Огляд ЗМІ за 8 жовтня 2018

ВИСНОВКИ

У новому розслідуванні Bellingcat повідомляється, що другим підозрюваним (“Олександр Петров”) в отруєнні Скрипалів виявився військовий лікар і полковник ГРУ Олександр Євгенович Мішкін.

Президент Петро Порошенко повідомив, що звернення Верховної Ради щодо відповідності Конституції України законопроекту про зміни до Основного закону, що закріплюють стратегічний курс країни на вступ до Європейського Союзу і НАТО Конституційний Суд розгляне як першочергове.

Президент Петро Порошенко заявив, що майбутні вибори будуть висококонкурентними та відбудуться відповідно до міжнародних стандартів, через що на членів ЦВК накладається додаткова відповідальність. Петро Порошенко також наголосив, що Україна повинна мати ефективні засоби протидії російському втручанню у виборчу кампанію. «Росія планує активно втручатися у виборчу кампанію і через системи дезінформації, і через системи фальсифікації виборчого процесу, і через системи кібератак хакерських, для того, щоб зірвати вибори», – додав президент. Також Петро Порошенко заявив, що готовий до консультацій з парламентською фракцією “Опозиційний блок” щодо їхнього кандидата на посаду члена ЦВК.

ЄБРР визначив операційні та стратегічні пріоритети в Україні на найближчі п’ять років: приватизація та поліпшення управління в державному секторі, енергобезпека та енергоефективність, а також зміцнення банківського сектора та розвиток ринків капіталу.

Комітет з питань регламенту Верховної Ради ухвалив рішення рекомендувати парламенту розглянути подання генпрокурора Юрія Луценка на зняття депутатської недоторканності із народних депутатів  Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова. Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що у нього поки що немає нових подань на позбавлення недоторканності народних депутатів.

Прокурори САП 5 жовтня направили до суду обвинувальний акт за фактами отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину двома народними депутатами Максимом Поляковим та Бориславом Розенблатом. Також САП направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно одеського міського голови Геннадія Труханова та інших чиновників Одеської міської ради за фактом заволодіння коштами міського бюджету під час купівлі будівель ВАТ “ХК “Краян”.

Служба безпеки України повідомила про затримання бізнесмена, колишнього чоловіка олімпійської чемпіонки з гімнастики Лілії Подкопаєвої Тимофія Нагорного, йому повідомлено про підозру в державній зраді та шахрайстві.

Перший заступник глави СБУ Павло Демчина подав позов до суду на директора НАБУ Артема Ситника про захист честі і гідності у зв’язку з заявою Ситника про його причетність до реклами НАБУ в метро.

ЦВК визнала обраним народним депутатом Олександра Гулака, який йшов за списком Радикальної партії (№30) на парламентських виборах 2014 року.

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді звернутися до Ради національної безпеки і оборони України з рекомендацією запровадити персональні санкції стосовно деяких діячів культури, позбавивши їх звання “народний артист України”. Згідно з ініціативою, парламент може запропонувати РНБО позбавити звання “народний артист України” музичних виконавців Таїсію Повалій, Ані Лорак, Світлану Лободу, Віталія Козловського, які є громадянами України, а також громадян РФ – режисера Володимира Бортка, співаків Філіпа Кіркорова та Миколу Баскова.

Міністерство фінансів та Державна казначейська служба перерахували 729,56 мільйона гривень додаткової субвенції для погашення різниці в тарифах з метою відновлення у Києві безперебійного постачання теплової енергії.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Радари на дорогах: перший тиждень поліцейські каратимуть порушників лише словом (121 публікація у ЗМІ)
  • Комітет ВР схвалив подання Луценка про зняття недоторканності з Вілкула та Колєснікова (92 публікації у ЗМІ)
  • В Україні почалися військові навчання «Чисте небо-2018» (41 публікація у ЗМІ)
  • Екс-чоловіку спортсменки Подкопаєвої, підозрюваному у держзраді, обрали запобіжний захід — СБУ (40 публікацій у ЗМІ)
  • ЄБРР затвердив нову стратегію для України (25 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Звернення Верховної Ради щодо відповідності Конституції України законопроекту про зміни до Основного закону, що закріплюють стратегічний курс країни на вступ до Європейського Союзу і НАТО Конституційний Суд розгляне як першочергове, заявляє глава Української держави Петро Порошенко. “У мене радісна новина: законопроект визнано Конституційним Судом як такий, що підлягає першочерговому розгляду, і вже через кілька тижнів, я сподіваюся, в дуже короткий термін, парламент матиме можливість ще раз конституційною більшістю підтримати голосування названого законопроекту щодо змін до Конституції в першому читанні”, – сказав П. Порошенко на зустрічі з новообраними членами Центральної виборчої комісії в понеділок у Києві.

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ ЦВК.

Україна повинна мати ефективні засоби протидії російському втручанню у виборчу кампанію, заявляє президент України Петро Порошенко. “І з позиції наших спеціальних органів, і з позиції інформації наших партнерів, Росія планує активно втручатися у виборчу кампанію і через системи дезінформації, і через системи фальсифікації виборчого процесу, і через системи кібератак хакерських, для того, щоб зірвати вибори”, – сказав П. Порошенко на зустрічі з новообраними членами Центральної виборчої комісії в понеділок у Києві. У зв’язку з цим президент зазначив, що сподівається на ефективну роботу Центральної виборчої комісії, “щоб ми мали ефективні засоби протидії, щоб захистити вибір українського народу”.

Президент України Петро Порошенко готовий до консультацій з парламентською фракцією “Опозиційний блок” щодо їхнього кандидата на посаду члена Центральної виборчої комісії (ЦВК). “У новому складі ЦВК зараз 16 членів, і я готовий до консультацій з парламентською фракцією, яка поки що не надала своїх пропозицій (фракція “Опозиційний блок”- ІФ)”, – написав П. Порошенко у своєму мікроблозі в “Твіттері” у понеділок. Він зазначив, що після проведення консультацій готовий внести до Верховної Ради кандидатуру, запропоновану “Опозиційним блоком”, “щоб забезпечити належне представництво фракцій у ЦВК”.

Майбутні вибори будуть висококонкурентними та відбудуться відповідно до міжнародних стандартів, через що на членів Центральної виборчої комісії (ЦВК) накладається додаткова відповідальність, наголошує президент України Петро Порошенко. “Я переконаний в тому, що майбутні вибори будуть дуже висококонкурентними, чого ми, власне, і добивалися – чесність, прозорість, рівність можливостей щодо участі в виборчих процесах, повна відповідність міжнародним європейським стандартам накладають на членів Центральної виборчої комісії додаткову відповідальність”, – сказав П. Порошенко на зустрічі з новообраними членами Центральної виборчої комісії в понеділок у Києві.

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що на виборах в Україні в 2019 році відкрито проросійський кандидат не зможе здобути перемогу. “2019 рік виборів – в Україні і Європі. 2019 також рік Brexit. Вибори в Україні будуть гарячими, але одне можна сказати напевно: жоден відкрито проросійський кандидат не переможе”, – написала вона на своїй сторінці в мікроблозі “Твіттер” у понеділок.

ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАННОСТІ З НАРДЕПІВ.

Комітет з питань регламенту Верховної Ради ухвалив рішення рекомендувати парламенту розглянути подання генпрокурора Юрія Луценка на зняття депутатської недоторканності з одного із лідерів фракції “Опозиційний блок” Олександра Вілкула. Відповідне рішення комітет ухвалив у понеділок, 8 жовтня. За словами очільника ГПУ, у 2011 році Вілкул, будучи головою Дніпропетровської облдержадміністрації, використовуючи службове становище, незаконно перевів землі колективної власності у користування Орджонікідзевського ГОКу під розробку кар’єра та приватній фірмі “АРТ ЛЕНД”. Луценко стверджував, що своїми діями Вілкул наніс державі шкоди на понад 5 мільйонів гривень, а також знищив частину землі сільськогосподарського призначення.

Співголова фракції “Опозиційний блок” у Верховній Раді Олександр Вілкул заявляє про здійснення щодо нього негласних слідчих дій, а саме прослуховування телефону без згоди парламенту на притягнення його до кримінальної відповідальності. “Телефони мої вони прослуховують. Я показав рішення суду, на підставі якого вони прослуховують телефон”, – сказав О. Вілкул журналістам у парламенті в понеділок після засідання регламентного комітету парламенту, на якому розглядали подання генерального прокурора про позбавлення О. Вілкула недоторканності. Політик членам комітету продемонстрував документи, які, за його словами, підтверджують прослуховування його мобільного телефону.

Комітет з питань регламенту Верховної Ради вирішив рекомендувати парламенту розглянути по суті подання генпрокурора Юрія Луценка щодо притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від “Опозиційного блоку” Дмитра Колєснікова. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету у понеділок, 8 жовтня. Перед цим виступив очільник ГПУ, який зазначив, що нардеп підозрюється у зловживанні владою. За даними подання, у 2012 році, перебуваючи на посаді голови Агентства держмайна України, підписав документи, внаслідок чого стало можливим відчуження об’єктів нерухомості – виробничого та лабораторно-побутового корпусів державного підприємства “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади” у Дніпрі.

Народний депутат із парламентської фракції “Опозиційний блок” Дмитро Колєсніков вважає політизованим рішення регламентного комітету Верховної Ради, яке затвердило у понеділок висновки про дачу згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності за поданням генпрокурора України Юрія Луценка.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що у нього поки що немає нових подань на позбавлення недоторканності народних депутатів. “Будуть доведені в достатній мірі подання – буду їх вам озвучувати. Наразі у мене на столі немає жодного проекту такого подання ні від моїх колег із САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – САП) і НАБУ (Національного антикорупційного бюро України – ІФ) – зовнішніх колег, ні від колег із Генеральної прокуратури”, – сказав він журналістам у парламенті в понеділок після того, як регламентний комітет Верховної Ради розглянув подання на позбавлення недоторканності народного депутата з фракції “Опозиційний блок” Олександра Вілкула.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Перший заступник глави СБУ Павло Демчина подав позов до суду на директора НАБУ Артема Ситника про захист честі і гідності у зв’язку з заявою Ситника про його причетність до реклами НАБУ в метро. Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”. “Я звернувся до Солом’янського районного суду Києва з позовом до директора НАБУ Артема Ситника. Приводом стали голослівні заяви пана Ситника на комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції”, – сказав Демчина. Він нагадав, що Ситник звинуватив його в причетності до інформаційної кампанії, спрямованої проти НАБУ. Демчина також додав, що на момент засідання комітету всеукраїнська громадська організація “Чесне слово” підтвердила проведення нею публічних акцій з критикою Ситника, про що директор НАБУ не міг не знати.

Служба безпеки України повідомила про затримання бізнесмена, колишнього чоловіка олімпійської чемпіонки з гімнастики Лілії Подкопаєвої Тимофія Нагорного, йому повідомлено про підозру в державній зраді та шахрайстві. “Так, затриманий”, – сказала агентству “Інтерфакс-Україна” прес-секретар СБУ Олена Гітлянська в понеділок. За інформацією СБУ, Т. Нагорного затримано 2 жовтня 2018 року в рамках кримінального провадження за ст. 111 (державна зрада) і ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Наступного дня йому було повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2. ст. 15, ч. 4. ст. 190 Кримінального кодексу України.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 5 жовтня направили до суду обвинувальний акт за фактами отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину (т.зв. “бурштинова справа”) за двома народними депутатами і ще чотирьом особам, повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). “5 жовтня 2018 прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду обвинувальний акт у так званому “янтарному” провадженні щодо двох народних депутатів України і ще чотирьох осіб, яких обвинувачують в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч.4 ст.368 КК України ) і зловживання впливом (ч.2 ст.369-2 КК України)”, – йдеться в оприлюдненому в понеділок на сторінці НАБУ в соцмережі Facebook повідомленні.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно одеського міського голови Геннадія Труханова та інших чиновників Одеської міської ради за фактом заволодіння коштами міського бюджету під час купівлі будівель ВАТ “ХК “Краян”. “Дії всіх співучасників кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб”). Крім того, колишнього директора приватної компанії-продавця будівлі обвинувачують також у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.205 і ч.2 ст.15, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво та замах на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом)”, – йдеться в повідомленні САП на сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.