Нова система верифікації субсидій має стати системою боротьби з шахрайством – експерти

Нова система верифікації права на субсидію має стати системою боротьби з шахрайством та забезпечити допомогу і захист для громадян, які дійсно цього потребують. Функціонування Єдиного державного реєстру одержувачів субсидій з 1 липня 2018 року дало можливість проаналізувати прогалини у системі нарахування субсидій та розробити оптимальні критерії визначення права не неї громадян. Таким чином, нова система верифікації права на субсидію передбачає не ускладнення процесу надання допомоги, а більш детальне вивчення подань громадян. Про це розповіли доповідачі під час експертної дискусії «Право на субсидію» в прес-центрі Українського кризового медіа-центру

«У травні 2018 року було змінено критерії нарахування субсидії, які враховують не тільки критерій доходу громадян, але і майновий стан, а також інші характеристики, які стимулюють громадян до офіційного працевлаштування, декларування доходів, страхування з метою отримання пенсії», – зазначив Віталій Музиченко, директор директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України.

Серед змін, які запроваджують у системі нарахування субсидій з початку опалювального сезону – зміна обов’язкової частки платежу за комунальні послуги у разі, якщо було спожито менше ніж обов’язкова частка, врахування розміру доходів та майнового стану.

Також зміни передбачають  більш адресний характер призначення житлових субсидій та розширення повноважень комісій при районних державних адміністраціях та виконавчих комітетах міських рад для формування індивідуального підходу при нарахуванні субсидії для кожного домогосподарства. Місцева влада має аналізувати ситуації, коли громадяни не проживають за місцем прописки або фактично не користуються зареєстрованим на них майном.

Особливої уваги потребує ситуація з заробітчанами, які працюють закордоном як офіційно, так і неофіційно. В обох випадках вони можуть розраховувати на субсидію у разі надання всіх необхідних документів.

Проблемною залишається ситуація з власниками так званих «євроблях», адже через неможливість  їх легалізації даний фактор не може вплинути на отримання субсидії.

В майбутньому в міністерстві також планують впровадити зміни у розрахунку розміру субсидії відповідно до опалювальної площі житлового приміщення, а не на основі лише житлової площі, як зараз. Це дозволить скористатися правом на субсидію людям, які проживають в збудованих в радянські часи будинках «під одним дахом», де площі технічних приміщень та гаражів зараз вважаються опалюваними.

Експерти підкреслили провідну роль місцевих органів влади у процесі верифікації та забезпечення права громадян на субсидії. Аби уникнути розбіжностей у підходах до аналізу права громадян на субсидію в різних регіонах, місцеві органи влади мають керуватися єдиною інструкцією, затвердженою на рівні центральної влади. «Місцева влада має забезпечити чіткість роботи комісії по субсидіям в часі та уніфікований підхід до процедури нарахування субсидій», – зауважив Олексій Хабатюк, заступник начальника Департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України». Олександра Бетлій, провідний науковий співробітник і координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, додала, що в рамках реформи децентралізації місцеві органи влади можуть розпоряджатися місцевими бюджетами надаючи допомогу тим громадянам, які не підпадають під загальні критерії отримання права на субсидію, але мають об’єктивні причини на неї розраховувати.

 Учасники дискусії погодились, що монетизація субсидій могла б вдосконалити нову систему їх нарахування та призначення. Віталій Музиченко розповів, що наразі створено робочу групу для того, аби проробити підходи до монетизації. До 1 січня 2019 року очікується прийняти рішення щодо її впровадження. «Перерахування коштів на картку громадянам-отримувачам субсидії, а не установам які не мають виконувати соціальні функцї, оптимізує всю систему», – зазначила Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА».

За словами Олександри Бетлій, слабкою стороною питання монетизації субсидій наразі є занепокоєння Міністерства фінансів України щодо того, яким чином можна гарантувати використання монетизованих коштів за призначенням та уникнути збільшення боргу за несплату комунальних послуг.

Олексій Хабатюк, представник НАК «Нафтогаз України», звернув увагу на те, що існуюча система надання субсидій не стимулює споживачів до енергоефективності та економії. «Наші дослідження показуть, що субсидіанти та пільговики споживають суттєво більше газу для індивідуального опалення в квартирах та будинках. Глибокий аналіз показує: Ці люди не просто не вмотивовані економити, їм ще й навіюють, що потрібно «випалити» певний об’єм, щоб отримати субсидію на наступний сезон. А це абсолютна неправда. Породжує цю ситуацію система фінансування. Бо гроші на субсидію отримує не конкретний споживач, а надавач послуг. А це конфлікт інтересів. Надавач послуг отримав гроші, він же за них продав газ і він же його облікував. Саме тому ніхто об’єктивно не знає скільки сьогодні отримав конкретний споживач –  Петренко, Іваненко чи Ви. Цю проблему і вирішує монетизація. Бо якщо гроші отримає споживач, то він буде їх контролювати. І нікому не віддасть», – пояснив він.