважає спробу зняти з нього депутатську недоторканність політично мотивованою. “Я вважаю це політично мотивованим більшою мірою. Хотів би побажати Антикорупційній прокуратурі, НАБУ виконувати насамперед норми закону й не виконувати політичних замовлень”, – сказав він журналістам у четвер після того, як Верховна Рада не підтримала подання генерального прокурора Юрія Луценка про зняття депутатської недоторканності.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Голова Державного агентства резерву (Держрезерв) Вадим Мосійчук вважає проведений у нього вранці в четвер обшук політичним тиском і пов’язує його зі спробою ініціаторів таких дій отримати контроль над Держрезервом напередодні виборів для корупційних схем. “Я не маю наміру подавати у відставку, я маю намір звернутися до генпрокурора, до голови Антикорупційного бюро, до прем’єр-міністра з проханням втрутитися та максимально висвітлювати будь-яку інформацію щодо дій прокуратури Києва”, – сказав В. Мосійчук журналістам після обшуку.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 9148, яким хочуть дозволити необмеженій кількості працівників силових структур (СБУ, Нацполіції, Нацгвардії, податкової та ін.) подавати засекречені декларації замість відкритих і уникати їх перевірки. Про це повідомляє Центр протидії корупції. Ініціаторами законопроекту є Ігор Попов (Радикальна партія Олега Ляшка), Юрій Буглак (БПП), Костянтин Матейченко (“Народний фронт”), Юрій Тимошенко (“Народний фронт”), Ігор Артюшенко (БПП), Антон Геращенко (“Народний фронт”). Депутати хочуть офіційно дозволити співробітникам СБУ, податкової, Національної поліції, Нацгвардії та інших силових структур подавати засекречені декларації замість відкритих електронних і уникати перевірки та розслідування за наслідками декларування.

ЕНЕРГЕТИКА.

Україна спробує домогтися компенсації в розмірі 12 мільярдів доларів, якщо газопровід “Північний потік-2” буде запущений. Про це головний комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко розповів 5 каналу, передає liga.net. На питання, чи є в України план “Б” на випадок, якщо “Північний потік-2” запустять, Вітренко відповів: “Так, ми подали відповідний позов в арбітраж – це 12 млрд доларів. Це якраз та сума, яка відповідає компенсації збитку України, якщо буде побудований “Північний потік-2″ і потужності української ГТС не будуть застосовуватися”. Вітренко наголосив, що Україна може зараз вимагати перегляду тарифу. “Ми саме це і робимо, з одного боку. З іншого боку, встановлено європейські правила цього тарифу. І вони дозволяють відповідно відобразити ефект від незастосування української ГТС після 2019 року”, – сказав він.

“Газпром” готовий почати поставки газу по газопроводу “Північний потік-2” з 1 січня 2020 року. Про це заявив глава “Газпрому” Алексєй Міллер, виступаючи на пленарному засіданні Петербурзького міжнародного газового форуму, повідомляє “Интерфакс”. Міллер зазначив, що Європа потребує “Північного потоку-2”. За його словами, це підтверджує тривала робота “Північного потоку-1” із перевищенням його планової потужності. “Європейський ринок для СПГ є “останнім притулком”, трубопровідний газ завжди буде вигравати на ньому”, – сказав Міллер.